U DKC Lamparna otvorena nova tripartitna izložba mladih umjetnika

U DKC Lamparna otvorena nova tripartitna izložba mladih umjetnika

6.7.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

umjetnika, u sklopu participativnih umjetničkih programa projekta Društveno-kulturni centar Lamparna, kog sufinancira Europski socijalni fond, a kroz koje Labin Art Express XXI promiče mlade lokalne umjetnike koji djeluju u sferi suvremene vizualne umjetnosti. Nakon što su u svibnju predstavljene mlade umjetnice Josipa Baljak, Nicol Načinović i Mia Knežević, ovog su se puta javnosti predstavili Samantha Kandinsky iz Labina, Marina Rajšić iz Potpićna te Rino Banko iz Rovinjskog sela.

 

Labinska umjetnica Samantha Kandinsky predstavila se serijom fotografija pod nazivom “Exploded view” iz njenog foto-editorijala za kolekciju mladog, slovenskog dizajnera Jana Brovče. Iako su fotografije realizirane u svrhu primijenjene umjetnosti, Samantha Kandinsky u njima ipak ostvaruje i čisto umjetnički diskurs unutar kojega su vidljivi utjecaji od pop-artističkog “factory” perioda Andy Warhola i ambijenta razdoblja s kraja 60-ih i početka 70-ih godina, do današnje, postmodernističke mješavine nadrealizma i “trash couture” elemenata, tako da svojim radovima jednako propituje i konzumerizam današnje civilizacije koji bespoštedno pretvara ljudsko tijelo u objekt.

Tematski je tome, donekle bliska i video instalacija “Print Screen” Marine Rajšić, koja se sastoji od pet video projekcija na pet visećih panoa, kao svojevrsni panoptikum kojim propituje razvoj pojma “lijepog” kroz čitavu povijest do današnjeg dana, kao i utjecaj tehnologije na stvaranje slike koju čovjek ima o sebi, a koja mu je sugerirana putem virtualnog svijeta. Rajšić nastoji eksteriorizirati osjećaj tjeskobe i neuroze koje generiraju diktati cyber svijeta i bjesomučni ritam koji nastojimo slijediti da bi bili prisutni na internetskim društvenim mrežama, uvijek zanimljivi i aktualni, i naravno lijepi, onako kako nam to nameću standardi facebooka i Instagrama. Umjetnica nastoji ukazati na progresivni egzodus čovječanstva iz stvarnog, trodimenzionalnog svijeta, u dvodimenzionlani prostor smartphonea i kompjuterskog ekrana.

Rino Banko predstavio se s dvije, crtačko - kiparske instalacije sastavljenih od radova iz ciklusa “Portali” i “Imaginarna nadopunjenja”, nastalih složenom i dugotrajnom obradom keramičke gline i drva. U ciklusu “Portali” umjetnik se bavi promišljanjem te međusobnim integriranjem dvodimenzionalnih, repetitivnih elemenata crteža anorganske geometrizacije te organskih, trodimenzionalnih formi izvedenih u keramičkoj glini. Prema riječima samog autora, nastojao je u ove radove integrirati sve što je vidio i doživio u jednu cjelinu, koja bi svojom jednostavnošću, u konačnici, povezala svu kompleksnost njegovih različitih iskustava. Tako su nastali “Portali”, kao svojevrsne centralno komponirane mandale-vortexi, koje promatrača neminovno potiču na refleksije o kozmosu i međusobnoj povezanosti svega što se unutar njega zbiva te, baš kao i tibetanske mandale, na traženje smisla vlastite egzistencije kroz hipnotičku halucinantnost jednostavnih op-artističkih postupaka. U ciklusu radova “Imaginarna nadopunjenja” ovaj autor istražuje procese u prirodi koje nastoji “nadopuniti” vlastitim artefaktima kako bi im omogućio dodatno čitanje i kontekst, čime sebe pozicionira kao potencijalnog “demijurga” u pokušaju nalaženja odgovarajućeg jezika za intimnu komunikaciju između Prirode i samog sebe.

Izložba se može razgledati do 12. srpnja, radnim danima od 8 do 14 sati.

 

 

 Samantha Kandinsky, iz Labina, rođena 1992., živi i djeluje u Labinu i Ljubljani gdje je 2017. diplomirala Grafičke i medijske tehnike na Prirodoslovno-tehničkom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani.

Marina Rajšić, iz Potpićna, rođena 1995., apsolventica je na studiju Vizualnih komunikacija i grafičkog dizajna pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, te je ove godine postala dobitnicom Rektorove nagrade u kategoriji najbolji znanstveni/stručni/umjetnički rad.
Rino Banko, iz Rovinjskog sela, rođen 1994., diplomirao je na studiju kiparstva pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2018. godine, kad mu je dodijeljena i Rektorova nagrada za izvrsnost te nagrada Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci za postignuti uspjeh u diplomskoj godini.

dkc lamparna izložba kultura mia knežević nicol načinović josipa baljak