Trening nordijskog hodanja s ciljem prevencije kardio vaskularnih bolesti

Trening nordijskog hodanja s ciljem prevencije kardio vaskularnih bolesti

23.4.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nordijsko hodanje je sportsko rekreacijska aktivnost koja je popularna diljem svijeta, dostupna je svakome neovisno o tjelesnim sposobnostima i dobi. Sve više je osim rekreativaca prakticiraju i sportaši u svojim pripremama. Radi se o aktivnosti hodanja uz korištenje štapova specijalno namijenjenih upravo za nordijsko hodanje u prirodi. Hodanje sa štapovima štedi zglobove, aktivira veliki postotak mišića te je puno korisnija od klasičnog hodanja. Aktivnost ima izrazito pozitivne učinke na lokomotorni, kardiovaskularni te respiratorni sustav. Održava gustoću kostiju i gipkosti tijela, sprečava osteoporozu i artritis, usporava proces starenja, poboljšava se mišićna i opća izdržljivost. Aktivnost kojom se potiče boravak u prirodi, a time i smanjuje stres koji se nakuplja u svakodnevnom životu. Kako je jedan od Javnozdravstvenih prioriteta u Istarskoj županiji „Prevencija i rehabilitacija kardiovaskularnih bolesti u Istarskoj županiji“ Društvo Crvenog križa Istarske županije uključilo se u aktivnost nordijskog hodanja pod nazivom „Korak za srce“ sa svojim volonterima. Društvo Crvenog križa Istarske županije nabavilo je 30 komada štapova za nordijsko hodanje te je omogućilo edukaciju za voditelje.

U travnju 2019. godine volonteri iz GDCK Labin u popodnevnim satima u trajanju od 1-2 sata odradili su 5 treninga i to 4 na području Labinštine te jedan u Pazinu. Staze su bile dužine od 4 do 8 km. Na susretima je sudjelovalo oko 20- ak volontera iz GDCK Labin. Voditeljica programa bila je Kristina Jurić, trenerica s višegodišnjim iskustvom u raznim rekreacijskim programima za sve uzraste, ujedno i volonterka DCKIŽ te Sebastijan Labinjan zaposlenik DCKIŽ te regionalni koordinator i instruktor službe spašavanja na vodi i ekološke zaštite priobalja. Voditelji su pripremili odgovarajuće staze za nordijsko hodanje te su održali uvodni dio koji se odnosi na upoznavanje polaznika s pravilima ponašanja i sigurnosti u prirodi. Idući ciklus hodanja održat će se u na jesen u GDCK Buzet. DCKIŽ zahvaljuje se GDCK Labin na pomoći u organizaciji. 

Galerija: DCKIŽ

nordijsko hodanje prevencija gradsko društvo crvenog križa labin crveni križ korak za srce kristina jurić sebastijan labinjan