Tri ekološka problema uzbunila Istarsku županiju

Tri ekološka problema uzbunila Istarsku županiju

21.1.2008. // Poslovni dnevnik // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Rockwool, Centar za gospodarenje otpadom i TE na ugljen izazivaju negodovanje.

Tri su vruće ekološke teme obilježile u Istri ulazak u novu godinu; Rockwool, Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun i najava gradnje novog bloka TE Plomin na ugljen. To je i razumljivo jer se Istarska županija u svojoj razvojnoj politici opredijelila za održivi razvoj i ekološki zaštićen okoliš u što ulaže i golem novac.

 

Što se tiče Tvornice kamene vune Rockwool u Pićnu, koja je s probnim radom započela u rujnu, ali i brzo prekinula, jer su inspekcijske službe Ministarstva zaštite okoliša koje nadziru realizaciju investicije, protiv koje su pri kraju njezinog završetka buru negodovanja podigli prije svega zeleni, prekinule probni rad zbog nepoštovanja svih elemenata graditeljske dokumentacije. Ovih dana Ministarstvo je priopćilo kako njegove inspekcije prate ispravljanje pogrešaka učinjenih prilikom građenja tvornice i da će Rockwool započeti s radom kad se nedostatci uklone, obavi tehnički pregled i izda uporabna dozvola. U Rockwoolu procjenjuju da će to potrajati još koji mjesec dana.

 

Pritisak iz EU


Priopćenje je očito izdano nakon što je u Hrvatsku stiglo pismo v.d. direktora opće uprave EK za proširenje EU Cristiana Danielssona, u kojem se upozorava da bi zaustavljanje jedne od najvećih greenfield investicija moglo imati negativne reprekusije na pravnu sigurnost potencijalnih ino-investitora u Hrvatskoj. Na to je odmah stiglo i reagiraje Istarskog župana Ivana Jakovčića koji je izjavio da "nas nikakvi pritisci neće natjerati da riskiramo zdravlje ljudi i nečist okoliš." Ističe kako je bio protiv dolaska Rockwoola u Istru, doduše, kada još nije znao što će se događa, zbog vizure s visokim dimnjakom u ravnici, ali žitelji Pićna, čiji su vijećnici i posjetili jednu sličnu Rockwoolovu tvornicu u Španjolskoj, jednoglasno su se izjasnili za gradnju Tvornice u svojoj općini. Upravo zbog toga imaju pravo na potpunu sigurnost od zagađenja zraka, tla i voda", kaže Jakovčić i najavljuje svoj skori razgovor s čelnicima EK o cijelom problemu, a od Rockwoola traži najstrože mjere zaštite i uspostavu stalnog monitoringa u protivnom, tvornica bi se mogla i zatvoriti.

 

Kada je riječ o TE Plomin, za koju je Jakovčić ustvrdio "ili će biti na plin ili je neće biti" uz obrazloženje da pored nje prolazi magistralni plinovod sa zemnim plinom iz istarskog podmorja, pitanje je aktualizirano ovih dana objavljivanjem HEP-ovih planova energetske bilance, kojom se predviđa TE Plomin upravo na ugljen. Jakovčić tvrdi da HEP, dok je on župan, neće dobiti izmjenu Prostornog plana Županije kako bi se mogla graditi TE Plomin instalirane snage 700 MgW u odnosu na sadašnjih 330 MgW. Sadašnjim Prostornim planom kao i zabranom gradnje termoelektrana na ugljen u Hrvatskoj do 2020. godine takva gradnja ili dogradnja nije uopće moguća. No upravo se pojavio se još jedan vrući ekološki krumpir za Istaru - gradnja regionalnog centra za gospodarenje otpadom kakve po sili zakona moraju graditi sve hrvatske županije.

Županijski PP predviđa je da se takav centar gradi u južnoj Istri. Riječ je o lokaciji Kaštijun, gdje je već niz godina odlagalište otpada za ovo područje, ali bez kvalitetnog zbrinjavanja. Novi centar za gospodarenje predviđa sabirališta i selekcioniranje otpada u istarskim gradovima, a samo dio bi se dovozio na preradu u Kaštijun.

 

Problematični otpad
Tu bi se po najsuvremenijim tehnologijama dio pretvarao u briketirano gorivo kao energent za cementaru Koromačno, dio kompostirao, a dio koristio za proizvodnju bioplina. Sačinjena je i studija utjecaja na okoliš, ali već prve javne rasprave pokazale su da se stanovnici ovog područja protive lokaciji koja je na prostoru turističkog Medulina, u oblasti zone poljoprivredne proizvodnje. I premda županijska garnitura nastoji uvjeriti stanovnike da je sve bolje od dosadašnjeg bacanja otpada u rudišta, škrape i uvale, čelnici općine Medulin, kao i stanovnici drugih okolnih područja, pa i Pule, zahtijevaju odbacivaje studije i lokacije, traže prijam kod predsjednika Mesića, a izražavaju i bojazan da bi Kaštijun, koji se treba graditi kroz javno-privatno partnerstvo mogao preuzeti neki stranac i tu dovoziti još i svoje smeće. Sve u svemu, dok su prvi tjedan ove godine Istrani proveli dobrim dijelom po stranim skijalištima, drugog tjedna već su otvorili životno ozbiljne teme i uz one o poskupljenjima i najavama štrajkova nastoje ih dogurati u vrh aktualnosti ne samo u Istri nego i šire.

 

ekološki problemi Istre Rockwool Kaštiju centar za zbrinjavanje otpada TE Plomin EU pritisak