Turizam u Istri: Povećanje plaća i u rabačkim hotelskim tvrtkama

Turizam u Istri: Povećanje plaća i u rabačkim hotelskim tvrtkama

2.2.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Nakon nekoliko kruga pregovora koji su se okončali prošlog tjedna, sve turističke tvrtke pristale su na povećanje plaća, a prema podacima iz godišnjeg izvještaja Sindikata Istre i Kvarnera, Plava Laguna u Poreču je vodeća po materijalnim pravima radnika. S ovim poslodavcem dogovoreno je povećanje plaće od 2,86 posto, čime najniža osnovna plaća sada iznosi 3.410 kuna.

Ova će se, inače najveća osnovica, primjenjivati do listopada kada bi trebalo uslijediti novo povećanje. S ovim je poslodavcem, koji isplaćuje najveće plaće, dogovorena i jednokratna nagrada od 600 kuna bruto, a radnicima je prethodno isplaćena stimulacija u sličnom iznosu za srpanj i kolovoz, kao i regres od 70 kuna bruto po danu godišnjeg odmora. Također, radnici su dobili i božićnicu u iznosu od 2.500 kuna te dar u naravi vrijednosti 400 kuna.

S druge strane, radnici su najlošije prošli u rovinjskoj Maistri, gdje je postignuto svega dva posto povećanje plaća.

- Iako je tijekom pregovora koji su se vodili od početka rujna poslodavac prethodno davao i bolje ponude, od njih je kasnije odustao. Maistra je najmanje povećala plaće, a k tome je jedino turističko poduzeće koje radnicima nije isplatilo jednokratnu nagradu za uspješno odrađenu sezonu, iako su za devetomjesečno razdoblje prikazali dobit od preko 90 milijuna kuna. Time su negirali dosadašnje stavove da su im kadrovi najvažniji resurs u poslovanju, napominje Marina Cvitić predsjednica Odbora za ugostiteljstvo i turizam u SIK-u.

Krajem prošlog tjedna postignut je i dogovor u Rivieri Poreč, gdje je plaća povećana za 2,5 posto. Prethodno su radnici dobili jednokratnu nagradu u iznosu 20 posto plaće, božićnicu od 800 kuna, dar u naravi te regres.

Do porasta plaće od 2,58 posto došlo je i u Istraturistu Umag, gdje su radnici dobili i jednokratnu nagradu od 842 kune, a isplaćen je i regres. Prethodno su plaće od dva do pet posto povećane i u Maslinici Rabac, hotelskoj tvrtki Rabac i Laguni Novigrad. U Maslinici je isplaćena i božićnica u iznosu 2.500 kuna, jednokratna nagrada u iznosu 1.000 kuna svim stalnim i sezonskim radnicima koji su u radnom odnosu bili duže od tri mjeseca, a po 500 kuna dobili su radnici s najnižim primanjima, a riječ je o sobaricama, čistačicama, pomoćnim radnicima i radnicima u vešeraju.

U Laguni Novigrad radnici su primili regres u iznosu od 60 kuna bruto po danu godišnjeg odmora i božićnicu od 2.500 kuna. Novo povećanje plaće trebalo bi uslijediti u svibnju, a pregovori sa sindikatima počinju u ožujku. I u tvrtki Rabac novo povećanje plaće uslijedit će u svibnju, i to sukladno s rastom prosječne plaće u Hrvatskoj, odnosno oko 2,5 posto. I ovaj je poslodavac radnicima isplatio jednokratnu nagradu, božićnicu, stimulaciju te dar u naravi. (M. JERIN)

 

radnici u turizmu rabac d.d. masninica sezonski radnici plaće prava radnika regres božićnice sindikat SIK marina cvitić turizam