Trgovine u Hrvatskoj vrata nedjeljom zatvaraju od 1. siječnja 2009. - novi otkazi u vrijeme krize

Trgovine u Hrvatskoj vrata nedjeljom zatvaraju od 1. siječnja 2009. - novi otkazi u vrijeme krize

23.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Od Nove godine na snazi je novi Zakon o trgovini koji, osim u turističkoj sezoni i prosincu, brani rad trgovina nedjeljom. Neki trgovci najavljuju da će ako im promet značajnije opadne biti prisiljeni smanjiti broj zaposlenih.

Nakon što se građani Hrvatske i ovog Božića te Nove godine dodatno istroše u kupnji poklona i pripremanju blagdanskih obroka, u novoj ih godini očekuje prisilni nedjeljni odmor od šopingiranja. Prvog siječnja 2009. u primjenu kreće Zakon o trgovini, što znači da će sve trgovine, osim izuzetaka u nužnoj opskrbi, prvi put svoja vrata zatvoriti 4. siječnja, i svake iduće nedjelje.

Radit će samo, primjerice, pekarnice i kiosci s tiskom, trgovine unutar benzinskih postaja, bolnica, kolodvora i slične, kao i tržnice, prehrambene trgovine unutar njih te cvjećarnice.


Svi će ostali dućani morati biti nedjeljom zatvoreni do 1. lipnja, kad ponovo mogu raditi svih dana u tjednu, zaključno s 1. listopadom. Osim tijekom turističke sezone, sve će trgovine nedjeljom moći raditi i u prosincu, no samo od 7 do 14 sati. Budući da je niz izuzetaka dugačak, a radna satnica općenito različita, ovisno o tipu prodavaonice, građanima će iduće godine trebati dobar šalabahter da pohvataju radno vrijeme trgovina, kao i određeno vrijeme da se naviknu na to da su neke od njih zatvorene nedjeljom.

 

Moguća ustavna tužba

Poslodavci, kako najavljuju između redaka, na ovome neće stati. Mali su trgovci, udruženi u Ceh trgovine pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, nakon nedavno provedene ankete koja je pokazala da nedjeljom ne žele raditi, odustali od ranije najavljivane ustavne tužbe zbog zakona koji samo izuzecima omogućuje rad nedjeljom. Veliki trgovci, s druge strane, napominju da su pripremljeni na novi zakon i da će ga poštovati, dok moguću tužbu Ustavnom sudu za sada ne žele komentirati.
Podsjetimo, 2004. godine upravo je ustavna tužba velikih trgovačkih lanaca srušila tadašnju pokusnu zabranu rada nedjeljom jer su tim danom također mogli raditi samo izuzeci.


Kako napominju u Sindikatu trgovine, koji je zajedno s Crkvom i inicirao zabranu rada nedjeljom, zbog neplaćanja velikog broja odrađenih prekovremenih sati u trgovini, imaju informacije da se neki od velikih trgovaca, primjerice prvi čovjek Magme i bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić, spremaju na ustavnu tužbu. Do Fižulića jučer nismo uspjeli doći, no kako je u ranijim intervjuima najavljivao, svakako će biti među onima koji će, dođe li do toga, pokušati ovakav zakon ponovo oboriti na Ustavnom sudu.

 

Promet opada

Riječ je o zakonu, smatra Fižulić, koji je nastao pod pritiskom određenih struktura. Magmi je nedjelja po zaradi drugi najuspješniji dan u tjednu, a općenito je, mišljenja je, smiješno nekome propisivati kad i kako raditi, odnosno rad zabranjivati. Nema razlike između trgovine na autobusnom kolodvoru i u trgovačkom centru, smatra Fižulić.


Osim ustavne tužbe, trgovci, međutim, potiho najavljuju i smanjenje broja zaposlenih u trgovini. Dok u, primjerice, Kauflandu napominju da im je namjera prilagoditi se svim promjenama na tržištu i zadržati sve radnike, u Billi odgovaraju da će to ovisiti o prometu.


- Smatramo da zabrana rada nedjeljom neće prouzročiti značajnije opadanje prometa, no u slučaju da se to dogodi, bit ćemo prisiljeni razmotriti mogućnost eventualnog smanjenja broja radnika, zaključuju. Jednako odgovaraju i ostali trgovci, koje sve više pritišće i recesija, odnosno promet svakog mjeseca manji za šest do sedam posto negoli mjesec ranije. Kako se neslužbeno može čuti, nikad se nije kupovalo opreznije i manje, pogotovo luksuznijih artikala. Lančano svi, stoga, pojeftinjuju najosnovnije proizvode poput brašna, ulja, šećera i slično, svjesni da su hrvatski potrošači ipak u najvećem broju na osnovno i - osuđeni.

 

Premalo radnika

Predsjednica Sindikata trgovine Dragica Mišeljić smatra da do otpuštanja radnika u trgovini zbog recesije i dodatnog zatvaranja nedjeljom nipošto ne bi smjelo doći, jer je radnika u velikim trgovačkim centrima ionako premalo i odrađuju velik broj prekovremenih.


- Trgovački su centri podzaposleni, iz čega se rađa drugi, veliki problem - radnici u trgovinama prezaposleni su. To povećava broj krađa, što radnici onda moraju podmirivati iz vlastitih primanja. Imamo, primjerice, slučaj radnice kojoj poslodavac već 12 mjeseci od plaće nezakonito skida 230 kuna mjesečno zbog štete od krađa u trgovini u kojoj radi, kao da otplaćuje kredit, ističe Mišeljić, napominjući da se trgovci nemaju što brinuti za gubitke jer im je nedjelja ionako - ekonomski neisplativa.

 

trgovina shopping Zakon o trgovini rad nedjeljom nedjelja rad sindikati globalna kriza otkazi prava radnika