U Gradskom muzeju Litija održana prva radionica dionika u sklopu projekta MINE TOUR

U Gradskom muzeju Litija održana prva radionica dionika u sklopu projekta MINE TOUR

6.6.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Utorak, 4. lipnja u Gradskom muzeju Litija održana je prva radionica dionika u sklopu projekta MINE TOUR.

MINE TOUR se bavi izazovom neiskorištenog turističkog potencijala rudarske baštine na rubnim područjima programskog područja i to prirodnog spomenika rudnika Sitarjevec u Litiji te kulturnog spomenika (Šoht) u Labinu koji su u lošem stanju, a nedostaje i prekogranična promocija, suradnja među akterima na nacionalnoj i prekograničnoj razini. Potrebno je unaprijediti znanje turističkih dionika o načelima održivog turizma te bolje upravljanje baštinom. Cilj je projekta aktivno očuvanje rudarske baštine kroz razvoj novih održivih prekograničnih turističkih proizvoda. Kako bi se osiguralo potonje, projekt predviđa osnivanje lokalnih interesnih skupina koje će suoblikovati interpretativni sadržaj rudarskog naslijeđa i osigurati svijest lokalnog stanovništva o važnosti aktivnog očuvanja prirodne i kulturne baštine rudnika i rudarstva za razvoj održivog turizma.

U sklopu radionice predstavljen je sam projekt (ciljevi, svrha, partneri, ključne aktivnosti) te investicija u Labinu koju je predstavio voditelj projekta MINE TOUR, Robert Mohorović, a po završetku same radionice organiziran je i posjet rudniku Sitarjevec.

Projekt se provodi u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG V-A SLOVENIJA – HRVATSKA, te ukupna vrijednost projekta iznosi 1.144.622,45€, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 972.929,08€.

Projektom MINE TOUR  Gradu Labinu odobreno je 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za obnovu Šohta. U okviru projekta zamijenit će se osnovna nosiva konstrukcija Šohta, zamijeniti sva metalna gazišta i postojeća galerija oko tornja. Provest će se također antikorozijska zaštita cijelog tornja. Glavni projekt ove veoma zahtjevne obnove izradila je tvrtka STUDIO ARHING d.o.o. Zagreb. Kao najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova izabrano je trgovačko društvo Derossi metali d.o.o iz Labina.

interreg eu fondovi projekt poduzetništvo mine tour