Tko je kriv za smrt pacijenta iz Labina na putu iz riječke bolnice?

Tko je kriv za smrt pacijenta iz Labina na putu iz riječke bolnice?

24.1.2019. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

NAKON što je Index jučer otkrio priču o 72-godišnjem Josipu Glušiću iz Labina koji je otpušten iz KBC-a Rijeka na kućnu njegu te je na putu preminuo u sanitetskom vozilu (Istarskih domova zdravlja), u kojem nije bilo medicinske sestre ni tehničara, Ministarstvo zdravstva odgovorilo nam je da su zatražili očitovanje od KBC-a Rijeka i Istarskih domova zdravlja.


"Po zaprimanju i analizi istih, bit će donesene odluke o daljnjem postupanju", kratko su nam odgovorili iz Ministarstva zdravstva.


Istovremeno, Istarska županija koja je osnivač Istarskih domova zdravlja, Indexu je odgovorila da je problem u Pravilniku Ministarstva zdravstva, koji, navode, ima nepovezane dijelove koji nisu dovoljno sinkronizirani kako bi pojedincu pružili odgovarajuću zdravstvenu skrb, posebno u situacijama hitnoće. Dodaju kako na to već dugo upozoravaju Ministarstvo zdravstva te da se u ovom slučaju pokazalo da su u pravu.


Podsjetimo, Josip Glušić je bolovao od upale pluća i 11 dana se liječio u KBC-u Rijeka, a prekjučer je otpušten na kućnu njegu nakon što mu se zdravstveno stanje poboljšalo. Po njega je došlo sanitetsko vozilo Istarskih domova zdravlja koje ga je vozilo kući u Labin, a tijekom vožnje nesretni Glušić je preminuo.


Poslali sanitet samo s vozačem


Istarski domovi zdravlja poslali su sanitet samo s vozačem, bez medicinske sestre, iako su po zakonu bili dužni poslati i medicinsku sestru ili medicinskog tehničara. Vozač je prekasno shvatio da je pacijent na putu umro. Kad je primijetio da pacijent ne diše, vozač je pozvao Hitnu pomoć koja je došla u roku četiri minute i pola sata oživljavala 72-godišnjaka, no spasa mu nije bilo.


Iz Istarskih domova zdravlja odgovorili su nam da iz KBC-a Rijeka nisu zatražili pratnju medicinske sestre u sanitetskom vozilu.


Tražili smo komentar od Istarske županije, koja je osnivač Istarskih domova zdravlja.


"Odgovor na pitanje tko je odgovoran u ovom slučaju dat će rezultati obdukcije, odnosno obdukcijom će se utvrditi što je u konkretnom slučaju najviše doprinijelo ovom nemilom događaju", stoji u odgovoru Istarske županije za Index.


Kažu da će pričekati nalaz obdukcije te sukladno rezultatima, poduzeti odgovarajuće mjere i postupke prema odgovornima ako se to pokaže potrebnim.


Pitali smo ih štedi li se u Istarskim domovima zdravlja ili imaju nedostatak medicinskog osoblja pa se u ovom slučaju koji je završio tragično, nije poštovao Pravilnik Ministarstva zdravstva.


Istarska županija proziva Ministarstvo

"Upravo suprotno. Istarska županija zajedno sa JLS godišnje izdvaja više od 5 milijuna kuna odnos konkretno, u IŽ zajedno s JLS dodatno financiramo Zavod za hitnu medicinu iznosom od 4,8 milijuna kuna, te sanitetski prijevoz iznosom od gotovo pola milijuna kuna (490.000 kn). Problem je u sustavu, u ovom slučaju u Pravilniku koji definira uvjete za sanitetski prijevoz (Pravilnik o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja djelatnosti sanitetskog prijevoza) koji navodi da djelatnost sanitetskog prijevoza obavlja tim koji čine 1 medicinska sestra/tehničar, 2 vozača i 2 vozila, jasno govori da 1 medicinska sestra ne može istovremeno biti u 2 sanitetska vozila, što znači da u 50 posto slučajeva se sanitetski prijevoz obavlja u uvjetima bez medicinske sestre/tehničara", navode u Istarskoj županiji.


Cijeli tekst: Ovdje


Foto: LC Labin.com, ilustracija


pacijent kbc rijeka hitna pomoć josip glušić zdravstvo idz sanitetsko vozilo