U Dimitrovgradu održan drugi sastanak Transnacionalne Udruge ATRIUM

U Dimitrovgradu održan drugi sastanak Transnacionalne Udruge ATRIUM

10.4.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

U bugarskom gradu Dimitrovgradu je 4. i 5. travnja održana 2. sjednica Transnacionalne Udruge ATRIUM čiji je član i Grad Labin. Grad Labin je jedan od osnivača Udruge koja je osnovana 15. lipnja 2013. u talijanskom Forliju. Kao predstavnici Grada Labina sjednici Upravnog odbora i Opće skupštine Udruge su prisustvovale Anamarija Lukšić i Irina Belušić Maggi koja je inače i Potpredsjednica Udruge ATRIUM.  Od 10 članova koliko trenutno broji Udruga, sjednici su prisustvovali svi osim predstavnika Cesenatica (IT) i Doboja (BIH).

 

Na prijedlog Upravnog odbora, a zatim na temelju odluke Opće skupštine, Udruzi su se pridružila dva nova člana, Raša (HR) i Sofija (BG), dok je grčka Salona koja je isto tako predala zahtjev za članstvom, prihvaćena uvjetno zbog nepotpune dokumentacije. Inače, sva tri grada su bili partneri na projektu ATRIUM. Predsjednik Udruge Patrick Leech  je detaljnije prezentirao evaluaciju buduće kulturne rute ATRIUM koju je izradio neovisni evaluator Gavin Bell, detaljni radni plan na teritorijalnim područjima svih članova za 2014. godinu, prijedlog zaključka proračuna Udruge za 2013. godinu i prijedlog proračuna za 2014. godinu. Mirko Capuano, predstavnik talijanskog Bertinora, prezentirao je „e-putovnicu“ Udruge ATRIUM – mogućeg instrumenta za zapis broja posjetitelja kulturne rute putem i-phonea, dok je Francesco Billi, predstavnik talijanskog Predappia, prezentirao prijedlog zaključne verzije loga i naljepnice Udruge. Na prijedlog Upravnog odbora, a nakon toga na temelju odluke Opće skupštine, izvršene su manje izmjene statuta Udruge, prije svega u dijelu koji omogućuje jednostavniji ulaz u članstvo lokalnih jedinica koje su bile partneri na projektu, a koje se nisu odlučile za članstvo u Udruzi.

 

Predstavnici članova Udruge su razgledali Dimitrovgrad i njegove studijske primjere arhitekture prezentirane unutar projekta ATRIUM. Dimitrovgrad je relativno mladi grad, koji je nastao na području gdje su se prije izgradnje nalazile tri ruralne strukture koje su djelomično objedinjene sa novim gradskim strukturama. Veći dio grada je izgrađen u stilu ruskog socrealizma 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, dok je od 70-ih godina dalje započela izgradnja novijeg dijela u duhu funkcionalizma. Grad ima prostrane zelene površine i parkove (od 30 do 35 m2 po stanovniku), što daje stanovnicima visoku kvalitetu življenja.

 

Inače, predsjednik Udruge ATRIUM Patrick Leech će 11. travnja 2014.  prezentirati buduću Kulturnu rutu ATRIUM pred Upravnim odborom EPA (Enlarged Partial Agreement on Cultural Routes) u  Luxembourgu, koji će isti dan donijeti odluku o tome da li će Kulturna ruta ATRIUM postati nova Kulturna ruta Vijeća Europe.

 

atrium epa irina belušić maggi anamarija lukšić