Turisti traže premještaj, a u Štrmcu do nekih kuća ne može ni hitna

 Turisti traže premještaj, a u Štrmcu do nekih kuća ne može ni hitna

17.7.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ne može doći ni Hitna pomoć jer je cijela ulica već mjesec dana raskopana. Jedva se poštar probije sa svojim motorinom. Počeli su tu gore kopati na vrhu prije mjesec dana i samo idu dalje. Zbog tih radova na kanalizaciji danas sam i bez vode. Prije godinu dana su cestu asfaltirali a sada su je raskopali, govori nam Stjepan Vrbović, umirovljenik iz Štrmca

Mještani Štrmca i Vrećara u općini Sveta Nedelja ovih dana negoduju zbog radova i buke u svojim naseljima pa su nazvali i Glas Istre. Kažu da usred ljeta i turističke sezone teška mehanizacija u Štrmcu već mjesec dana radi na kanalizaciji kroz mjesto pa neki ne mogu automobilom ni do svojih kuća a u Vrećarima se gradi pristupni put i okoliš novog vrtića koji bi trebao biti otvoren početkom nove školske godine. Stjepan Vrbović, umirovljenik iz Štrmca na kućnom broju 189 ispred čije je kuće raskopana prilazna cesta, kaže da do kuće ne može automobilom, već samo pješice.


- Ne može doći ni Hitna pomoć jer je cijela ulica već mjesec dana raskopana. Jedva se poštar probije sa svojim motorinom. Počeli su tu gore kopati na vrhu prije mjesec dana i samo idu dalje. Zbog tih radova na kanalizaciji danas sam i bez vode. Prije godinu dana su cestu asfaltirali a sada su je raskopali, govori nam Vrbović.


Njegov susjed Valter Verbanac s kućnog broja 193 zbog operacije na kralježnici živi već devet godina u kući svoje sestre Elze i teško oboljelog šogora Branka Sandomeniga.


- Svoju kuću sa šest kreveta koja je u neposrednoj blizini iznajmljujem turistima kao kuću za odmor jer imam svega 2.500 kuna mirovine i 800 kuna kredita a lijekovi su skupi. Dodatna zarada dobro dođe, međutim turisti mi se žale na buku, traže premještaj i odštetu. I drugi ljudi ovdje imaju apartmane za iznajmljivanje pa im se gosti žale i odlaze. I ja sam bolestan, ali moj šogor Branko je još teži bolesnik. Imao je jak moždani udar i epileptički napad, nekoliko puta ga je Hitna vozila u Rijeku i sada će morati opet ali morat će ga nositi tristo metara na nosilima kroz šumu kao da smo u partizanima. Nekad smo ovdje imali i javnu rasvjetu ali su odmah na početku radova presjekli neki kabel pa smo sada u mraku. Do danas rasvjeta ne radi pa noću možemo samo rabiti glavu ako izađemo iz kuće i pješice krenemo do ceste. Nitko nas mještane nije obavijestio, samo su jednoga dana nešto mjerili i označavali i zatim počeli kopati. Danas smo ostali i bez vode kao i turisti u okolici. Uredno sve plaćamo a još nam tjeraju goste koji nam donose neku kunu za preživljavanje, ogorčeno će Verbanac. (Napisao i snimio Branko BIOČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

štrmac radovi