TURISTIČKI PROMET U LABINU I RAPCU BOLJI JE NEGO U LIPNJU, ALI DALEKO JOŠ OD LANJSKOG Najviše turista boravi u privatnom smještaju

TURISTIČKI PROMET U LABINU I RAPCU BOLJI JE NEGO U LIPNJU, ALI DALEKO JOŠ OD LANJSKOG Najviše turista boravi u privatnom smještaju

15.7.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Pokazalo se točnim predviđanje da će gosti najradije birati obiteljski smještaj i kampove. Važna im mogućnost ostvarivanja socijalne distance koja im daje osjećaj sigurnosti. Smatramo da su nove mjere obaveznih nošenja maski u zatvorenim objektima, kao što su trgovine, te jače poštivanje socijalne distance dobrodošle, jer gosti to od nas i očekuju, kaže Radmila Paliska-Kos, direktorica ureda Turističke zajednice Labin-Rabac.

Već je i golim okom vidljivo da je ovogodišnja turistička sezona na području Labina i Rapca daleko od prošlogodišnje: plaže su poluprazne, nema gužvi na rivi i šetnici, a mnogi hoteli nisu ni otvorili svoja vrata. Potvrđuju to i brojke. Trenutačno na ovom području koje pokriva Turistička zajednica Labin-Rabac boravi 4.188 turista. Najviše ih je smješteno u objektima u domaćinstvu i to 1.833 što je 59 posto od lanjskih brojki; u hotelima boravi 1.481 turist što je tek 28 posto u usporedbi s istim danom prošle godine, a u kampovima, pak, boravi 608 osoba što je 43 posto u odnosu na lani.

 U ostalim objektima za smještaj boravi 61 osoba (30 posto lanjskog broja), na OPG-ovima boravi 16 osoba (70 posto u odnosu na lani), a u nekomercijalnom smještaju 189 osoba, odnosno 73 posto u odnosu na lani. U prvih 12 dana srpnja ostvareno je ukupno 7.676 dolazak što je 51 posto u odnosu na lani te 48.387 noćenja ili 40 posto u odnosu na srpanj 2019. godine.

Od toga, domaćih gostiju bilo je 306 ili 66 posto u odnosu na lani, a stranih 7.370 ili 50 posto u odnosu na 2019. I u ovom periodu najviše je gostiju boravilo u objektima u domaćinstvu, 3.122 gosta (što je 81 posto u odnosu na lani), a ostvarili su 21.033 noćenja ili 60 posto prošlogodišnjeg ostvarenja. U hotelima je bilo 2.808 dolazaka (32 posto lanjskih), a ostvareno je 15.268 noćenja (24 posto u odnosu na lani). U kampovima je bilo 1.380 dolazaka (65% lanjskih) i ostvareno je 8.751 noćenje (52 posto lanjskih).

Ostatak dolazaka, odnosno noćenja je u ostalim objektima za smještaj, OPG-ovima i nekomercijalnom smještaju. Najbrojniji gosti su Nijemci s indeksom dolaska 87 posto u odnosu na lani, Česi s indeksom 86 posto, Slovenci s indeksom 54 postso, Poljaci s indeksom 49 posto te Austrijanci s indeksom 37 posto u odnosu na lani.

- Možemo reći da se turistički promet do sada odvija u skladu s našim predviđanjima i očekivanjima, ali ostaje za vidjeti što će se dešavati u drugoj polovici srpnja, kolovozu i rujnu. Ako se sve bude odvijalo kao do sada, nadamo se da bi mogli ostvariti planiranih 30 posto lanjskog turističkog prometa. Pokazalo se točnim predviđanje da će gosti najradije birati obiteljski smještaj i kampove. Važna im mogućnost ostvarivanja socijalne distance koja im daje osjećaj sigurnosti. Smatramo da su nove mjere obaveznih nošenja maski u zatvorenim objektima, kao što su trgovine, te jače poštivanje socijalne distance dobrodošle, jer gosti to od nas i očekuju. Dolaze iz zemalja gdje su sve te mjere na snazi pa im naše poštivanje tih mjera ulijeva i te kako potreban osjećaj sigurnosti u destinaciji gdje borave, kaže Radmila Paliska-Kos, dir. ureda Turističke zajednice Labin-Rabac.

Prošlotjedni porast brojeva zaraženih, ističe, rezultirao je prilično lošim odjekom u medijima na momentalno nama najvažnijim emitivnim tržištima, pogotovo u Njemačkoj i Austriji, te je sigurno pokolebao mnoge goste koji su namjeravali doći u Hrvatsku na odmor.

- Upravo stoga je jako bitno da situacija čim prije bude pod kontrolom jer je inače ozbiljno doveden u pitanje priželjkivan turistički promet u ovim najjačim mjesecima ljetne sezone, zaključuje Paliska-Kos.


Branko Biočićtz labin rabac turizam statistika radmila paliska kos