Tvrtka Michele sanira odlagalište Cere

Tvrtka Michele sanira odlagalište Cere

21.3.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

NEDEŠĆINA -Radnici pulske građevinske tvrtke Michele počeli su jučer sanaciju odlagališta komunalnog otpada Cere.

- Trenutno organiziramo gradilište, odnosno uklanjamo smeće na sjevernoj strani deponija da bismo izgradili manipulativni plato za kamione i strojeve. Također, treba postaviti priključke za kontejner s uredima koji ćemo postaviti na ulazu u odlagalište, rekao nam je u telefonskom razgovoru voditelj gradilišta Konrad Vlačić.


Riječ je o prvoj fazi sanacije, o kojoj je ugovor s komunalnim poduzećem 1. maj potpisan 28. prosinca prošle godine. Tvrtka Michele se obvezala probrati postojeći otpad na površini od 4.200 četvornih metara, smanjiti mu volumen za najmanje 30 posto i postaviti brtveni sloj za zaštitu podzemnih voda. Otpad koji bude stizao bit će uključen u proces, a usporedno će se uređivati ulazno-izlazna ploha odlagališta. Dovršetak radova vrijednih 22 milijuna kuna predviđen je za kraj 2009. godine.


Tehnološki projekt izradila je zagrebačka Hidroelektra-projekt, a nadzorni inženjering provodi labinski Ingal. Početku radova prethodila je izrada elaborata zaštite na radu i od požara, a provedene su i dodatne mjere zaštite od širenja žohara i glodavaca. Otpad sa sjeverne plohe bit će premješten na južnu, ne bi li se zemljište oslobodilo za postavljanje zaštitnog sloja. Nakon toga će biti vraćen zajedno sa smećem s juga, dok jednak postupak ne bude proveden na toj strani. Dolazak drobiličnog postrojenja za recikliranje otpada, odnosno smanjenje njegovog obujma očekuje se u srpnju.


Dovršetak druge, konačne faze sanacije planira se do kraja 2012. godine. Ukupan planirani trošak je 47 milijuna kuna, a s 40 posto bi trebao sudjelovati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Cere će služiti kao transferna postaja za odvajanje iskoristivog otpada i prijevoz ostatka na središnje istarsko odlagalište Kaštijun. Oko 12 tisuća četvornih metara sadašnjeg smetlišta bit će ozelenjeno, a za potrebe kompostiranja biološkog otpada od privatnih je vlasnika otkupljeno novih 10 tisuća kvadrata. Postojeća raspoloživa površina iznosi 36 tisuća kvadrata, a nakon rekonstrukcije bit će 43 tisuće.
Ova lokacija na kojoj se od 1975. odlaže komunalni otpad s Labinštine zapravo je bivši terminal za pretovar boksita. Procjenjuje se da je nataloženo 125 tisuća kubnih metara smeća u sloju debelom 15 metara. Budući da se nalazi na uslojenim i ispucanim vapnenačkim naslagama, predstavlja ozbiljan ekološki problem.