U Istri od 1986. evidentirano 18 HIV pozitivnih osoba

U Istri od 1986. evidentirano 18 HIV pozitivnih osoba

1.12.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, danas u svijetu živi oko 40 milijuna osoba zaraženih HIV-om. Godišnje se HIV-om u svijetu zarazi oko pet milijuna ljudi, a oko tri milijuna osoba umre od posljedica te bolesti. Današnji svjetski dan borbe protiv AIDS-a trebao bi biti podsjetnik na tu tešku bolest koja se u Hrvatskoj prati od 1986. godine. U tom je 21-godišnjem razdoblju u našoj zemlji registrirano ukupno 270 oboljelih od AIDS-a, a samo je ove godine registrirano sedam oboljelih.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, najviše oboljelih, 20, evidentirano je prošle godine. Među oboljelima je čak 85 posto muškarca, a najviše je oboljelih, njih 115, homoseksualne i biseksualne orijentacije. Među oboljelima je dosad bilo evidentirano i 86 promiskuitetnih heteroseksualnih osoba te 22 intravenozna ovisnika.
Voditeljica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Vlasta Skopljak naglasila je da Hrvatska još ima relativno povoljnu epidemiološku situaciju u kojoj je, u odnosu na susjedne zemlje, prisutna niska razina zaraženih i oboljelih. Skopljak naglašava da AIDS više nije bauk kao što je to bilo prije dvadesetak godina, kada su se u Hrvatskoj pojavili prvi slučajevi zaraze.
- Zaražene osobe danas imaju nadu, prvenstveno zbog lijekova koji snižavaju razinu virusa u tijelu, te s pravilnom terapijom mogu normalno živjeti. Zaraza se najčešće prenosi spolnim putem i krvlju, uglavnom kod intravenoznih ovisnika. Spolni put prijenosa je češći kod osoba koje imaju homoseksualne odnose. Jedna je od preventivnih mjera ne ulijetati u spolne odnose, jer što su oni učestaliji, to je veća mogućnost zaraze i od drugih spolno prenosivih bolesti. Mladima preporučamo što kasniji ulazak u spolne odnose i obavezno korištenje prezervativa, što je zasad najsigurniji način sprječavanja zaraze, rekla je Skopljak, dodavši da je apstinenciju nemoguće očekivati.
Naglasila je da se kod prijenosa zaraze krvlju prvenstveno misli na korištenje zajedničkih igala kod intravenoznih ovisnika. Zaraza se može dogoditi i prilikom transfuzije krvi, što je izuzetno rijetko jer se krv dobrovoljnih davalaca testira. Od ukupno 270 zaraženih HIV-om do danas je u Hrvatskoj umrlo 125 osoba. Treba spomenuti da je u tom razdoblju evidentirano ukupno 650 osoba zaraženih i oboljelih osoba, među kojima 533 muškarca. Dr. Skopljak naglašava da se u unutrašnjosti Hrvatske zaraza najčešće prenosi spolnim putem , a u obalnom dijelu rizičnu skupinu čine intravenozni ovisnici.
- Jednokratne šprice su danas jeftine i lako dostupne, a ako se ovisnici ne mogu suzdržati od takvog uzimanja droge, trebali bi voditi računa da to čine isključivo putem sterilnih igala te da pribor nipošto ne posuđuju. U Istri je od 1986. godine evidentirano 18 HIV pozitivnih osoba i sedam osoba koje imaju već neke početne sindrome te ukupno 15 oboljelih od AIDS-a. Najviše zaraženih ima među promiskuitetnim osobama i ovisnicima koji su se zarazili u prvim praćenjima bolesti tijekom 1985. i 1986. godine. Prije godinu i pol dana u Puli je počeo djelovati Centar za anonimno, besplatno i dobrovoljno testiranje u koji nam se javilo i nekoliko korisnika koji su prilikom stupanja u ozbiljnu vezu željeli provjeriti svoj status. Nažalost, nismo imali slučajeva testiranja osoba koje se bave prodavanjem seksualnih usluga, a mali je bio broj i homoseksualaca koji su na neki način još uvijek stigmatizirani u društvu, veli dr. Skopljak.
U spomenuti se centar dosad javilo 114 osoba i samo je kod jedne potvrđeno da se radi o HIV pozitivnoj osobi.
- Na testiranje su se pretežito javljale mlade osobe između 20 i 40 godina koje žive u urbanim središtima, zaposlene su i imaju srednju stručnu spremu. Testiranju je pristupilo oko 90 posto heteroseksualnih osoba i svega troje ovisnika koji se pretežito testiraju u Službi za prevenciju ovisnosti, rekla je dr. Skopljak i naglasila da centar zaraženima nudi pomoć u daljnjem liječenju u Klinici za zarazne bolesti »Fran Mihaljević« u Zagrebu. Ako se potvrdi da je osoba zaražena HIV-om, uz pomoć centra će bez uputnice biti upućena na pregled ili hospitalizaciju u Zagreb, a ukoliko želi, može dobiti i psiho-socijalnu pomoć.

Anonimno testiranje u Puli

U Zavodu za javno zdravstvo u Nazorovoj 23 u Puli osobe se mogu testirati na HIV svakog ponedjeljka od 14 do 17 i srijede između 13 i 15 sati. Testiranje se preporuča svima koji nisu koristili prezervativ prilikom spolnog odnosa s nepoznatom osobom, onima koji intravenozno uzimaju drogu, sumnjaju u neku spolno prenosivu bolest ili su se pak tetovirali i stavljali piercing u nehigijenskim uvjetima. Testirati se mogu i osobe koje žele zaštititi sadašnjeg ili budućeg spolnog partnera i ako tek žele doznati jesu li zaražene HIV-om.

HIV doktori zdravlje testiranje u Puli AIDS evidencija u Istri