U galeriji PIK na Rabu "Nebeski glasnici" Zdravka Milića iz Labina

U galeriji PIK na Rabu "Nebeski glasnici" Zdravka Milića iz Labina

30.8.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Zdravko Milić, akademski slikar iz Labina, u galeriji Pik na Rabu predstavlja se izborom slika i objekata iz nekoliko tematski povezanih serija u tehnici akrila i kombinaciji akrila i ulja na platnu, objedinjenih pod nazivom "Nebeski glasnici". U njima umjetnik promišlja porijeklo, svrhovitost i opstanak civilizacije, pomičući prostorno vremenske granice u nove dimenzije i otvarajući nove perspektive.

Povjesničarka umjetnosti Sabrine Žigo u katalogu koji prati izložbu ističe da Milić "hibridnim bićima-napravama u redefiniranim krajolicima aktivira našu percepciju i širi polje spoznaje i mogućeg vjerovanja. Kroz postindustrijske i postkataklizmičke prostore kojima krstare zoomorfne letjelice – sklopovi tehnološki primitivnih i razvijenih komponenti, Milić provlači univerzalnu ikoniku ovoida, trokuta, heksagrama, monolita, do funkcije ideograma koji preuzima i formu slike. Aludirajući na prapočela, blizak je mitskom poimanju svijeta koje je ontološko, za razliku od drugačije postavljenog svijeta bajke ili fantazije kojeg je tangirao u nekim ranijim umjetničkim serijama… Ni u kojem slučaju ne pretpostavlja pritom vlastitu ulogu egzegeta, promicatelja istine ili novodobnog proroka već, naprotiv, zagovaratelja metafizičkih sloboda."

Izložbu je organiziralo Pučko otvoreno učilište Rab, pod pokroviteljstvom Grada Raba, Turističke zajednice grada Raba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (B. BIOČIĆ)


zdravko milić izložba kultura