Tko je sve i koga tužio na Poluotoku - na Labinšini tužili su Gradonačelnik i tvornica Rockwool za klevetu

Tko je sve i koga tužio na Poluotoku - na Labinšini tužili su Gradonačelnik i  tvornica Rockwool za klevetu

26.5.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ovih je dana čelnik udruge Ladonja Plinio Cuccurin podnio dvije tužbe za klevetu - protiv predsjednika rovinjskog ogranka IDS-a Milana Mihovilovića i protiv rovinjskog gradonačelnika Giovannija Sponze, jer su, kako veli Ladonjin čelnik, iznijeli "neistine o meni koje svojim sadržajem evidentno štete mojoj časti i ugledu".

To su već druga i treća Cuccurinova tužba protiv nekog IDS-ovca za klevetu: prva je bila u listopadu lani protiv potpredsjednice IDS-a Nevije Poropat i glavnog tajnika stranke Tedija Chiavalona, zbog izjava s konferencije za novinare, vezano za Cuccurinovo komentiranje slučaja "Matich". IDS-ovci se nisu ispričali pa ih je Cuccurin tužio Općinskom sudu u Puli. No, nije Cuccurin jedini istarski političar koji zadovoljštinu zbog klevete traži na sudu.

U kampanji je "pljuvanje" dozvoljeno


Nakon izjava s konferencija za novinare i drugih javnih istupa, sučeljavanje se može (a to se i događa) nastaviti i u sudnici. Svi smo već navikli da se u izbornim kampanjama govori sve i svašta pa se tako, sudeći po presudi Općinskog suda u Puli u slučaju IDF - Emil Soldatić (IDS), politički neistomišljenici u kampanji mogu etiketirati kako god želite i - nikom ništa. A u Hrvatskoj kampanje polako, ali sigurno počinju trajati svaki dan između jednih i drugih izbora.

Znači li to da je stalno otvoreno i vrijeme "pljuvanja"? Međutim, to nije sve: pod okriljem suda međusobno se obračunavaju političari, ali znaju oni tužiti i novinare.

Navodimo tek nekoliko primjera sudskih obračuna istarskih političara, s naglaskom na tužbe zbog klevete. Nedavno je na pulskom sudu donesena nepravomoćna presuda u slučaju Damir Kajin - Adriano Kiršić, kojom je potonji proglašen krivim za prijetnje iznesene u pismu 2008. Kajinovoj obitelji. I labinski gradonačelnik Tulio Demetlika podnio je privatnu tužbu zbog uvrede i klevete protiv Kiršića, zbog izjave o prodaji kuće u Rapcu, ali sud ga je nepravomoćnom presudom oslobodio.

Godine 2009. rekordno je brzo odrađena tužba za klevetu koju je Rockwool podnio protiv Josipa Antuna Rupnika, predsjednika Zelene stranke-zelene alternative, i zatražio naknadu od 20 tisuća kuna. U prosincu te godine nepravomoćnom sudskom presudom je na Općinskom sudu u Puli Rupnik proglašen krivim jer nije potkrijepio tvrdnje da tvornica zagađuje okoliš te nije dokazao štetnost i nezakonitost sklopljenih ugovora i predugovora.

Pravomoćnost presude znači da treba platiti Rockwoolu 50 tisuća kuna i pokriti sudske troškove te objavu presude na 18 internetskih portala i pet dnevnih novina. Rupnik je najavio žalbu.

I sukob zbog golfa rješavao se na sudu, i to pazinskom, gdje lani po tužbi Općine Motovun i načelnika Slobodana Vugrinca protiv Ranka Bona sud nije uvažio elemente klevete. U nepravomoćnoj presudi uvaženi su elementi omalovažavanja Vugrinca na javnom skupu kao kazneno djelo protiv časti i ugleda, za što je Bonu odrezana novčana kazna od sto prosječnih dnevnih dohodaka (26,6 tisuća kuna) i tisuću kuna sudskih troškova. Žalbe su najavili i Bon i Vugrinec.

Ivan Jakovčić tužio i novinara


Izjava od 1. travnja 2009. za saborskom govornicom da se na HTV-u kupuje gotovo svaka emisija zastupnika Damira Kajina dovela je ravno pred sud u Buzetu u srpnju 2010. HRT ga je, naime, tužio za povredu ugleda i časti te tražio naknadu od 110 tisuća kuna plus kamate, uz ispriku zbog klevete. U ovom se slučaju govorilo i o ustavnoj odredbi vezanoj uz institut imuniteta saborskog zastupnika.

Nepravomoćnom presudom Kajin je u siječnju ove godine oslobođen, uz obrazloženje da je izrazio svoje mišljenje, a ne tvrdnju. To nije kraj, jer HRT je podnio žalbu.

Jakovčić je zajedno s filmašem Rajkom Grlićem tužio novinara Glasa Istre Dražena Majića za klevetu zbog teksta da je Grlić kupio kuću u Grožnjanu ponajviše zahvaljujući poznanstvu s Jakovčićem. Krajem 2002. Općinski sud u Puli presudio je da je Majić kriv i odredio mu je novčanu kaznu od tri tisuće kuna. Bila je to, kako je naglasio Jakovčić, prva njegova tužba protiv novinara, ali ne i zadnja.

Na sudskom se tapetu opet zbog klevete našao Majić, kojeg je župan tužio u svibnju 2006. zbog pisanja o načinu na koji je kupio šufit u centru Poreča. Taj je famozni županov šufit kasnije završio i na saborskom povjerenstvu za sukob interesa, kada je zaključeno da je istarski župan Jakovčić bio u sukobu interesa.

I 2004. godine bilo je više sudskih ročišta, a izdvajamo tužbe zbog klevete koje su podnijeli Veljko Ostojić protiv Bruna Poropata zbog izjava o projektu "Brijuni rivijera" i Livio Bolković protiv pulske vijećnice Loredane Štok zbog izjava da će "njegova cura" (Saša Broz, op. a.) dobiti 24 tisuće kuna honorara zbog gostovanja kazališne predstave u pulskom INK-u. (Piše Selvina BENIĆ)

Jakovčić se dvaput ispričao

U dva se slučaja Ivan Jakovčić "izvukao" bez suda jer se javno ispričao. Bilo je to 1997., nakon burnih događanja u IDS-u. U veljači je Jakovčić prozvao Nenada Paića da je tajnim službama dojavljivao informacije koje bi mogle biti korisne za razbijanje IDS-a pa je Paić ubrzo smijenjen iz Županijskog poglavarstva. Paić je u otvorenom pismu tvrdio da Jakovčić vodi lov na vještice i tužio ga zbog klevete. U listopadu 1997. na konferenciji za novinare Jakovčić se ispričao Paiću "ako je moje izjave doživio kao uvrede".
Druga je isprika uslijedila nekoliko godina kasnije, i to Darku Miškiću, predstavniku belgijskih ulagača zainteresiranih za ulazak u tekstilnu tvrtku Pazinka, koje je Jakovčić nazvao kriminalcima.


Soldatić nije uvrijedio IDF izjavom o "maloj profašističkoj udruzi"

Glavni tajnik IDS-a Emil Soldatić je 2003. na obraćanju novinarima u vrijeme pred parlamentarne izbore nazvao IDF "malom profašističkom udrugom". Vjerovali ili ne, ali konačni je rezultat bio da Soldatić - nije kriv. U rujnu 2004. na Općinskom sudu u Puli proglašen je krivim i dosuđena mu je novčana kazna od 4.500 kuna.
Uslijedila je žalba i Županijski sud ukida presudu, a u ponovnom suđenju ga Općinski sud u veljači 2007. oslobađa za djelo uvrede (bio je prvotno tužen za klevetu, op. a.) uz obrazloženje da se radilo o ponašanju koje nije imalo za isključivi cilj naškoditi nečijoj časti i ugledu. Olakotna okolnost mu je bila i da se radilo o periodu pred parlamentarne izbore. Županijski sud odbio je tužbu IDF-a pa je oslobađajuća presuda postala pravomoćna u veljači 2008. godine.

 

Foto: ilustracija, Glas Istre

 

rockwool demetlika tužbe sud parnica kleveta parnični postupak