Transart 2010 u Labinu: Svjetlom o rudarskoj baštini

Transart 2010 u Labinu: Svjetlom o rudarskoj baštini

26.9.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Zajednički nazivnik događanja u Lamparni proteklog vikenda, u sklopu umjetničkog festivala Transart 2010.: Underground City, bilo je korištenje svjetla u kreacijama nadahnutima rudarskom baštinom Labinštine.

U petak je predstavljena videoinstalacija Sandra Đukića pod nazivom "Slika tame - dokumentiranje stvarnosti osjetilima", a u subotu instalacija "Luciferin & Luciferase" Branke Cvjetičanin te izložba fotografija Borisa Cvjetanovića "Tragovi".

Đukićeva instalacija trebala je biti u rudničkom tunelu u Raši, gdje bi do punog izražaja došla njena koncepcija postupnog privikavanja oka na minimalno svjetlo, ali se od toga moralo odustati zbog velike vlage u podzemlju.

"Luciferin & Luciferase" je nazvana po pigmentu uz pomoć kojeg neka živa bića, kao što su krijesnice, proizvode vlastito svjetlo. Cvjetičanin je koristeći refleksivne materijale od kojih se izrađuju prometni znakovi složila tlocrt Podlabina, ali je dopustila djeci, gostima njene izložbe, da instalaciju preurede. Tako je u konačnici pod reflektorom zasvijetlila velika kuća nalik onima kakve se slažu od lego kocaka.

Cvjetanović se s Labinštinom povezao 1987., kada je za tadašnji Studentski list fotografirao štrajk rudara. U zadnje dvije godine fotografirao je preostale tragove rudarske povijesti, a na traženje LAE-a, organizatora Transarta, izabrao je i izložio tridesetak najboljih fotografija. U jednoj skupini nalaze se snimci predmeta: preostali dijelovi tračnica za vagonete, rudarske čizme u ormariću, prerezana sajla šohta i slično, a u drugoj bivši rudari.

Lamparnu je u subotu posjetio gradonačelnik Tulio Demetlika, kojem su Cvjetičanin i francuski umjetnik Ludovic Nobileu prezentirali rezultate prošlotjedne akcije regrutiranja građana za prvu radnu koloniju Podzemnog grada. Postignut je načelni dogovor o prijavi projekta Gradu i potrebi većeg ulaganja u edukaciju o rudarskoj baštini. (R. SELAN )

 

kuc lamparna podzemni grad rudarstvo baština demetlika demetlika transart lamparna podzemni grad labin