U ČEMU JE PROBLEM? Organizatori Legendfesta bi i dalje spavali kod načelnika Pićna, A UPRAVO ZBOG TOGA NAČELNIK JE NEPRAVOMOĆNO OSUĐEN

U ČEMU JE PROBLEM? Organizatori Legendfesta bi i dalje spavali kod načelnika Pićna, A UPRAVO ZBOG TOGA NAČELNIK JE NEPRAVOMOĆNO OSUĐEN

20.10.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nama bi odgovaralo da i dalje sudionici festivala budu u smještaju koji nam je svojevremeno osigurao načelnik Pićna, kaže Ivor Zidarić, organizator LegendFesta. Upravo je zbog toga što je sudionicima festivala iznajmljivao svoj privatni smještaj načelnik Općine Pićan Ivan Franković nedavno nepravomoćno osuđen na Trgovačkom sudu u Pazinu.

Naime, IDS-ov načelnik je od 2011. do 2013. preko svog obrta Peden ispostavljao račun Općini za smještaj ljudi koji su sudjelovali na LegendFestu, a zatim kao načelnik odobravao da mu se isplati novac za privatne usluge. Prvi ugovor iz 2011. godine iznosio je 14.760 kuna, u 2012. Franković je Općini ispostavio račun na 18.625, a 2013. je cifra narasla do 21.250 kuna.

Zidariću se načelnikov eklatantan primjer sukoba interesa očito ne čini problematičnim. On komentira da sve dobro na kraju mediji pretvore u negativno. Na naše pitanje je li načelnikov smještaj bio jedini na koji se kao organizator mogao osloniti, odgovara da u Pićnu ima i drugih privatnih smještaja, ali manjih, da su sudionici festivala mogli biti na okupu jedino u kući u vlasništvu načelnikovog obrta u Potpićnu.


"Prije toga smo ih pokušali smjestiti u Pazinu, ali bilo nam je preskupo. Nakon što nam je načelnik rekao da nam više ne može iznajmljivati svoj smještaj, otišli smo čak do Istarskih toplica", žali se Zidarić.

Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ


legendfest ivan franković presuda pogodovanje općina pićan pićan