U Istri 137 pomoćnika u nastavi - U školama Labinštine 13 pomoćnika u nastavi

U Istri 137 pomoćnika u nastavi - U školama Labinštine 13 pomoćnika u nastavi

9.9.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Za istarske učenike i ove su školske godine osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi, zahvaljujući projektu MOZAIK – pomoćnici u nastavi za integraciju učenika u Istri, kojeg je, na konferenciji za novinare, predstavio župan Valter Flego. Projekt MOZAIK je u potpunosti uspio, ocijenio je župan ujedno se zahvalivši svima koji su pomogli u njegovoj realizaciji i praćenju. „Izuzetno mi je drago što i ovu, novu, školsku godinu dočekujemo na najbolji mogući način - znajući da smo za 169 naših učenika uspjeli osigurati 137 pomoćnika u nastavi“, rekao je župan Flego dodajući kako su Županija, kao nositelj projekta, i istarski gradovi osigurali 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava od Europskog socijalnog fonda, što je bio ujedno maksimalan mogući iznos koji se mogao dobiti.

Preostalih 2.445 milijuna kuna osigurat će se iz županijskog i gradskih proračuna. „Ovaj hvalevrijedan projekt i ove godine najpotrebitijim učenicima osigurava pomoćnika u nastavi, dok će se istovremeno zaposliti 137 nezaposlenih osoba, što ide u korist svima uključenim. Time smo još jednom pokazali da je naše zajedništvo dobitna kombinacija“, zaključio je istarski župan. Svoje zadovoljstvo realizacijom projekta iskazao je i labinski gradonačelnik Tulio Demetlika koji se zahvalio Županiji i ostalim gradovima na odličnoj suradnji. Projekt pokazuje, kazao je Demetlika, da Istra vodi jasnu politiku socijalne osjetljivosti i pomaže u lakšoj i aktivnoj asimilaciji djece s poteškoćama u razvoju.

Projekt MOZAIK - PoMOćnici u nastavi ZA Integraciju učeniKa u Istri odobren je za financiranje u okviru poziva za dostavu projektnih prijedloga Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pod nazivom „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“. Pomoćnici u nastavi i stručno komunikacijski posrednici za učenike s teškoćama u razvoju u redovnim i posebnim osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama u Istarskoj županiji omogućuju im potpunu integraciju te stvaraju preduvjete za njihovo buduće djelovanje u društvu i osposobljenost za život i rad.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je u Zagrebu 3. rujna. Prijavitelj projekta je Istarska županija u suradnji sa partnerima: 6 istarskih gradova (Pula, Rovinj, Poreč, Labin, Pazin i Umag) i 48 osnovnoškolskih i srednjoškolskih odgojno-obrazovnih ustanova u Istri. Projekt se provodi 12 mjeseci, od 25. kolovoza 2015. do 24. kolovoza 2016. godine. Ukupan proračun projekta je 4.945.458,80 kuna pri čemu je iz sredstava Europskog socijalnog fonda dodijeljen maksimalno dopušten iznos bespovratnih sredstava. od 2.500.000,00 kuna. Iznos od 2.445.458,80 HRK sufinanciraju Istarska županija i 6 gradova u dogovorenim omjerima sukladno obimu angažmana pomoćnika u nastavi/stručno komunikacijskih posrednika u ustanovama kojima su oni osnivači.

 

 

U školama Labinštine 13 pomoćnika u nastavi

 

Na Labinštini će zahvaljujući projektu MOZAIK – pomoćnici u nastavi za integraciju učenika raditi ukupno 13 pomoćnika u nastavi. Labinske osnovne škole Ivo Lola Ribar i Matija Vlačić imaju po jednog pomoćnika u nastavi, a Centar Liče Faraguna tri. Tri pomoćnika u nastavi su i u Osnovnoj školi Vitomir Širola Pajo Nedešćina i to 2 u matičnoj školi u Nedešćini i jedan u Područnoj školi u Martinskom. U Osnovnoj školi Vladimir Nazor Potpićan jedan je pomoćnik u nastavi, a jedino Osnovna škola Ivan Goran Kovačić Čepić nema potrebe za pomoćnicima u nastavi. Dva pomoćnika u nastavi za integraciju učenika radit će i u Srednjoj školi Mate Blažina.

 

 

pomoćnici u nastavi pomoćnici posebne potrebe obrazovanje