Tulio Demetlika predsjednik LAG-a Istočna Istra / Burna osnivačko-izborna Skupština

Tulio Demetlika predsjednik LAG-a Istočna Istra / Burna osnivačko-izborna Skupština

20.12.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika izabran je za predsjednika, a djelatnica Općine Kršan Rosana Celić za dopredsjednicu Lokalne akcijske grupe (LAG) Istočna Istra na večerašnjoj osnivačkoj sjednici Skupštine udruge. Osim njih, u Upravni odbor ušli su Dolores Jenkel, Sanja Dobrić (grad Labin), Miljenko Vretenar, Susie Blašković (općina Sv. Nedelja), Tamara Stojšić (općina Kršan), Gordana Bažon, Željka Tončinić (općina Pićan), Julija Škoro i Eda Zahtila (općina Raša). Nadzorni odbor čine, pak, Dolores Sorić (Labin), Ljiljana Mekiš (Sv. Nedelja), Vlado Peršić (Kršan), Goran Baćac (Pićan) i Vedran Miletić (Raša).

LAG je oblik javno-privatnog partnerstva, osnovan s ciljem da, posebice ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, povuče sredstva iz njenih fondova, i to naročito u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Objedinjuje lokalnu samoupravu, mala i srednja poduzeća, te neprofitne organizacije i druge aktere iz različitih područja. LAG Istočna Istra dosad broji 47 članova, a uskoro bi trebao zaposliti tajnika.

Grad Labin i okolne općine na Labinštini potkraj rujna potpisali su odgovarajući sporazum o osnivanju akcijske grupe, a zeleno svjetlo potom su dala lokalna vijeća. 

Osnivačkoj sjedinci Skupštine zbog loše je pripremljenosti i činjenice da neki od članova nisu dobili materijale, poslovnik i statut udruge, prijetila odgoda, što su predlagali i članovi organizacijskog odbora, no ipak je održana zbog, kako se čulo, poštivanja roka u kojem LAG mora biti formiran, odnosno mogućnosti kandidiranja za prvu mjeru za apliciranje na europski novac, koja će biti raspisana u siječnju. Neki od nezadovoljnih skupštinara prigovorili su da je sjednica sazvana u zadnji čas samo da se zadovolji forma i amenuje popis vodstva koji je unaprijed skrojila lokalna vlast. (I. RADIĆ)

 

Radio Labin:

 Na burnoj osnivačko-izbornoj Skupštini Udruge Lokalna akcijska grupa „Istočna Istra“ održanoj sinoć u labinskom Malom kazalištu ipak su izabrani organi Udruge, iako je bilo prijedloga da se Skupština prekine zbog loše odrađene pripreme i nedostatka materijala.

Na kraju su ipak izabrani organi Lokalne akcijske grupe „Istočna Istra“ i to zbog, kako su se okupljeni složili, poštivanja roka u kojem LAG mora biti formiran, odnosno mogućnosti kandidiranja za prvu mjeru za apliciranje na europski novac, koja će biti raspisana u siječnju. Čule su se međutim i primjedbe da je sjednica sazvana u zadnji trenutak samo da se zadovolji forma i amenuje popis vodstva koji je unaprijed skrojila lokalna vlast. Za predsjednika Udruge izabran je labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, a za dopredsjednicu predstavnica Općine Kršan Rosana Celić. Osim njih, u Upravni odbor ušli su Dolores Jenkel, Sanja Dobrić  u ime Grada Labina, Miljenko Vretenar, Susie Blašković iz Općine Sveta Nedelja, Tamara Stojšić, predstavnica Kršana, Gordana Bažon, Željka Tončinić  iz Općine Pićan, Julija Škoro i Eda Zahtila u ime Općine Raša. Nadzorni odbor čine, pak, Dolores Sorić, Ljiljana Mekiš, Vlado Peršić, Goran Baćac i Vedran Miletić.

lag lag istočna istra lokalna akcijska grupa