U GRADSKOJ GALERIJI LABIN otvorene samostalne izložbe Natalije Škalić i Ivana Tudeka

U GRADSKOJ GALERIJI LABIN otvorene samostalne izložbe Natalije Škalić i Ivana Tudeka

2.5.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Upravo je linija, kako ona konturna, tako i strukturna, element od kojeg Natalija Škalić polazi u svojoj izložbi. Njene linije omeđuju pravokutne plohe, koje su, ovisno o mediju, dvodimenzionalne ili, izlazeći u prostor, postaju trodimenzionalnima * Ivan Tudek je o svojim radovima kazao da je riječ o "slikarstvu, akrilima i reljefima u pleksiglasu koji su zapravo nekakav produženi nastavak stripovske umjetnosti na prošireniji način".

U labinskoj Gradskoj Galeriji otvorene su dvije samostalne izložbe. Svojim se radovima predstavljaju Natalija Škalić i Ivan Tudek.

Bivši prostori

Predstavljajući svoje radove Natalija Škalić je rekla da se "izložba sastoji od tri cjeline, crteža, reljefa i dvije instalacije. To je zapravo nastavak jedne izložbe koja je bila u Cavtatu ili samo prirodni nastavak svih tih skulptura i instalacija. Motivi su mi bili bivši galerijski prostori u kojima sam izlagala zajedno s prostorom u kojima se izlaže, sa svim tim dijelovima koji se ovdje pojavljuju, u reljefima koji se sastoje od drvenih letvica i crteža, sve te skulpture od mediapana". Kustosica i autorica predgovora u katalogu Mirna Rul o linijama i plohama Natalije Škalić kaže "granica je, u svojoj suštini, uvijek stvarna ili zamišljena, prostorna ili vremenska, prirodna ili umjetna, jasna ili, možda, nešto mutnija - linija. A upravo je linija, kako ona konturna, tako i strukturna, element od kojeg Natalija Škalić polazi u svojoj izložbi. Njene linije omeđuju pravokutne plohe, koje su, ovisno o mediju, dvodimenzionalne ili, izlazeći u prostor, postaju trodimenzionalnima. Škalić kao i ruski konstruktivisti, prenosi mrežne forme u slikarstvo i skulpturu, odnosno svoje strukture iz jednog medija u drugi, aludirajući tako na potencijalnu prostornu beskonačnost".

Dublja značenja

Drugi autor, Ivan Tudek, o svojoj je izložbi "Moć zapažanja" rekao "riječ je o slikarstvu, akrilima i reljefima u pleksiglasu koji su zapravo nekakav produženi nastavak stripovske umjetnosti na prošireniji način. Zapravo to prošireniji može biti klopka jer se radi zapravo o stripu koji se razrješava u dva kadra, dvije sekvence i ide u finiš prema toj vrlo kratkoj dosjetci koja kada se stavi na neki pijadestal može imati puno dublja značenja".

O njegovoj izložbi spisateljica Neva Lukić je istaknula: "U samim stvaralačkim početcima, a oni pripadaju vremenu prvoga desetljeća ovoga stoljeća, Ivan Tudek se u svom izlagačkom radu izražavao isključivo kroz vizualni kod – slikarstvo, različite instalacije i skulpturu, dok je riječ pripadala mediju stripa. Izložba prethodno također postavljena u zagrebačkoj Galeriji SC za razliku od ranijih izložbi pretežno donosi radove koji vise na zidu (akrilici, reljefi/asamblaži, fotografije), osim kutije tek naslonjene uza zid na kojoj stoji informacija.

Obje izložbe, koje je otvorio pročelnik labinskog gradskog odjela za kulturu Bojan Batagelj, ostaju otvorene do 18. svibnja.

B. Biočić


gradska galerija labin fragmentacija plohe izložba kultura natalija škalić ivan tudek