Tonci: obilježena 66. obljetnica bitke pod Brdom

Tonci: obilježena 66. obljetnica bitke pod Brdom

13.9.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U povodu 66. obljetnice bitke pod Brdom, u kojoj su poginula 43 partizana,danas su u Labinu na spomen-obilježje kod Tonci vijence položila izaslanstva lokalne Udruge antifašističkih boraca, Društva Josip Broz Tito, Grada i policije. Predsjednik UAB-a Severino Franković istaknuo je da su labinski borci pokušali zaustaviti nadiranje njemačkih jedinica u sklopu Rommelove ofenzive prema Rijeci, a predstavnik te generacije, 88-godišnji Anđelo Verbanac, napomenuo je da se radilo o jednoj od prvih partizanski bitki protiv fašističkih snaga u Istri.

Naglasio je, usto, potrebu boljeg educiranja mladih o ovako važnim povijesnim događajima, odnosno vrijednostima NOB-a.

 

U općini Višnjan, članovi obitelji 84 poginula Istrana 1943. godine u bitci na Tićanu i ove su se godine odazvali komemoraciji koju su organizirali Općina, Udruga antifašističkih boraca i prvi put Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UDVDR).

Minutom šutnje odana je počast svima poginulima za slobodu Hrvatske u ratu i poraću. Višnjanski načelnik Angelo Mattich ovom je prilikom među ostalim rekao: «Očuvanje antifašizma je iznad puke svakodnevice i dnevne politike, a naša je moralna obaveza prenositi vrijednosti antifašizma na mlade». Usto je pozvao je govornike da komemoraciju ne koriste kao pozornicu za političke govore. Međutim predsjednik porečkih antifašista Božo Štifanić nije se suzdržao od političkih poruka, gotovo otvoreno zagovarajući istarskog kandidata za predsjednika Hrvatske i hvaleći aktualnog predsjednika na odrađenom poslu. (I. R./ S. M.)

tonci NOB antifašizam severino franković anđelo verbanac udruga josip broz tito spomen obilježje polaganje vijenaca povijest drugi svjetski rat