[Tržište nekretnina u Labinu] Mladi ograničeni stambenim kreditima / Više se isplati graditi sam

[Tržište nekretnina u Labinu] Mladi ograničeni stambenim kreditima / Više se isplati graditi sam

30.1.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

PULA, ROVINJ, LABIN - Tržište nekretnina posljednjih se godina nije previše talasalo - ne može se reći da se nije ništa prodavalo, no daleko je to od onih dobrih, pretkriznih vremena kada su graditelji, trgovci i svi drugi u lancu izgradnje i prodaje nekretnina dobro omastili brk u tom unosnom biznisu. Kakva je situacija bila u 2012., što se i kako prodavalo, tko je i je li uopće kupovao upitali smo nekoliko istarskih trgovaca nekretninama. Svi oni potvrdili su da je cijena nekretnina lani pala, neki gotovo da nemaju posla, a drugi se, začudo, još ne žale.

 

Novogradnja atraktivnija i traženija

 

Jedan od njih je Oriano Ricchiuto, suvlasnik pulske agencije za nekretnine Immobilia, koji kaže da su cijene nekretnina od početka 2012. Do konca godine pale za deset do 30 posto.

- No, ne osjećamo da radimo manje. Dugo smo na tržištu, cijene se kreću svakako, ali mogu reći da su tražene cijene uvijek 10 do 20 posto niže od prodajnih. U Puli se stanovi u staroj novogradnji mogu naći već po 800, 1.000 eura. Novogradnja je, međutim, atraktivnija i traženija. U zadnje vrijeme puno mladih kupuje na kredit, a kada već kupuju, ne žele nešto staro, nego potpuno novo, a tu se cijene kreću od 1.300 do 2.000 eura po kvadratu.

Stanovi po 2.000 eura uvijek drže tu cijenu jer je riječ o kvalitetnim objektima namijenjenim posebnoj klijenteli, s garažama, liftovima, s dobrom izolacijom. Međutim, stanovi koji su koštali po 1.350 ili 1.500 pali su za oko 150 eura po kvadratu, objašnjava Ricchiuto.

Kaže da su najviše padale cijene stanova čiji su investitori gradili uz pomoć kredita.

- Kada se mjesec ili dva ne bi ništa prodalo, dali bi jači popust, a kada bi namirili ratu kredita, opet bi podigli cijene. Nove zgrade se relativno brzo prodaju. Osjeti se da je prodaja slabija, ali nije strašno, kriza je malo preuveličana, radi se malo manje nego prije pet godina, ali se ipak radi, kaže Ricchiuto.

 

Kuće na top lokacijama drže cijenu

 

S kućama je pak druga priča. Naš sugovornik objašnjava da domaći nemaju novca za takve nekretnine te da ih kuće niti ne zanimaju. Mnogi prodaju kuću i okućnicu da bi kupili veliki stan u nekoj elitnoj zgradi. Kuće na području južne Istre uglavnom kupuju stranci, pretežito Rusi, i to prvi ili drugi red do mora. Najtraženiji su Pješčana Uvala i Premantura. Stanovi se u Premanturi nude po 2.000 eura, a kuće ne idu po kvadratu, jer tu ima više faktora koji određuju cijenu, a neki od njih su blizina mora ili veličina okućnice.

Tako, recimo, kuća od sto kvadrata do mora s 500 kvadrata okućnice može koštati milijun eura, a ako je u trećem redu do mora, cijena je upola manja. No, ispod 400 tisuća eura teško je išta pronaći. Kada je riječ o mjestima kao što su Jadreški, kuća se može naći već po sto ili 150 tisuća eura. Cijena im je pala zato što se slabo prodaju: neke su u oglasu po nekoliko godina i ako ne nađu kupca, vlasnik svako-toliko snizi cijenu.

- Tako su prije tri godine kuće stajale pola milijuna eura, a sada su 350.000 i opet ih je teško prodati ako nisu na atraktivnoj lokaciji. Međutim, osim stranaca, kupuju i naši ljudi, gastarbajteri. Jako dobro radimo sa Slovencima, Talijanima i Nijemcima. U odnosu na početak godine kuće na neatraktivnim lokacijama "pale" su za 20-30 posto, a one na top-lokacijama ne padaju, eventualno se cijena mrvicu spusti, čeka se ekskluzivan klijent, navodi Ricchiuto.

Kada je riječ o zemljištu, prodaje se isključivo ono građevinsko, jer za poljoprivredno ima jako malo upita. Dok cijena građevinskog zemljišta u, recimo, atraktivnim Volmama drži cijenu (200-400 eura) jer postoji interes imućnih stranaca, u unutrašnjosti Istre cijene su pale do 30 posto. Branko Mileusnić iz rovinjske agencije Passage požalio nam se, međutim, da se malo bave nekretninama "jer to ništa ne ide".

- Koliko vidim, cijene ne padaju, drže se, nitko ništa ne kupuje, banke daju nepovoljne kredite, uvjeti su neprimjereni za naša primanja. Imamo stanove koje smo sami izgradili u Taru i ne možemo ih prodati po 1.200 eura. Tri godine prodajem osam stanova, prodao sam ih šest, a dva već godinu i pol ne mogu prodati iako sam cijenu spustio sa 1.800 na 1.200 eura. Nema stranaca, a naši su ili kreditno nesposobni ili se plaše dizati kredit. Banke traže previše osiguranja, kaže Mileusnić.

- Godinu i pol ništa nismo prodali u Rovinju, od stranaca dvije godine nije bilo upita. Prije su dolazili s fotografijom objekta isprintanim s webstranice.

Sada nema ni mejla, a ni telefon ne zvoni, žali se Mileusnić. U međuvremenu se, kaže, počeo baviti turizmom, što je spasilo agenciju. Smatra da su cijene napuhane, ali ne vjeruje da će se spustiti nakon uvođenja poreza na nekretnine. Po njemu, banke bi trebale smanjiti kamate na stambene kredite, a država bi trebala nuditi subvencije.

 

Mladi ograničeni stambenim kreditima

 

Na području istočne Istre cijene nekretnina su također pale. Silvija Rejec Martinčić, vlasnica labinske agencije Alea nekretnine, kaže da kvadrat stana trenutačno košta 1.000 eura, što je pad od 20 posto u odnosu na početak godine. Stanove isključivo traže mladi, dok se stranci baš i ne raspituju za stari grad, gdje, uostalom, i ne mogu kupovati jer je riječ o zaštićenoj baštini.

- Iako mladi traže stanove, dosta su ograničeni stambenim kreditima. Mogu si priuštiti 40-50.000 eura, a za taj iznos teško je naći uređen stan. U Labinu većina stanova ima ili 50 ili 72 kvadrata u dva, tri naselja. Ako mladi kupe stari stan od 50 kvadrata, potrebno ga je renovirati, i nema šanse da to učine s 50.000 eura s koliko u prosjeku raspolažu. Nakon uvođenja poreza na nekretnine cijene će morati pasti ukoliko ljudi budu željeli prodati jer potencijalnih kupaca ima, nije da ih nema, ali cijene su previsoke. Kada bi se još malo spustile, to bi se poprodavalo, mi na listi imamo desetke kupaca koji traže stan, ali smatraju da su cijene previsoke.

Trebale bi pasti još 20 posto. Onda bi bilo puno lakše, smatra Rejec Martinčić. Za 20-ak posto pojeftinilo je i građevinsko zemljište, a cijene jako variraju: ono blizu mora ili s pogledom na more stoji do sto eura po kvadratu, a 15 kilometara od mora 15 eura. I ovdje kupuju više stranci nego domaći, i to Talijani, Austrijanci, Nijemci i Nizozemci. Rusa nema jer su oni zainteresirani za nekretnine tik uz more, a na istočnoj obali Istre toga nema. Austrijancu nije problem ako je kuća 10 kilometara od mora, a Rus bi htio vikendicu na plaži, kaže Rejec Martinčić.

Poljoprivredno zemljište se uopće ne traži, a slično je i s kućama, pojeftinile su 20 posto i stoje od 150 tisuća pa do milijun eura u turističkom Rapcu. Cijena gradnje osjetno je pala pa je puno povoljnije kupiti zemljište i graditi sam, veli vlasnica labinske agencije.

PIŠE Mirjana
VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

nekretnine kuća stan kredit stambeni krediti gradnja alea nekretnine