Toncatilitić - prvijenac labinske pjesnikinje Zlate Jurcan-Vukelić

Toncatilitić - prvijenac labinske pjesnikinje Zlate Jurcan-Vukelić

24.4.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Kultura

Toncatilitić - naslov je prve zbirke poezije labinske pjesnikinje i umjetnice Zlate Jurcan-Vukelić, koju je autorica sinoć vrlo nadahnuto predstavila u Teatrinu, nagrađivana vrlo često dugotrajnim pljeskom razdragane publike. Kako i ne bi kada je Zlata Jurcan ne samo recitirala svoje pjesme na hrvatskom i talijanskom jeziku i labinskoj cakavici, već ih je i pjevala zajedno s Ivonom Kiršić iz Labina, objašnjavajući uz to svoja emotivna stanja u trenucima nastajanja svojih pjesama.

Zbirka Toncatilić, koju je izdala nakladnička kuća "Mathias Flacius" sastoji se od šest cjelina, od kojih dobar dio čine i pjesme pisane na talijanskom jeziku, budući da je autorica rodom iz Novigrada, a nakon studiranja dugo je godina živjela u Sisku. Prije 11 godina dolazi na Labinšćinu, gdje odmah postaje član pjevačkog zbora Giuseppina Martinuzzi, a ubrzo pokazuje i svoju svestranu umjetničku nadarenost, silnu energiju i nemiran istraživački duh - od slikarstva, glume i režije, plod čega je i više kazališnih predstava za djecu. Postala je nezaobilazni dio labinskog kulturnog života, a novi plodovi njena stvaralačkog nadahnuća i okrenutosti životu tek slijede.

Predstavljanje prvijenca Zlate Jurcan-Vukelić otvoren je nastupom nedavno osnovanog malog pjevačkog zbora labinskih prosvjetara "Rašelinke", a nastupe autorice na klaviru je pratila nadarena 12. godišnja Nicol Vidak.

malo kazalište circolo toncatilitić nikol vidak ivona kiršić zbor rašelinki jezici dijalekt kultura Zlata Jurcan – Vukelić poezija