TPS Labin nakon mjesec dana prisilnih ferija: Kvalitetne radnike vežu ugovorima

TPS Labin nakon mjesec dana prisilnih ferija: Kvalitetne radnike vežu ugovorima

21.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - »Nastojimo zadržati svakog zaposlenika, tim više jer su ostali oni kvalitetni pa nekima produžavamo ugovore makar i na mjesec dana«, kaže Dorijan Knapić, direktor tvrtke TPS - Labinprogres, u drugom tjednu proizvodnje nakon što su, zbog prazne knjige narudžbi autodijelova, radnici gotovo mjesec dana bili na produženom godišnjem odmoru.

Služba prodaje buzetskog Cimosa, u čijem je vlasništvu TPS-ov pogon na Dubrovi, veli on, najavljuje rast početkom idućeg mjeseca te, uz onih 60-ak od listopada neproduženih ugovora, ne bi trebalo biti novih otpuštanja.


- Teško je u ovo vrijeme prognozirati s obzirom na to da neke tvornice automobila s kojima surađujemo imaju puna skladišta i još uvijek ne rade. No, već osjećamo, doduše male, pomake i moramo u toj priči oko globalne financijske krize biti optimisti. Spašava nas ostvarenje plana u segmentu poljoprivrednih strojeva, koji čine trećinu proizvodnje. Pred sezonu nastojimo još više iskoristiti dobre trendove u toj grani, kaže Knapić.


Cimos je, inače, pa tako i njegov labinski ogranak, proveo maksimalnu optimalizaciju troškova, zadržavši se na onima za proizvodnju nužnim. To, barem zasad, ističe Knapić, ne uključuje smanjenje plaća u TPS-u.
Autojedinica u ovoj tvrtki proizvodi kućišta turbokompresora koji se ugrađuju u vozila Volkswagena, Audija, BMW-a.
TPS je u ljetošnjem zenitu zapošljavao 400-tinjak radnika. Trenutno ih, budući da je otad proizvodnja u prosjeku pala za 30 posto, broji 319, od kojih 70 posto u pogonu. Prosječna neto plaća iznosi 4.200 kuna.

I. R.

Cimos otkazi Dorijan Knapić Marina Cvitić nezaposlenost prava radnika radnici proizvodnja poljoprivrednih strojeva ekonomska kriza TPS