Travanj u Labinu i Rapcu

Travanj u Labinu i Rapcu

6.4.2020. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Labinski krafi za Uskrs


Iskoristite boravak u svojim domovima i pripremite tradicionalno jelo našeg kraja - labinske krafe. Tijesto punjeno slatkim nadjevom od sira, slično raviolima, radi se i u ostalim krajevima Istre, no posebnost labinskih krafa je što su slatki i tradicionalno se poslužuju kuhani s pečenom kokoši. Uvijek su se jeli za Ukrs i Božić, te u posebnim prilikama kao što su vjenčanja, gdje se poslužuju između juhe i glavnog jela, zamašćeni umakom od kokošjeg pečenja ili sa žgvacetom od kokoši. Uživajte u spremanju ove delikatese po receptu Jasne Pušec, chefice labinskog restorana Velo kafe.

Za tijesto:

30 dag glatkog brašna

1 jaje

voda

Za nadjev:

30 dag svježeg sira

20 dag tvrdog naribanog sira

1-2 žlice grožđica namočenih u rakiji ili rum

limunova korica

1 žumanjak

šećer prema ukusu

krušne mrvice po potrebi

Umijesite glatko tijesto, ostaviti ga da malo odstoji pa ga jako tanko razvaljajte. Pomiješajte sastojke za nadjev da se dobije jednolična smjesa. Nadjevu dodati malo krušnih mrvica ako je rijedak. Tijesto izrezati na široke trake, rasporediti nadjev i preklopiti drugim komadom tijesta. Pomoću kalupa ili čaše izrezati krafe na željeni oblik i krajeve spojiti vilicom. Skuhati krafe, preliti rastopljenim maslacem i posuti naribanim sirom. Ako ih spremate kao prilog prelite ih masnoćom od pečenja i poslužiti s mesom i pečenim povrćem. Ako ih pripremate kao desert možete ih pržiti u ulju ili skuhati te preliti umakom od karamela s vrhnjem koji se flambira rakijom. U karamel možete dodati i malo višnjevca.

Dobar tek!

 

Labinska božica Sentona


Liburnijska božica Sentona štovala se na području Labina, Raše i Plomina o čemu svjedoče rimski zavjetni spomenici iz I. i II. stoljeća izloženi u Narodnom muzeju u Labinu. Stari ilirski narod vještih pomoraca koji je štovao ženska božanstva živio je na istoku Istre. Pretpostavlja se da je Sentona izvorno bila zaštitnica djece koja prvi puta napuštaju dom te zaštitnica putnika. Stoga ne čudi da je štovana upravo na području Labina koji je zbog specifičnog geografskog položaja i smještaja na brdu ponad mora, oduvijek bio sjecište okupljanja, mjesto sajmova i razmjene roba, a ujedno je bio i granica raznih društvenih uređenja te razmeđa mnogih kulturoloških utjecaja. Oživljenu božicu Sentonu možete vidjeti od lipnja do rujna u besplatnom noćnom razgledu starog grada Labina u liku turističkih vodičkinja koje nose originalno kreirane Sentonine haljine.

U čast božice njeno ime nosi i najljepša pješačka staza od Labina do Rapca. Samo stotinjak metara od najljepše rabačke uvale Maslinica, uz svjež miris lovora i borova, zaštitnica putnika otkriva vam najljepši zaštićeni prirodni krajobraz Labinštine, vraća u djetinjstvo i zaboravljene krajolike iz mašte. Vilinski gajevi ispresijecani su potočićima i brzacima preko kojih vodi sedam mostića, a slapovi sa potoka Pećina prelijevaju se preko vijugavih sedrenih barijera. Izvorske vode nekada su pokretale stari mlin čiji se ruševni ostaci nalaze pokraj najvećega slapa, koji se izlijeva u tirkizno jezero. Nakon obilaska srednovjekovne jezgre Labina siđite Alejom velikana kroz borovu šumu (Pinetu) do točke gdje počinje staza kraj ureda Turističke zajednice Grada Labina. Spuštajući se prema Rapcu stići ćete i do tajnovite Negrijeve spilje u kojoj se krije izvor.

http://bit.ly/2JpVatc

 

Zanimljivosti o Matiji Vlačiću Iliriku


Labin ove godine slavi 500. godišnjicu rođenja svog najslavnijeg sugrađanina Matije Vlačića Ilirika (Matthias Flacius Illyricus, Labin 3. 3. 1520. - Frankfurt na Majni, 11. 3. 1575.). Luteranski reformator, teolog, lingvist, filozof i crkveni povjesničar Matija Vlačić imao je iznimno uzbudljiv život. Pored obitelji s 18-toro djece, stigao je napisati više od 200 knjiga, pamfleta i drugih radova. Rođen je u Labinu (Albona) koji je u to vrijeme pripadao Mletačkoj Republici. Sa šestnaest godina napustio je rodni grad i otišao studirati u Veneciju. Njegov rođak, koji je bio provincijal franjevačkog reda na otoku Cresu i simpatizer reformatorskih ideja, Baldo Lupetina, nagovorio ga je da ide na daljnji studij u Njemačku. Magistrirao je s 24 godine u Wittenbergu, tu se oženio i upoznao Martina Luthera, kome je ostao odan do kraja svog života.

Matija se prvi put oženio u studenom 1545. godine s Elizabethom Faust s kojom je imao 12 djece, a nakon njene smrti oženio se drugi put 1564. s Magdalenom Ilbeck s kojom je imao još 6 djece. Prvi sin Matija Vlačić mlađi rodio se 1547. u Braunschweigu gdje su Matija i Elizabetha privremeno boravili kao protestantske izbjeglice iz Wittenberg. Matija mlađi kasnije je postao doktor medicine u Rostocku, a mlađi sin Hošea patio je od demencije. U Magdeburgu je Vlačić razvio publicističku i nakladničku djelatnost i počeo raditi na kolosalnom projektu, Magdeburškim centurijama - povijest prvih trinaest stoljeća kršćanstva, objavljenih u jedanaest velikih svezaka. Na poziv gradskog senata Antwerpena, Vlačić je otišao tamo živjeti na kratko vrijeme i napisao vjeroispovjest za luterane u Nizozemskoj. Drugi najstariji sin Daniel bio je zapisničar na njihovim brojnim putovanjima te je bio uz oca i na njegovoj samrtnoj postelji.

www.flacius.info

 

Obnovljen labinski šoht

 

U sklopu obilježavanja 99. godišnjice Labinske republike, prošli mjesec dovršeni su radovi na obnavljanju rudarskog šohta, simbola rudarstva u Labinu. Zamjenjeni su oštećeni dijelovi glavne čelične konstrukcije galerije, kabina izvoznih okana i kabina malog lifta, zamjenjena je temeljna konstrukcija te je kompletna čelična konstrukcija očišćena pjeskarenjem, zaštitćena od korozije i obojana. Također je isto učinjeno s natpisom Tito koji desetljećima stoji na vrhu šohta. Obnavljanje objekata i simbola industrijske baštine Labinštine dio je priprema za proslavu velike obljetnice 100. godina od štrajka i samouprave rudara Labinštine koja je bila i jedna od prvih pobuna protiv fašizma u Europi.


100 Miles of Istria

 

Zbog pandemije koronavirusa, najveća ultra trail utrka u Hrvatskoj 100 milja Istre, kao dio svjetskog trail kupa, odgođena je te je novi termin održavanja 24. – 27. 9. 2020. Sve informacije vezane za utrku možete pratiti na:

www.istria100.com


Izvor: www.rabac-labin.com/hr/273-travanj-u-labinu-i-rapcu

uskrs labin turistička zajednica rabac travanj krafi matija vlačić 100 miles of istria obavijest šoht obnova