U Beču otvorena izložba o parku prirode Učka

U Beču otvorena izložba o parku prirode Učka

14.3.2011. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Izložba pod naslovom “Park prirode Učka očima umjetnika” otvorena je u ponedjeljak poslije podne u bečkom sjedištu Ujedinjenih naroda.

Izloženo je 40-ak umjetničkih djela desetero austrijskih akademskih slikara u različitim tehnikama: ulje na platnu, akril na platnu, bakropisi, akvareli, pasteli, miješana tehnika.

Umjetnici čija su djela izložena čine slikarsku koloniju “Slikari nacionalnih parkova”, a njima se pridružila i opatijska slikarica Miljenka Šepić čija su djela također na izložbi.

U razdoblju od dvije godine slikari su u više navrata posjetili Park prirode Učka.

“Skupina akademskih umjetnika otkrila je prirodne ljepote Učke i prenijela svoje dojmove na slikarsko platno u posebnom projektu”, rekao je otvarajući izložbu stalni predstavnik Hrvatske pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama u Beču veleposlanik Neven Madey. Izrazio je zadovoljstvo što su slikari na umjetnički način predstavili ljepote Učke uz poruku “očuvajmo prirodne ljepote i naslijeđe Hrvatske”.

Izložba je i turistička promocija Hrvatske i poziv posjetiteljima izložbe da posjete Hrvatsku, rečeno je u prigodnim govorima.

Ravnateljica Parka prirode Učka Suzi Petričić naglasila je da ljepote prirode ne poznaju granice i zahvalila se koloniji austrijskih slikara što su izabrali Park prirode Učka kao temu svoga umjetničkog rada i na taj način pridonijeli i promociji i zaštiti toga zaštićenog područja.

Jedna od autorica, austrijska slikarica Hannelore Nenning, koja je pozdravila nazočnu publiku u ime umjetnika, nazvala je izložbu “ekološki ispiriranom umjetnošću”.

Uz djela s djela s motivima Parka prirode Učka izložena su i djela s motivima austrijskog Nacionalnog parka Hohe Tauern.

Organizatori izložbe u Beču, koja traje do 25. ožujka, su Stalna misija RH pri OESS-u, UN i međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanstvo RH u Beču, Javna ustanova Park prirode Učka i Katedra čakavskog zbora općine Mošćenićka Draga.

Izložba u Beču nastavak je suradnje između Parka prirode Učka, katedre čakavskog zbora Općine Mošćenićka Draga i slikara nacionalnih parkova.

U okviru izložbe izloženo je i 15-ak umjetničkih razglednica. (Hina)

 

pp učka učka park prirode učka