Tradicionalno novogodišnje kupanje u Rapcu

Tradicionalno novogodišnje kupanje u Rapcu

1.1.2010. // 24 sata // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Dvadesetak Puljana, u dobi od 24 do 85 godina, danas je točno u podne kupanjem u moru proslavilo ulazak u Novu godinu.

Kiša i tmurno vrijeme ni ove godine nisu spriječili kupače - koji se gotovo dva desetljeća prvoga dana Nove godine okupljaju na tradicionalnom kupanju - da zaplivaju na poznatome pulskom kupalištu na Mornaru.

Kupači su u hladnome moru plivali zajedno nekoliko minuta, nazdravili pjenušcem te ujedno čestitali rođendan jednoj od najstarijih kupačica, 79-godišnjoj Almi Šešliji, koja je i pokrenula novogodišnje kupanje. Ustvrdivši kako se već dvadeset godina svakodnevno kupa u moru, rođendanska i novogodišnja želja uvijek joj je ista - samo neka je zdravlja.

U izjavi novinarima kazala je kako je cjelogodišnje, a onda i zimsko kupanje, počela zbog ugrožena zdravlja, a vjeruje da su je spasile upravo zimske kupke. Inače, najstariji kupač bio je danas 85-godišnji Živojin Radenković.

Tradicija novogodišnjeg kupanja u moru pokraj rabačkog svjetionika nastavljena je i ove godine. Prvog dana Nove godine, u 13 sati, sedmu godinu zaredom, 20 odvažnih kupača i kupačica skočilo je u more otvorivši tako ovogodišnju sezonu kupanja. Zimske kupače promatralo je stotinjak dobro obučenih mještana, ali i malobrojnih turista.

- Ovo je tradicija. Ima nas iz Labina, Pazina i Poreča. Evo, na prvi dan Nove godine otvorili smo sezonu kupanja. Hladno je ali pomoći će nam medovača - kaže novogodišnji promrzli kupač Moreno Bartolić (42) iz Labina. Temperatura mora i zraka bila je 9 Celzijevih stupnjeva.

Na tradicionalnom  novogodišnjem kupanju koje kod rta Sv. Andrija organizira brdskobiciklistički klub "Istra bike Labin"  jučer je sudjelovalo 16 kupača.

Temperatura zraka iznosila je 13, a mora 9 stupnjeva Celzijusovih.

Zbog te je neugodne razlike boravak u vodi trajao manje od deset minuta, a kiša koja je počela padati rastjerala je publiku.

Podvig se sveo na desetak zamaha u vodi, pet-šest nabacivanja loptom te nekoliko gutljaja

medenjače, a potom se postupilo po načelu "pametniji popušta".

Događaj će ipak ostati upamćen po rekordnom broju debitanata i ženskih kupača. Prvo

zimsko kupanje obavile su 11- godišnja Nikol i njena 9-godišnja sestra Antea Golja te Sandi

Lukšić iz Labina i David Ivanini iz Pićna. Gospođe Elija Brenčić i Nada Luboteni iz Labina redovite su sudionice. U more je neplanirano uskočio talijanski turist i labinski zet Michele Barcelli iz Laga di Garde, koji je već imao takvih iskustava. Pazinske "Trickere" predstavljali su Branko Legović, Neven Rimanić, Ivica Šuran, Srđanan Božić, Goran Krstić i Ivan Lončar, a iz kluba organizatora plivali su još i Moreno Mohorović, Gvido Ljubiči te Moreno Bartolić.  R. S.

 

 

 

 

 

novogodišnje kupanje zimsko kupanje albona extreme kupanje zima nova godina lučano sošić moreno bartolić