TPS Labin: U autojedinici 60-ak radnika manje (2)

TPS Labin: U autojedinici 60-ak radnika manje (2)

15.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Posljedice globalne financijske krize i drastičnog opadanja prodaje automobila vodećih europskih proizvođača ostavile su traga i na poslovanju labinske tvrtke TPS - Labinprogres, u vlasništvu buzetskog Cimosa. Od svibnja je iz pogona autojedinice na Dubrovi otpušteno 30-ak radnika, a jednako toliko će ih bez posla ostati u narednom razdoblju.


- Sindikatu smo već najavili da nećemo produžavati ugovore na određeno vrijeme. Riječ je zapravo o sezoncima, samo što oni kod nas u pravilu rade više od godine. Naravno da će oni, budemo li opet zapošljavali, imati prednost - izjavio nam je direktor tvrtke Dorijan Knapić. Ističe da je smanjenje proizvodnje autodijelova za Opel, BMW, Fiat, Wolksvagen te ostale partnere utjecalo i na prekrajanje radnog vremena. Više, naime, ne rade u četiri, nego »redovno«, u tri smjene, a vikendi su radnicima - koje se prije nije štedjelo ni za (državnih) blagdana - sada slobodni.


- Naša je industrija očito prva na udaru: do rujna je u Americi prodaja automobila pala za 25, a u Europi za 15 posto. Vjerojatno će se takav trend nastaviti i u ovom mjesecu, a kasnije... - to je zbilja teško predvidjeti, dodaje on.


Knjiga narudžbi u kratko je vrijeme, kaže, doživjela pravu amplitudu - najviše je zaposleno bilo 410 radnika, sada ih je oko 340. Na upit koliko se sve odrazilo na poslovanje i likvidnost tvrtke, Knapić odgovara:
- Normalno je da se osjeća, prenagli su to padovi pa ne možete pravodobno reagirati, predstoji vam samo sanirati posljedice i izvući unutarnje rezerve. U proizvodnji poljoprivrede mehanizacije zasad ne osjećamo posljedice recesije.


U Sindikatu Istre i Kvarnera s upravom TPS-a, saznajemo od voditeljice labinskog ureda Marine Cvitić, dogovorili su da se »poštede« socijalno ugroženi radnici, obitelji u kojima su oba supružnika zaposlena u ovom poduzeću te djelatnici koji su pred ostvarenjem prava na mirovinu.
- Oni koji su proljetos ostali bez posla mogli su se zaposliti u turizmu, no sada je situacija znatno teža.

Uzmemo li u obzir i 40-ak radnika EC-COMM-a kojima u ovo vrijeme istječe otkazni rok, a od lipnja nisu primili plaću, pogoršava se slika (ne)zaposlenosti na Labinštini, kazala nam je Cvitić.

I. RADIĆ

TPS Cimos otkazi Dorijan Knapić Marina Cvitić nezaposlenost ec-comm prava radnika radnici proizvodnja poljoprivrednih strojeva ekonomska kriza