U Kršanu za Praznik rada 14. Krafifest

U Kršanu za Praznik rada 14. Krafifest

28.4.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

„Krafi, tradicijski su specijalitet i specifičnost ovoga dijela Istre kojemu se u čast svake godine 1. svibnja organizira manifestacija nazvana Krafifest. Ovom jelu pridaje se posebna važnost jer je duboko ukorijenjen u narodnoj kuhinji i jer su se njime častili i sladili u obitelji za vrijeme blagdana, na slavu nebesima. Zato možda i ima oblik polumjeseca ili punog Mjeseca.“

Prvi Krafifest održan je 2004. godine u Čepić Polju. Količina pripremljenih krafi svake je godine sve veća i veća, a u 2015. godini ponudu je činilo čak 300 kg pripremljenih delicija!

Krafi su specijalitet i jelo kršanskoga kraja koje se jede kao glavno jelo ili kao desert. Razlikuju se po tome što svaka domaćica dodaje neki svoj sastojak što ga čini posebnim i drugačijim. I to je još jedno jednostavno ali savršeno jelo spravljeno od svakodnevnih namirnica. Tajna dobrih krafi uglavnom leži u siru koji mora biti domaći, punomastan i s pravilnim omjerom šećera i soli.

Osim tradicijske slane i slatke verzije, današnji vrsni kuhari odlučili su napraviti i modernu verziju krafa. I uspjeli su. Ponudili su flambirane krafe: na tavi se rastopi maslac, doda šećer i kad se sve lijepo zarumeni doda se sok od naranče. Flambiraju se kuhani krafi, orasi, suhe grožđice i rakija te se sve zalije slatkim vrhnjem. Vrlo ukusan desert kojega pripremaju i lokalni ugostitelji.

I upravo zbog toga Krafi zaslužuju svoj Festival. Krafifest je namijenjen svim zaljubljenicima u kulinarstvo, tradicijsku kuhinju i gastronomiju, festival na kojem bivaju otkrivke mnoge tajne vrhunske delicije...

Krafifest se svake godine održava u Kršanu 1. svibnja.

Sljedeći "Krafifest" održat će se 1.5.2017.

 

TZ Kršan

 

 

krafifest kršan općina kršan festival tjestetina