Trećina radnika u Istri nikad nije dobila povišicu

Trećina radnika u Istri nikad nije dobila povišicu

25.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Čak 39 posto radnika u Istri nema nikakve beneficije, 33 posto ih nikada nije dobilo povišicu, a 26 posto rijetko • Prosječna plaća kvalificiranog radnika je 3.491 kunu, a za onog sa srednjom stručnom spremom 4.466 kuna

Najbolje plaćena struka ove su godine inženjeri informatike, koji imaju 28,9 posto veće plaće od prosjeka. Slijede inženjeri strojarstva i elektrotehnike, kojima su plaće 27,8 posto iznad prosjeka, te osobe pomorske struke s plaćama od 13,8 posto iznad prosjeka. Pokazalo je to zadnje istraživanje o visini plaća, u organizaciji web portala MojPosao, koje je provedeno na više od 10.000 ispitanika.


Najniže plaćena zanimanja su ona iz područja »osobne usluge« (41,21 posto ispod prosjeka), a slijede trgovački posrednici i prodavači s plaćama 34,5 posto ispod prosjeka.


Gledajući po tvrtkama najviša su primanja u zračnom prometu i prijevozu (40,8 posto iznad prosjeka), slijedi farmaceutska industrija (36,4 posto iznad prosjeka) te tvrtke koje se bave izradom i održavanjem programskih rješenja (27 posto iznad prosjeka). Najniže su plaće u sportu i razonodi (33,3 posto ispod prosjeka), zaštitarskoj djelatnosti (26,8 posto manje od prosjeka) te u trgovini, odnosno maloprodaji (25,8 posto manje).


Na samom početku karijere muškarci startaju s 10,4 posto većom plaćom u odnosu na žene, a ta se razlika s godinama radnog iskustva povećava pa muškarci u Hrvatskoj u prosjeku imaju čak 23 posto veću plaću od žena. Po istraživanju provedenom lani muškarci su imali 18,9 posto veću plaću od žena.
Po podacima za Istarsku županiju čak 39 posto radnika nema nikakve beneficije, 33 posto ih nikada nije dobilo povišicu, a 26 posto rijetko. Prosječna plaća kvalificiranog radnika je 3.491 kunu, a za onog sa srednjom stručnom spremom 4.466 kuna. Nešto iznad županijskog prosjeka – koji iznosi 5.260 kuna – primaju oni s višom stručnom spremom, koji u prosjeku dobivaju 5.303 kune. Visoka stručna sprema radnicima u Istri u prosjeku donosi 6.000 kuna plaće, a osobama s magisterijem ili doktoratom još oko 900 kuna više.


Najniže plaće ove godine zabilježene su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (15,9 posto ispod prosjeka), a slijede Brodsko-posavska te Vukovarsko-srijemska županija. Najveće plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu i to 21,1 posto iznad prosjeka.


Na pitanje »Koliko često u prosjeku dobivate povišicu?«, čak 53,2 posto ispitanika odgovorilo je rijetko ili nikad. Najčešća beneficija koju imaju zaposlenici je mobilni telefon za privatnu upotrebu (30,6 posto sudionika istraživanja). S druge strane, 29,6 posto osoba nema dodatne pogodnosti. Najmanje poslodavaca osigurava zaposlenicima edukaciju kao dodatnu beneficiju (samo 2,6 posto), što je čak i manje nego lani.
U odnosu na prosječne mjesečne neto plaće u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu, plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su za 28,4 posto, a u stranim institucijama za 21,4 posto. Najniže su plaće i dalje u udrugama, u kojima su zaposlenici 20,6 posto manje plaćeni u odnosu na tvrtke u domaćem vlasništvu.

M. JERIN

 

BENEFICIJE OSTVARENE PUTEM POSLODAVCA

POSTOTAK ISPITANIKA U ISTARSKOJ ŽUPANIJI

nemam beneficija

39 %

mobilni telefon

20 %

fleksibilno radno vrijeme

18 %

subvencionirane marende

15 %

liječnički pregled

13 %

prijenosno računalo

12 %

kupovanje proizvoda od tvrtke po povoljnijim cijenama

10 %

tečaj stranog jezika

8 %

dodatno zdravstveno osiguranje

8 %

automobil za privatnu upotrebu

6 %

subvencioniranje sportskih aktivnosti

5 %

edukacija

2 %

nešto drugo

7 %

 

zaposlenost kadar potražnja edukacija beneficije HZZ plaća prava radnika rad