Transart 2008: Istarski Međunarodni Transdisciplinarni Umjetnički Festival i Laboratorij @ Lamparna

Transart 2008: Istarski Međunarodni Transdisciplinarni Umjetnički Festival i Laboratorij  @ Lamparna

29.7.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Istarski međunarodni transdisciplinarni umjetnički festival i laboratorij - TRANSART 2008 započinje ovog petka u KuC-u ''Lamparna'' Labin, u organizaciji udruge Labin Art Express XXI i trajat će do 11. listopada 2008.g.

TRANSART – transdisciplinarni umjetnički festival i laboratorij koji se svake godine tijekom ljetnih mjeseci održava u kulturnom centru ‚Lamparna’ u Labinu, prvom, nezavisnom, multifunkcionalnom centru tzv. „urbane“ kulture u Istri i šire, zamišljen je kao umjetnički laboratorij, platforma za istraživanje, eksperimentiranje  i razvitak novih umjetničkih i komunikacijskih formi.

 

Festival/laboratorij, koji se kao projekt međunarodne, multilateralne kulturne suradnje, redovito organizira u partnerstvu s domaćim i inozemnim udrugama, na taj način stvarajući svojevrsnu TRANSART „mrežu“, želi graditi, pratiti (dokumentirati) i razvijati interaktivni odnos raznih umjetničkih grupa, različitih umjetničkih disciplina i izraza kroz proces rada/stvaranja, s naglaskom na novomedijsku kulturu i umjetnost, kao i korištenje najnovijih komunikacijskih, mrežnih, video, 3D i drugih tehnologija. U zajedničkom radu naglasak nije na na završnom produktu-umjetničkom dijelu već na otvorenom, kreativnom, intelektualnom procesu, suradnji i razmjeni sa ostalim učesnicima, kao i na aktivnoj interakciji učesnika s lokalnom zajednicom, njenom arhitektonskom, povijesnom i kulturnom baštinom.TRANSART 2008 na temu “Camp” ove će se godine realizirati u partnerstvu s privatnom, nizozemskom, umjetničkom fondacijom IICE, Amsterdam, te je grubo struktuiran u tri dijela:   1. Istraživanje ( uključujući dokumentaciju i diskurs u različitim medijima) - na licumjesta pokrenut će se istraživački proces sakupljanja, organiziranja i digitalizacije informacija o Labinu, njegovoj, povijesti, sadašnjosti i budućnosti, rudarenju i rudarima, industrijskoj, arhitektonskoj i povijesnoj baštini te posebno ljudima koji su ga obilježili ili ga trenutno obilježavaju.   2. Laboratorij (primjena rezultata istraživanja u stvaralačkom procesu) - autonomna virtualna

zona, platforma za istraživanje, eksperimentiranje i ''miješanje'' materijalne i virtualne stvarnosti. Nekolicina domaćih i inozemnih umjetnika stvarati će radove, uglavnom instalacije, na licu mjesta (in situ), koristeći stvarnu materiju i prostor za kreaciju digitalnih radova, korištenjem najsuvremenijih tehnologija na području novih medija (fotografija, video, film, instalacija, computer i net art,...), da bi tako nastale radove potom ''vratili'' i predstavili u realnom prostoru u kome su i nastali uz live audio i video streaming putem Interneta.   3. Prezentacijske aktivnosti – predstavljanje dijela radova (instalacije, performansi, video, film, glazba, computer i net.art, 3D objekti, itd.) nastalih za vrijeme trajanja laboratorija.

 

Većina do sada potvrđenih učesnika TRANSART-a 2008 razne su umjetničke grupe iz nekoliko europskih zemalja te nekoliko umjetnika pojedinaca iz Srbije, Slovenije, Japana, Švedske, Hrvatske, Belgije, Češke, Finske, Australije, Švicarske, Nizozemske, SAD-a, Engleske, i dr.Centralni događaj i najznačajnija festivalska produkcija biti će međunarodni umjetnički koprodukcijski projekt (HR, NL, AT, ES, CH, USA) Homokinetička Kodimenzionalna Ćelija: ''UCXXI_Cell 00''. Desetak interdisciplinarnih učesnika će od srpnja do rujna mjeseca kako u Lamparni, tako i u matičnim zemljama raditi na hardware-u i software-u te digitalnoj bazi audio vizualnih podataka o Labinu, njegovoj povijesti, sadašnjosti i budućnosti (ukupno 5 kratkih video priča u trajanju od cca 10-12 minuta, te 1 elektronsko 24-kanalno glazbeno djelo u jednakom trajanju) i tekstova (limitiranih na maksimalno 100 riječi), koji će se kao umjetnički materijal koristiti u projektu mobilne, interaktivne, multimedijalne ćelije, audio-vizualne Hi-Tech story telling mašine, dimenzija cca 4x4x3m,  koja će prvi put kao pilot projekt biti predstavljena javnosti krajem ovogodišnjeg TRANSART-a, krajem rujna ili početkom listopada o.g., dok će u svojoj punoj funkciji biti predstavljena na TRANSART-u 2009g.!

 Otvorenje festivala TRANSART 2008 održat će se u u KuC-u ''Lamparna'' Labin, u Petak, 01.08.2008..Program:

21:00   Otvorenje izložbe fotografija Srđana Veljovića (Srbija):‘Ekonomija moći heteroseksualne veze’

22:30   ''KRAM'' – performance by Lina Ikse-Bergman (SWE), Takatsuna Mukai (J), Ksenija Kovač & Karmen Kobe (SLO)Subota, 02.08.2008.


21:00   Damien Pascoe (AUS) – projekcija kratkog filma ‘Am I Alone’ (Australija, 2008.) i razgovor ugodni s autorom uz prezentaciju australskih producentskih kuća Suspended Animations i Rad Tape Pictures

Donatori: Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Ministarstvo obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Kraljevska nizozemska ambasada u Zagrebu, Pro Helveti.

 

kultura multimedija umjetnost festival performans fotografija Transart Lamparna