Stampar M - Stampar

Transparentnost lokalnih proračuna: Četvorka Gradu Labinu, te općinama Pićnu, Kršanu, Svetoj Nedelji i Raši

Transparentnost lokalnih proračuna: Četvorka Gradu Labinu, te općinama Pićnu, Kršanu, Svetoj Nedelji i Raši

8.7.2017. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Institut za javne financije analizirao je i ocijenio transparentnost (otvorenost) lokalnih proračuna u istraživanju kojim su obuhvaćene sve županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Hrvatskoj. Čistom peticom nagrađena su samo 34 grada u cijeloj zemlji, uključujući istarske gradove Poreč, Buje, Pazin, Buzet, Rovinj i Pulu. Od općina u Istri najtransparetnijima su proglašene Gračišće, Motovun i Brtonigla.

Dokumenti na internetu

Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Za potrebe ovog istraživanja, mjerilo se to brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica.

Na području Bujštine, za transparentnost proračuna Općina Brtonigla i Grad Buje dobili su čiste petice, što znači da su njihovi proračuni zadovoljili sve kriterije transparentnosti, pravovremenog usvajanja i prezentiranja građanima. Grad Umag dobio je ocjenu 4 jer nije objavio polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna za 2016. godinu, dok su Grad Novigrad te općine Oprtalj i Grožnjan ocjenu 4 dobili jer nisu objavili proračunski vodič za građane za proračun iz 2016. godine. Pored toga, ocjenjivana je pravovremena objava godišnjeg izvješća proračuna za 2015. te prijedlog i izglasavanje proračuna za ovu godinu. Prosječna ocjena za sve jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj je 2,8.

Svetvinčentu nula

Peticu za transparentnost u Istarskoj županiji su još dobili gradovi Pazin, Buzet, Rovinj i Pula te općine Gračišće i Motovun.

Četvorku su dobili Grad Labin i općine Tar-Vabriga, Cerovlje, Pićan, Kršan, Sveta Nedjelja, Raša, Ližnjan, Marčana, tricu Lanišće, Karojba, Vižinada, Višnjan, Funtana, Sveti Lovreč, Kanfanar, Barban, Bale i Fažana, dvicu Vrsar i Lupoglav, a jedinicu Grad Vodnjan i općine Kaštelir-Labinci, Tinjan, Sveti Petar u Šumi i Žminj.

Općina Svetvinčenat dobila je nulu. Detaljni rezultati se mogu pregledati na internetskim stranicama www.ijf.hr. (A. DAGOSTIN/L. JELAVIĆ)

 

 

transparentnost javne financije proračun financiranje