U Istarske ceste do 2012. uložit će se oko 4,3 milijarde kuna

U Istarske ceste do 2012. uložit će se oko 4,3 milijarde kuna

26.3.2008. // Poslovni dnevnik // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Prema programu građenja i održavanja javnih cesta od 2009. do 2012., što ga je prošlog tjedna prihvatilo županijsko Poglavarstvo, a na sjednici u utorak potvrdila i Županijska skupština, u Istarskoj županiji bi se trebalo uložiti u novu cestogradnju 3,818.000.000 kuna, a u obnovu postojećih javnih prometnica 475 milijuna. Najveći dio investicija odnosi se na gradnju drugog traka Istarskog ipsilona, koja započinje ovog proljeća, i njegovih čvorišta i pristupnih cesta u ukupnom iznosu 3,456 miljardi kuna. Planirane investicije u državne ceste iznose 365 milijuna, a još je milijun predviđeno za studije i projekte.

Programom izgradnje i održavanja javnih prometnica zatražena je i prekategorizacija pojedinih županijskih cesta u državne.Ovaj program, kako je u obrazloženju predstavnika njegova autora, Županijskog odjela za održivi razvoj pojasnio pročelnik odjela Josip Zidarić, "rađen je na osnovama i u skladu sa Strategijom razvitka prometa RH iz 1999. godine, te prostorno-planske dokumentacije i koncepcije gospodarskog razvitka Istarske županije".

 

U Strategiji se, prema riječima Zidarića, daje posebno značenje cestovnom prometu za potrebe turizma. Ovim novim programom obuhvaćene su i prometnice koje su bile u planu 2005. do 2008. godine, ali nisu realizirane. Od tog četverogodišnjeg plana, gledano u novcu, realizirana je tek trećina. Izražavajući nezadovoljstvo stanjem državnih ali i drugih prometnica u Istri, župan Ivan Jakovčić konstatirao je da se, budući da Istra nosi trećinu hrvatskog turističkog prometa, u cestovnu infrastrukturu premalo ulaže.

istarske ceste ulčaganje