Transart 2010 – “Underground City XXI” - program zatvaranja festivala

Transart 2010 – “Underground City XXI” - program zatvaranja festivala

1.10.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U tijeku je Transart 2010 – “Underground City XXI” - Istarski međunarodni transdisciplinarni umjetnički festival i laboratorij. Program multilateralne međunarodne kulturne suradnje (Hrvatska, Austrija, Francuska, Republika Češka), održava se u Kulturnom centru ‚Lamparna’ u Labinu. U nastavku pogledajte program.

Petak 01.10.2010
KuC ''Lamparna'' 21:00 - zatvaranje 10. TRANSART festivala: Metal Guru (Dean Zahtila & Sanja Švrljuga) “CO/AL  XXI” mixed media performance (zvuk/video/instalacija/gastronomija)

“Hrana je oduvijek imala izuzetno važnu ulogu u povijesti Istre da bi danas postala sastavni dio njenog kulturnog identiteta. Pripremanje, služenje i uživanje hrane ima gotovo ritualni, božanski status za stanovnike Istarskog poluotoka, danas sve poznatijeg ne samo po magičnoj ljepoti krajolika već i po izuzetnoj gastronomiji: čudesnoj mješavini lagane mediteranske i moćne balkanske kuhinje sa CRNO/BIJELIM dodirom magije i misterije Istre te njene recentne CRVENE povijesti.

Tretirajući pripremu, služenje i konzumiranje hrane kao umjetnički čin/akciju Metal Guru želi utjecati na ljudske osjećaje i emocije, napadajući sva čula (miris, okus, dodir, vid, sluh) ući u njihova tijela te ostati vječno živjeti u njihovim sjećanjima. Naime, hrana ima materiju-energiju-duh, ona je zvučna i mirisna, vizualna i dodirljiva, stvarna/materijalna i imaginarna//spiritualna.”

Pijacal/šoht 24:00 – Alen Floričić (HR): SRETNO  ambijentalna (site-specific) instalacija neograničenog trajanja - svakodnevno od 00:00 – 06:00.

“Zatvaranje ovogodišnjeg festivala Transart u Labinu obilježiti će aktiviranje site-specific svjetlosne instalacije Alena Floričića, točno u ponoć, u petak, 01. Listopada.

Riječ je o svjetlosnom signalu koji će u narednim danima sa vrha rudarskog  tornja – ''šohta'' u Labinu svake noći od 00 – 06 sati odašiljati riječ „SRETNO“ u Morseovom kodu.

„SRETNO“ je tradicionalni rudarski pozdrav koji u mraku podzemnih tunela ima sudbinsku konotaciju i nadomješćuje uobičajene oblike pozdravljanja. S obzirom da u potpunoj tami pojmovi jutra, dana, noći, gube svoj smisao, rudari jedan drugom mogu poželjeti tek ono najosnovnije- golu sreću da prežive u negostoljubivom okružju.

Svjetlosna instalacija Alena Floričića ovaj princip izokreće i izvlači iz podzemlja te preusmjerava na našu svakodnevnu stvarnost, tek prividno jasnu, poznatu i sigurnu. Mračno podzemlje postaje tako metafora naše vlastite nadzemne noći koja se ukazuje iza koprene sigurnog, znanog i uobičajenog.

Tehnička produkcija instalacije omogućena je ljubaznošću tvrtki Lumenart, Pula i Filix, Pazin.”

 

transart lamparna kuc lamparna podzemni grad podzemni grad labin