U finalu Vip Eureke i Labinjan Marino Gergorić

U finalu Vip  Eureke i Labinjan Marino Gergorić

8.11.2007. // Giornal hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Odabrano je 15 najboljih srednjoškolskih znanstvenih radova prijavljenih na ovogodišnju Vip Eureku, jedinstvenu smotru znanstveno-tehnološkog stvaralaštva hrvatskih srednjih škola.


Prijavljene radove, pristigle iz brojnih područja prirodnih i društvenih znanosti i tehnologije, recenzirali su naši znanstvenici iz Hrvatske i svijeta, priznati stručnjaci za područja u kojima se učenici natječu. Vip Eureku organiziraju Znanstveno-edukacijski centar Višnjan i Vipnet, a petnaestero najboljih predstavit će svoje inovativne radove na završnom natjecanju sredinom studenoga u Zagrebu.

Među finalistima su i Martina Platenik iz Buja s radom „Utjecaj različitih stimulansa na pamćenje“ te Labinjanin Marino Gergorić s radom „Termoindikatori – boje“.

– I treće izdanje Vip Eureke pokazalo je kako su glavna središta učeničke znanstvene izvrsnosti trenutno Zagreb i Istra, a jednako kvalitetni radovi stigli su i iz Karlovca te Splita. Brojni srednjoškolci i njihovi mentori prepoznali su da im Vip Eureka pruža mogućnost samostalnog istraživanja i stvaranja te kombiniranja različitih grana znanosti.

To najbolje pokazuje činjenica da prijavljeni inovativni radovi pokrivaju različita područja znanosti i tehnologije – istaknuo je Korado Korlević, voditelj projekta iz Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan.

Na završnom natjecanju, od 16. do 18. prosinca u hotelu Internacional, učenici će predstaviti svoje radove žiriju tzv. poster-prezentacijom i usmeno. Osim toga, organizatori Vip Eureke pripremili su im posjet Nuklearnoj elektrani Krško te predavanja naših cijenjenih znanstvenika.

Pobjednika natjecanja Vipnet će nagraditi prijenosnim računalom s Vodafone Mobile Connect karticom, drugoplasiranog mobilnim telefonom treće generacije i Vipme CD boxom, a trećeplasiranog s Vipme kompletom.