U 9 sati u Labinu izmjereno gotovo 30 stupnjeva Celzijevih

U 9 sati u Labinu izmjereno gotovo 30 stupnjeva Celzijevih

15.7.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Jutro je, što se temperatura tiče, počelo pakleno. Prije 9 sati živa u termometru skočila je na visokih 29 i 30 stupnjeva Celzijusa u Puli, Poreču, Vodnjanu, Labinu, Umagu... Uz relativno visoku vlagu u zraku dan pred nama bit će iznimno težak. Ostatak dana te petak i subotu ćemo, prema prognozama DHMZ-a preživjeti uz još više temperature koje će se penjati do 35, ali i rekordnih 36 stupnjeva, te sparno vrijeme!

Nužan je izniman oprez u prometu ali i na plažama gdje bi, ukoliko nemate posebnih zdravstvenih teškoća, valjalo potražiti osvježenje u moru i skloniti se u hlad. Posebno je važno čuvati djecu. Indeks UV zračenja pokazuje vrlo visoku opasnost za područje Jadrana. Za zaštitu se preporuča nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala i odjeće s dugih rukavima, te korištenje zaštitnih krema. Maksimalno valja smanjiti boravak na suncu u doba dana između 11 i 16 sati. Djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta.

Upozorenje Ministarstva zdravstva: Ne izlažite se suncu, kontaktirajte ljude koji žive sami

Ministar zdravstva i socijalne skrbi RH mr. Darko Milinović s obzirom na val vrućina koji je zahvatio Republiku Hrvatsku ovih dana, izdao je preporuke kako bi građani RH, a posebice ugrožene skupine kao što su starije osobe, kronični bolesnici i bolesnici od kardiovaskularnih bolesti, te djeca umanjio negativan meteorološki učinak.

Preporučljivo je apsolutno izbjegavanje izravnog izlaganja suncu između 10 i 17 sati, a u slučaju potrebe izlaska, važno je pravilno se zaštiti odgovarajućom kapom, maramom ili šeširom, te oči zaštiti sunčanim naočalama.

Izuzetno je važno redovito unašati odgovarajuću količinu vode, i to do 2,5l, a gazirana pića i alkohol apsolutno izbjegavati. U prehrani je bitno izbjegavati masna, pržena, začinjena i teška jela. Prednost treba dati kuhanom povrću, voću, salatama i ribi. Izuzetno je bitna nadoknada tekućine laganim varivima, juhama i čajevima.

Prostore u kojima se boravi potrebno je izolirati od utjecaja izravnog djelovanja sunca zasjenjivanjem.

U slučaju pojave glavobolje, mučnine, vrtoglavice, a posebice dehidracije (što su znaci za uzbunu i u kojim je slučajevima potrebno starijim osobama, djeci, bolesnim i funkcionalno onesposobljenim osobama u najkraćem roku pružiti zdravstvenu skrb) obavezno konzultirajte svog izabranog liječnika opće medicine ili najbližu hitnu medicinsku pomoć.

Kronični bolesnici moraju voditi pažnju o redovitom uzimanju propisanih lijekova i preparata, kardiovaskularni bolesnici regulirati i kontrolirati krvni tlak, a bolesnici oboljeli od šećerne bolesti obvezno regulirati šećer u krvi.

Članovima obitelji, prijateljima, susjedima i znancima uputio je apel za učestalijim kontaktima s osobama za koje imaju saznanja da bi mogle zatrebati pomoć – to im može spasiti život, upozorava Ministarstvo.

 

vrijeme ljeto vrućina