Treća velika najbržerastuća IT kompanija u Hrvatskoj je labinska tvrtka Systec Automatizacija

Treća velika najbržerastuća IT kompanija u Hrvatskoj je labinska tvrtka Systec Automatizacija

21.6.2012. // Poslovni dnevnik // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Tri najbržerastuće velike IT tvrtke u Hrvatskoj su mStart telekomunikacije, Verso i Systec Automatizacija

Ivica Todorić nema više samo najveći maloprodajni lanac, već i najbržerastuću veliku informatičku tvrtku u Hrvatskoj. Agrokorova tvrtka kći mStart telekomunikacije, koja je počela s radom prije dvije godine, lani je imala rast prihoda od 190,7 posto, na 103 milijuna kuna, a dobit joj je skočila 194 posto, na 2,33 milijuna kuna, podaci su Fine u Liderovu izdanju "Tisuću najvećih". Usporedbe radi, prema agenciji IDC Adriatics ukupno IT tržište u Hrvatskoj prošle je godine u kunama realno palo za 3,3 posto, a prema Fini čak je i najveća IT tvrtka M San grupa imala pad prihoda od 10,4 posto, na 1,52 milijarde kune.

 Od Hrvatske do Japana
Do zaključivanja broja iz Agrokora nismo primili komentar. Boris Žitnik, direktor agencije IDC Adriatics, pak nije iznenađen. “Očito je obujam poslova koji mStart radi za koncern, dobavljače i korisnike u Agrokorovu ekosistemu znatno porastao”, kaže Žitnik. Druga velika najbržerastuća IT kompanija u Hrvatskoj je Mrežne tehnologije Verso. Tvrtka, koja svoje poslovne prilike traži ne samo u regiji već i u zapadnoj Europi, Rusiji, Brazilu, Indiji i Japanu, lani je imala rast prihoda od 169,2 posto, na 117,3 milijuna kuna, a dobit joj se udvostručila na 4,39 milijuna kuna. Mladen Tabak, direktor Versa, ističe da su rast ostvarili zahvaljujući izvozu koji im je lani skočio gotovo šest puta na 79,7 milijuna kuna. “I prije nam je izvoz kontinuirano rastao, ali lani su nam izvozni poslovni donijeli sav rast, a posebno dva velika posla koja smo dobili u regiji”, naglašava Tabak.

Zagrebačka IT tvrtka na Kosovu je uvela quad-play rješenja u operatera Ipko, koji je u vlasništvu Telekoma Slovenije, a drugi veliki posao dobila je u nacionalnom operateru ALBtelecomu u Albaniji. Tabak dodaje da su imali i poslova u Bosni i Hercegovini te Turskoj. Dodaje da se u ovoj godini planiraju zadržati na postojećoj razini prihoda, i to samo zato što su uz širenje radili i na vlastitu razvoju. “Napravili smo softvere koji se u telekomunikacijskoj industriji dodaju SAP billingu, a koji su nam već postali novi kapitalni izvozni proizvodi bez kojih bi se bilo teško nositi s globalnom konkurencijom”, pojašnjava Tabak.Treća velika najbržerastuća IT kompanija u Hrvatskoj je labinska tvrtka specijalizirana za automatizaciju postrojenja koja rade proizvode od željeza i čelika Systec Automatizacija. Prihod tvrtke u prošloj godini skočio je za 101,7 posto, na 86,9 milijuna kuna, a dobit joj je porasla za 139,1 posto. Vladimir Peršić, član Uprave Systec Automatizacije, pojašnjava da lanjski uspjeh duguju krizi, koja im je otvorila priliku da zarade, i kvalitetnim pripremama.

Talijani donijeli poslove
“Većinski vlasnik iz Italije, Danieli Automation, donio nam je više posla, jer su neki tamošnji kooperanti prestali s radom, ali to ne bismo uspjeli da se nismo pripremili – imaju 200 stručnjaka i dobit ulažu u razvoj  novog softvera”, ističe Peršić. “Ne očekujem da ćemo ove godine ponoviti taj rezultat, nego da ćemo imati pad prihoda od 10 posto.”

 Usedmerostručili izvoz
Todorićeva IT tvrtka za gotovo je sedam puta povećala izvoz koji je prošle godine dosegnuo 14 milijuna kuna. Prema Liderovih “Tisuću najvećih” najveća IT tvrtka M San grupa imala je izvoz od 426,4 milijuna kuna, što je 13,2 posto manje. Drugi veliki IT izvoznici su Systec Automatizacija sa 85,2 milijuna kuna i Verso sa 79,7 milijuna kuna od izvoza.

Autor Bernard Ivezić

 

gospodarstvo poduzetništvo it systec systec automatizacija