U KuC Lamparna i ove godine: festival Transart 2010 - UNDERGROUND CITY XXI (Podzemni grad 21)

U KuC Lamparna i ove godine: festival Transart 2010 - UNDERGROUND CITY XXI (Podzemni grad 21)

2.9.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

10. Istarski međunarodni transdisciplinarni umjetnički festival i laboratorij, program je multilateralne međunarodne kulturne suradnje (Hrvatska, Austrija, Francuska, Republika Češka), koji će se jubilarnu desetu godinu za redom održati u Kulturnom centru "Lamparna", Labin (I. dio), uključujući ovaj put i sedmodnevnu prezentaciju u Beču (II. dio). Tema ovogodišnjeg festivala je UNDERGROUND CITY XXI (Podzemni grad 21) - temeljni i ultimativni projekt grupe Labin Art Express XXI, koji se bavi pretvorbom bivšeg rudnika ugljena u (Pod)Labinu i Raši, jednog od najvećih tehnoloških dostignuća na području rudarenja u svijetu s početka 20. stoljeća, u futuristički podzemni grad, urbano-društvenu skulpturu u neprestanom stvaranju. Projekt započet 1998. godine otvorenjem Kulturnog centra u zgrade bivše rudničke "Lamparne", nastavlja se projektom stvaranja virtualnog modela podzemnog grada te istoimene interdisciplinarne zajednice, koji je upravo u tijeku, te će biti svečano inauguriran upravo tijekom festivala TRANSART 2010.

Svi su učesnici pozvani da eksperimentiraju sa transdisciplinarnim umjetničkim formama kao oblikom suvremene komunikacije, kako u virtualnom tako i u stvarnom prostoru, a proizvedeni radovi postati će dio fundusa buduće virtualne galerije virtualnog Podzemnog grada XXI – 3D okoliš za umjetničko i arhitektonsko eksperimentiranje, raspoloživ neograničenom broju korisnika putem Interneta koji u potpunosti odgovara stvarnim dimenzijama, položaju i situacijama bivšeg rudnika, dobivenim njegovim laserskim mjerenjem.

Festival je zamišljen kao međunarodna, interdisciplinarna, kooperativna platforma za analizu i daljnji razvoj projekta Podzemni grad XXI, njegovih povijesnih, socioloških, političkih, kulturoloških, ekonomski h te drugihtemelja, ali i budućih umjetničkih i inih drugih implikacija. Lamparna će kao i tijekom proteklih TRANSART festivala i laboratorija postati autonomna umjetnička zona definirana teritorijem, rezidentima koji će u njemu boravit i radit, ali i gostima, tj. namjernim ili slučajnim posjetiteljima festivala. Većina od 20-tak učesnika iz Češke, Francuske, Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske će uglavnom proizvesti ne trajne već privremene i promjenjive, interaktivne, interdisciplinarne i hibridne radove, kao i site-specific radove u virtualnom i realnom prostoru bivšeg rudnika.

Naime, TRANSART festival/laboratorij želi graditi, pratiti i razvijati interaktivni odnos raznih umjetničkih medija, različitih umjetničkih disciplina i izraza, ove godine s naglaskom na korištenje novih medija i tehnologija.

UNDERGROUND CITY XXI – Europska interdisciplinarna (Internet) platforma, kulturno-umjetnički je projekt udruge Labin Art Express XXI (L.A.E. XXI), koji se realizira u partnerstvu s ino–organizacijama LIBAT, Nandy (FR), NOMAD theatre, Beč (AT), te znanstveno-obrazovnom institucijom Prague College, Prag, (CZ) i u suradnji sa Institutom za istraživanja u arhitekturi - Platforma 9.81 iz Zagreba. Osnovna ideja projekta je konstrukcija web portala www.undergroundcityxxi.com sa virtualnim, interaktivnim, trodimenzionalnim podzemnim gradom, kao virtualno umjetničko djelo u neprestanom stvaranju, korištenjem povijesne, arhitektonske i industrijske baštine te stvarnih dimenzija, položaja, situacija i sadržaja bivšeg labinskog rudnika

uglja; osnivanje istoimene internetske interdisciplinarne zajednice umjetnika, arhitekata, dizajnera,

znanstvenika, istraživača i drugih, koja će funkcionirati kao svaka društvena zajednica u stvarnom životu (s gradonačelnikom, policijom, vladom, statutom, zakonima, pravilima te moralnim i etičkim kodeksom), sastavljena od umjetnika, arhitekata, dizajnera, interdisciplinaranih istraživača i stručnjaka s raznih područja, kao i svih ostalih zainteresiranih pojedinaca i grupa, koji će kao ‘građani’ participi rati u razvoju virtualnog podzemnog grada. Osnovna svrha platforme jest promovirati te povećati vidljivost projekta ‘Podzemni grad XXI - Labin’, koji se bavi zaštitom povijesne, industrijske i arhitektonske baštine bivših Istarskih ugljenokopa, njihovom transformacijom u futuristički podzemni grad, s ulicama, barovima, restoranima, galerijama, bazenom, trgovinama, Muzejom rudarstva i industrije Istre te svim drugim sadržajima koje jedan grad po definiciji ima.

 

transart lamparna kuc lamparna podzemni grad podzemni grad labin