U Holcimu i štrajkom do zaštite interesa radnika!

U Holcimu i štrajkom do zaštite interesa radnika!

29.12.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Neprihvatljivo je za nas da nam se zbog navodne krize zamrzavaju plaće mimo sklopljenog kolektivnog ugovora i bez suglasnosti sidnikata i radničkog vijeća - istaknuli su Elvis Dobrić i Milenko Plazibat, povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u tvornici cementa Holcim u Koromačnu, odnosno predsjednik Radničkog vijeća u istom kolektivu s oko 190 zaposlenih.

Tim se ugovorom njihove plaće za 2009. godinu povećavaju za iznos inflacije te još jedan posto i nema nikakvih pravnih osnova za njegovo nepridržavanje, ukoliko se s time ne složi i druga strana, koja za to nije bila ni pitana već tek informirana. Tako se Dobrić ne slaže s tvrdnjom predsjednika Uprave Alberta Szaba da je stanje kod njih alarmantno, već tvrdi da je do manjih problema došlo tek u posljednjih nekoliko mjeseci. Stoga on ne vidi nikakav razlog da se preko leđa zaposlenika prevladava kriza koje zapravo i nema, već se njenim napuhavanjem zapravo htjelo uštedjeti i sačuvati planiranu dobit.

-Takva praksa za nas je neprihvatljiva, a ukoliko stvarno dođe do krize mi smo spremni nakon dogovora s poslodavcem poduprijeti sve mjere za njeno prevladavanje" - zaključio je sindikalni povjerenik u tvornici cementa u Koromačnu.

Slično je govorio i Milenko Plazibat rekavši da se u posljednjih 4-5 mjeseci razmišlja o organizacijskim i drugim mjerama radi uspješnijeg poslovanja, ali da se to opet ne smije prelamati isključivo preko njihovih leđa, odnosno zamrzavanjem plaća te otpuštanjem dijela zaposlenika.

-Ukoliko nas zaista ima previše Radničko će vijeće poduprijeti odlazak u mirovinu onih radnika koji za to imaju uvjete, ali samo uz vrlo stimulativnu otpremninu - mišljenje je Plazibata, uz čvrst stav da je protiv davanja otkaza onim radnicima, čije poslove kasnije obavljaju vanjske tvrtke, jer to po njemu nije prihvaljivo ni u kom pogledu.

U svom istupu bio je vrlo oštar Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, ali ujedno i jedan od 5 članova Nadzornog odbora Holcim Hrvatske, koji zbog toga nije iznosio konkretne podatke o poslovanju te multinacionalne tvrtke, ali je rekao da se ono mjeri u desecima milijuna. Za njega je takav čin Holcima prema zaposlenicima u Koromačnu iznenađujuć i neprihvatljiv, ne ide na stvaranje međusobnog povjerenja, već potiče neprijateljsko okruženje, koje nikome ne ide u prilog.

"Ukoliko je dobit Holcima zaista ugrožena za to nisu krivi zaposlenici, nego prije svega menadžment, koji se nije pokazao doraslim u ključnim trenucima, propustivši ugovoriti posao kod tako velikih radova kao što se sportska dvorana Arena u Zagrebu, tuneli na autoputevima ili izgradnji Istarskog ipsilona, pa neka se njima kreše i plaća" - bio je jasan Bulić. Podsjetio je također da stanje u tom sistemu nije blistavo kako se u javnosti često prikazuje raznim izletima, donacijama, priredbama ili sličnim marketinškim potezima u javnosti, zbog čega je upravu, kako je rekao na Nadzornom odboru, nazvao dvoličnom. "To što oni mene plaćaju kao člana Nadzornog odbora ne znači da me mogu spriječiti da govorim istinu radi zaštite interese zaposlenika, u čije ime sjedim u njemu" - odgovorio je Bulić na upit kako tumači svoju dvojaku ulogu u ovom slučaju.

O prilikama u Holcimovim tvrtkama u Istri govorila je labinska voditeljica SIK-a Marina Cvitić rekavši da pregovori oko plaća u kamenolomima u Šumberu i Plovaniji idu teško te ukoliko se ne dođe do dogovora s poslodavcem, ne isključuju ni radikalne sindikalne mjere, uključujući i štrajk! Rekla je također da su zaposleni kod bivših poslodavaca kamenoloma imali znatno bolji standard nego kada su se našli unutar Holcima. Na upit ne isključuje li se štrajk i u Koromačnu kao krajnja mjera Sdindikata u zaštiti interesa svojih članova, odgovoreno je da je sve u igri, ali da više vjeruju u nastavak dosadašnjih uspješnih dijaloga s vlasnikom tog društva. (M. Milevoj)

plaće kriza holcim sindikati