U 8. izbornoj jedinci 26 lista za Sabor - Saznajte koji kandidati su s područja Labinštine

U 8. izbornoj jedinci 26 lista za Sabor - Saznajte koji kandidati su s područja Labinštine

16.11.2011. // iPress // Objavljeno u kategoriji Politika

Prema podacima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, u 8. izbornoj jedinici koja obuhvaća cijelu Istarsku i dio Primorsko-goranske županije, uključujući Rijeku, za glasove birača za 14 saborskih mjesta borit će se ukupno 364 kandidata na 26 lista. Rok za predaju lista istekao je noćas u ponoć te će one postati službene istekom roka provjere od 48 sati. Dio stranaka i nezavisnih listi ipak je već objavio imena svojih kandidata ili nam ih je dostavio na upit. Objavljujemo djelomični popis lista s kandidatima (vidi PDF).

Dio je odlučio pričekati istek roka, odnosno službenu objavu na stranicama DIP-a pa ćemo ih objaviti naknadno.

Koalicija SDP-HNS-IDS-HSU, poznatija kao Kukuriku koalicija, u 8. izbornoj jedinici, s nositeljem Zoranom Milanovićem, na prva dva mjesta postavila župana Zlatka Komadinu i IDS-ovog Damira Kajina. Od istarskih političara na listi su još Silvano Hrelja (HSU), tri SDP-ovca – Tanja Vrbat, Peđa Grbin i Ada Damjanac te tri IDS-ovca – Ivan Jakovčić, Valter Boljunčić i Giovanni Sponza, dok su preostala mjesta pripala Primorcima. Jedna je od njih i Nada Turina Đurić, koja je u zadnji čas ubačena na listu umjesto SDP-ovca Luke Denone, nakon što se HNS pobunio zbog izostavljanja ove stranke s liste.

HDZ, čije liste u svim izbornim jedinicama nosi predsjednica stranke Jadranka Kosor, u ovoj je izbornoj jedinici na prvo mjesto postavio Davora Božinovića, aktualnog ministra obrane, inače rođenog u Puli. Na listi je još 5 istarskih HDZ-ovaca: Marino Roce četvrti, Ivan Bubić peti, Jasna Opačak sedma, Stjepan Gabrić deveti i Graciano Švić jedanaesti.

Koalicija Lista za Rijeku – Akcija mladih – SUH-BUZ na svoju je listu za 8. izbornu jedinicu, koju nosi Danko Švorinić iz Liste za Rijeku, uvrstila i nezavisne kandidate, od kojih Istru predstavlja Bruno Poropat, kao treći na listi. Od Istrana je na listi još Sanja Frankola iz Akcije mladih kojoj je pripalo sedmo mjesto.

Listu Ladonje nosi Plinio Cuccurin, koji je i prvi na listi. Na ovoj listi prevladavaju Istrani, dok Primorsko-goransku županiju predstavljaju Anton Rudan, Ivica Zelić i Ivan Funčić.

Ljubo Jurčić nositelj je koalicijske liste PGS – BUZ – HRS, koju predvodi Darijo Vasilić. Iz Istre su na listi Zdenko Pliško, Predrag Demirović i Mario Putinja (BUZ), odmetnuti članovi HSU-a, te Slavko Brana (HEI).

HSLS-ovu listu u svim, pa tako i u 8. izbornoj jedinici, nosi predsjednik stranke Darinko Kosor. Najviše pozicionirani Istranin je Sandro Jurman na drugom mjestu, nakon kojeg, od 4. do 14. mjesta, slijede Rosana Lucijetić, Klaudijo Lazarić, Denis Lakošeljac i Mladen Premuš.

U našoj izbornoj jedinici HSS koalira sa Zelenom strankom iz Rijeke i Strankom penzionera. Nositelj liste i prvi na listi je Ivo Zrilić iz Rijeke. Drugi je Moreno Zuban iz Barbana, a iz Istre su još na listi Franko Cetina, Ivica Kalčić, Zdenko Tomčić, Lucijan Beletić i Oliver Gmitrović.

Listu Hrvatskih laburista Dragutina Lesara u 8. izbornoj jedinici predvodi Nansi Tireli iz Labina. Osim nje na listi su iz Istre još Željko Martinšić iz Pule, Snježana Mekota iz Poreča, Miodrag Buzurović iz Pule, Damir Balja iz Poreča i Andreja Kolarić Vodopia iz Pule.

General Željko Sačić nositelj je svih lista Akcije za bolju Hrvatsku u koaliciji s Jedino Hrvatska i HDS-om. U 8. je prvi na listi Vladimir Mišković iz Rijeke, a na listi nema nikoga iz Istre.

Od upečatljivijih, ili, pak, u medijima često spominjanih političkih opcija u našoj izbornoj jedinici izlaze još Nezavisna lista don Ivana Grubišića, Zelena stranka – Zelena alternativa nositelja Josipa Antona Rupnika, HSP, s nositeljem Deanom Girottom te HSP dr. Ante Starčević zajedno s HČSP, a nositelj je Ivica Kirin.

Pored nabrojenih, svoje je liste za 8. izbornu jedinicu predalo još 13 stranaka i koalicija, od Abecede demokracije, nositelja Mirka Makausa, do Zelene liste, nositelja Darka Antoša, koje ćemo objaviti nakon što postanu službene.

Na listama za novi saziv Sabora izostalo je nekoliko dosadašnjih istarskih zastupnika u mandatu od 2007. do 2011. Iz IDS-a su to Boris Miletić i Marin Brkarić, iz HDZ-a Nevio Šetić, a iz SDP-a Dino Kozlevac.

Na izborima 2007. iz 8. je izborne jedinice u Sabor otišlo sedam zastupnika s liste SDP-a (L. Denona, R. Jerković, Ž. Jovanović, D. Kozlevac, S. Linić, G. Sobol i T. Vrbat), tri zastupnika s liste IDS-a (M. Brkarić, D. Kajin i B. Miletić), isto toliko zastupnika HDZ-a (V. Buterin, G. Capelli i N. Šetić) te Silvano Hrelja iz HSU-a. (iPress)

 

Više na:

www.izbori.hr

 

politika izbori2011 politicari sabor