Traži se model financiranja izgradnje primarnog lukobrana u luci Rabac čija je vrijednost procijenjena na 72 milijuna kuna

Traži se model financiranja izgradnje primarnog lukobrana u luci Rabac čija je vrijednost procijenjena na 72 milijuna kuna

4.3.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Projekt izgradnje putničkog terminala u Puli od iznimnog je značaja kako za Istru, tako i za širu regiju. Želja nam je da Pula, zbog svog optimalnog geostrateškog položaja i izvrsne prometne povezanosti, postane polazna putnička luka za kruzere, poručuje Valter Flego.


Istarska županija osnivač je pet lučkih uprava: Lučke uprave Pula, Lučke uprave Rovinj, Lučke uprave Rabac, Lučke uprave Poreč i Lučke uprave Umag-Novigrad, koje i ove godine očekuju velike investicije.


U Puli se, tako očekuje dovršetak nove obale u dužini od 130 metara, koja će zasigurno pridonijeti daljnjem rastu pomorskog prometa putnika u luci Pula. Gradnja nove operativne obale projekt je koji se provodi u fazama, a ova potonja investicija je vrijedna 3,5 milijuna kuna. Značajno je da i bi koncem ove godine trebala započeti izrada idejnog projekta putničkog terminala u Puli.


Značajne investicije, najavljuje župan Flego, očekuju se i na području Lučke uprave Rabac. U planu je rekonstrukcija komunalnih vezova Trget, čija se vrijednost procjenjuje na 13,3 milijuna kuna. Dio investicije, točnije šest milijuna kuna Lučka uprava je osigurala iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija EU, učešće Istarske županije iznosi milijun kuna, a ostatak sredstava trebali bi se osigurati iz proračuna Općine Raše i državnog proračuna.


Nakon lanjskog velikog onečišćenja Raškog zaljeva teškim gorivom teretnog broda Fidelity, pokazala se potreba rušenja trenutno sagrađenih molova koji su i dalje izvor sekundarnog onečišćenja. Zbog samog načina gradnje molića, nije ih bilo moguće očistiti te oni još uvijek povremeno otpuštaju sloj ulja. Kako bi se imalo gdje smjestiti plovila koja su vezana u luci Trget, Lučka uprava Rabac morala je osigurati nove komunalne vezove. Novim vezovima, osigurava se red u prostoru, a i povećava se sigurnost same luke.


Od ostalih projekata u planu su izgradnja primarnog lukobrana u luci Rabac, čija je vrijednost procijenjena na 72 milijuna kuna, te se traži model financiranja, dok bi se projekt dogradnje luke Brestova, vrijedan 23,7 milijuna kuna financirao putem EU fondova.


Cijeli tekst ovdje


Foto: LC Labin.com


luka rabac rabac lukobran financiranje trget vezovi