Top student Davor Karlović iz Kršana dobitnik prestižne Nacionalove stipendije

Top student Davor Karlović iz Kršana dobitnik prestižne Nacionalove stipendije

25.7.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Među ovogodišnjih 30 dobitnika jedne od najprestižnijih stipendija u Hrvatskoj - "Top stipendija za top studente", što je projekt koji je prije devet godina pokrenuo tjednik Nacional uz sponzorstvo brojnih hrvatskih tvrtki, troje je studenata iz Istre.

Ove se godine za laskavu titulu i bogatu nagradu u ukupnom iznosu od 40 tisuća kuna natjecalo 449 studenata sa svih hrvatskih sveučilišta, veleučilišta i visokih škola.

Istru na toj listi predstavljaju Davorka Tumpić iz Pazina, koja studira na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Davor Karlović iz Kršana, student na riječkom Tehničkom fakultetu, te Puljanka Ana Čuić Tanković, studentica na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

U sklopu akcije dosad je nagrađeno 247 studenata, koji su dobili ukupno 9,2 milijuna kuna.

Puljanka Ana Čuić, donedavno Tanković, 23-godišnja je studentica Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković"  pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. Upravo završava diplomski studij smjera Menadžment i poduzetništvo, čeka je samo obrana diplomskog rada.

Osim studija ekonomije u Puli, ova je mlada studentica završila i petogodišnji studij klavira na Konzervatoriju Giuseppea Tartinija u Trstu, gdje je diplomirala s najvećom ocjenom "summa cum laude", a sada privodi kraju umjetnički magisterij interpretativno-solističkog smjera.

Nije Davor Karlović iz Boljevići pokraj Kršana, student prve godine diplomskog studija elektrotehnike, junak samo zato jer je u konkurenciji 449 kandidata uvršten među 30 dobitnika Nacionalove stipendije. Izvrstan prosjek ocjena na Tehničkom fakultetu u Rijeci (4,7) te volontiranje u nizu udruga, posebno humanitarnim, bilježi nakon što je potkraj srednje škole pobijedio – malignu bolest.

 

- Isplatila mi se i upornost – ovo je treća godina da se natječem, dodaje Davor, kojeg smo uhvatili na praksi u zagrebačkom Energetskom institutu "Hrvoje Požar". Usput, dva dana prije dodjele Nacionalove stipendije Davor je morao odbiti onu Hrvatskog energetskog društva, Zaklade "Hrvoje Požar", koju je zaradilo svega pet studenata.

Pazinska umjetnica Davorka Tumpić (28) studentica je četvrte godine riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.

- Na natječaj se prijavljujem već osam godina, a lani sam ušla među stotinu finalista, ali nisam bila te sreće, rekla je Davorka, koja je prije pet godina već završila jedan fakultet - razrednu nastavu na Učiteljskom fakultetu u Rijeci.

 

Nakon lanjske venecijanske "Premio Internazionale Arte Laguna 2009.", izlagala je svoje radove na prigodnoj izložbi koju je u sklopu 30. Salona mladih u Zagrebu organiziralo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a prije desetak dana u Labinu je ostvarila prvu samostalnu izložbu.

Ipak, najupečatljiviji joj je bilo beogradsko gostovanje u svibnju, kada su joj na tamošnjoj dizajnerskoj manifestaciji "Dan D" ukrali umjetnički rad (bijela plahta i jastučnica umjetnički ispisane u obliku ljudske siluete). "Da im se nije svidio ne bi ga ukrali", smije se Davorka neobičnoj situaciji. (M. JERIN; I. RADIĆ; A. DAGOSTIN)

davor karlović stipendija top student studnt studiranje volontiranje elektrotehnika nacional