Trešnje po 30, jagode po 26 kuna

Trešnje po 30, jagode po 26 kuna

28.5.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN -Iako u našoj kuhinji nije odveć zastupljen, dapače pomalo je i zapostavljen, koromač ili kako ga još zovu komorač, slatki kopar, janež, finočo, poznavali su već stari Egipćani, Rimljani i Grci. Danas raste po kamenjarima Dalmacije, Hrvatskoga primorja i Istre. Dok se lišće intenzivnog mirisa i neobičnog izgleda nalik na paučinu uglavnom koristi kao jedan od sastojaka maneštre, korijen koromača slatkastog okusa priprema se na različite načine. Ne bismo li iz zaborava izvukli ovu biljku, koja se koristi i u mnogim farmaceutskim pripravcima, donosimo vam jedan vrlo jednostavan recept.

Cijena korijena koromača jučer je na labinskoj tržnici bila 18 kuna, a za jelo čiji vam recept prenosimo dovoljna su tri komada. Opran, narezan na ploške i posoljen, koromač se dinsta na maslinovom ulju 15-ak minuta, uz povremeno dodavanje mlake vode. Pri kraju pripreme jelo se zalije bijelim vinom, doda se nasjeckan peršin i češnjak te se na laganoj vatri pirja još nekoliko minuta. Ovako pripremljen korijen koromača poslužuje se kao prilog glavnom jelu.
Novost na labinskoj tržnici jučer je bio mladi češnjak, koji košta 24 kune. Vezica mladog luka stoji desetak kuna, dok za kilogram kapule treba izdvojiti sedam kuna. Zelenim salatama cijena se kreće oko deset kuna, dok je crveni radič po 20. Fažoleti i dalje drže visoku cijenu - za kilogram treba izdvojiti 30 kuna. Biži su po 26, a grah po 15 kuna. Od minulog tjedna pale su cijene povrća kojeg će u našim vrtovima biti tek za mjesec dana. To su tikvice po 10, rajčica po 16 i patlidžan po 18 kuna. Špinat i blitva, koje na gradskoj tržnici prodaju uglavnom uzgajivači iz okolnih mjesta, koštaju od 10 do 12 kuna. Oni na svojim štandovima nude i domaći mladi krumpir, koji stoji osam do 10 kuna. Cvjetača košta 16, a brokula 18 kuna.
Sezona je trešanja, koje koštaju između 25 i 30 kuna. Jagode su po 26, breskve i nektarine po 25, a bijelo i crno grožđe po 34 kune. Limunu je cijena 16, grejpu 12, a naranči desetak kuna. Kivi košta 23 kune, kruške su po 20, a jabuke od osam do 16 kuna.
Jučer je u ribarnici ponuda bila solidna. Kupovala se uglavnom srdela, po 20 kuna, ili srdon koji je za pet kuna skuplji. Za kilogram oslića i molića treba izdvojiti od 20 do 70 kuna, a istoj količini orada i brancina cijena seže od 60 do stotinjak kuna. Raža je po 60, morski pas po 50, ribon po 45, a miješana riba za brodet po 40 kuna. Smrznuti kalamari koštaju 35 ili 40 kuna, svježa hobotnica 60, a sipice su po 30. Jučer smo na jednom štandu pronašli i list. Cijena ove kvalitetne ribe, kao i kilograma škarpine, iznosi 120 kuna.

L. SINČIĆ

tržnica markat trešnje jagode cijena opskrba