Transart festival 2010: Glazbeno putovanje i dadaizam

Transart festival 2010: Glazbeno putovanje i dadaizam

21.9.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

LABIN - U sklopu festivala Transart 2010. - Underground City u subotu su u KUC-u Lamparna održani instalacija-performans "Izgubljene vizije" i performans "Pychotic Einzelkind".

U "Izgubljenim vizijama" japansko-austrijska performerica Kazuko Kurosaki, umjetničkog imena Aiko, pripovijeda o glazbenim pokretima od 60-ih godina do danas i reže razapete niti o koje zapinje putnik kroz vrijeme te time ukazuje da prošlost zapretanu u sjećanja valja osloboditi da bi postala dio sadašnjosti, a time i budućnosti. Sporogibajućeg putnika igra Franz Sramek, a glazbenu pratnju na violini pruža Katharina Schwaerzer.

"Psychotic Einzelkind" je dadaistička predstava koja pretendira na poeziju šumova i buke nastalih elektroničkim registriranjem pokreta glumaca.

Ovakav izražaj karakterističan je za njemačkog performera Jokea Lanza, umjetničkog imena Sudden Infant, čiji je nastup upotpunila Austrijanka Brigitte Wilfing ili Demimondiane, poznata po kombiniranju konceptualne umjetnosti i street arta.

Subotnji program, kao i onaj u petak, imao je i svoje dijelove na otvorenom, koji su zbog lošeg vremena dobili tek usputnu publiku. Riječ je o site specific instalaciji Mihe Turšiča iz Ljubljane u obliku video projekcija na pročelja gradske palače na Titovom trgu i peterokatnice na Zelenicama s ciljem da se građanima skrene pozornost na projekt Podzemnog grada. Prvi dio "Izgubljenih vizija" trebao se održati ispred crkve u starom gradu, ali je umjesto toga između dva pljuska snimljen kraći video koji je poslužio kao uvod predstavi u Lamparni. R. SELAN

 

transart lamparna kuc lamparna podzemni grad podzemni grad labin performans dean zahtila