Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

Tko je kriv za smrt pacijenta iz Labina na putu iz riječke bolnice?

Tko je kriv za smrt pacijenta iz Labina na putu iz riječke bolnice?

24.1.2019. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

NAKON što je Index jučer otkrio priču o 72-godišnjem Josipu Glušiću iz Labina koji je otpušten iz KBC-a Rijeka na kućnu njegu te je na putu preminuo u sanitetskom vozilu (Istarskih domova zdravlja), u kojem nije bilo medicinske sestre ni tehničara, Ministarstvo zdravstva odgovorilo nam je da su zatražili očitovanje od KBC-a Rijeka i Istarskih domova zdravlja.


"Po zaprimanju i analizi istih, bit će donesene odluke o daljnjem postupanju", kratko su nam odgovorili iz Ministarstva zdravstva.


Istovremeno, Istarska županija koja je osnivač Istarskih domova zdravlja, Indexu je odgovorila da je problem u Pravilniku Ministarstva zdravstva, koji, navode, ima nepovezane dijelove koji nisu dovoljno sinkronizirani kako bi pojedincu pružili odgovarajuću zdravstvenu skrb, posebno u situacijama hitnoće. Dodaju kako na to već dugo upozoravaju Ministarstvo zdravstva te da se u ovom slučaju pokazalo da su u pravu.


Podsjetimo, Josip Glušić je bolovao od upale pluća i 11 dana se liječio u KBC-u Rijeka, a prekjučer je otpušten na kućnu njegu nakon što mu se zdravstveno stanje poboljšalo. Po njega je došlo sanitetsko vozilo Istarskih domova zdravlja koje ga je vozilo kući u Labin, a tijekom vožnje nesretni Glušić je preminuo.


Poslali sanitet samo s vozačem


Istarski domovi zdravlja poslali su sanitet samo s vozačem, bez medicinske sestre, iako su po zakonu bili dužni poslati i medicinsku sestru ili medicinskog tehničara. Vozač je prekasno shvatio da je pacijent na putu umro. Kad je primijetio da pacijent ne diše, vozač je pozvao Hitnu pomoć koja je došla u roku četiri minute i pola sata oživljavala 72-godišnjaka, no spasa mu nije bilo.


Iz Istarskih domova zdravlja odgovorili su nam da iz KBC-a Rijeka nisu zatražili pratnju medicinske sestre u sanitetskom vozilu.


Tražili smo komentar od Istarske županije, koja je osnivač Istarskih domova zdravlja.


"Odgovor na pitanje tko je odgovoran u ovom slučaju dat će rezultati obdukcije, odnosno obdukcijom će se utvrditi što je u konkretnom slučaju najviše doprinijelo ovom nemilom događaju", stoji u odgovoru Istarske županije za Index.


Kažu da će pričekati nalaz obdukcije te sukladno rezultatima, poduzeti odgovarajuće mjere i postupke prema odgovornima ako se to pokaže potrebnim.


Pitali smo ih štedi li se u Istarskim domovima zdravlja ili imaju nedostatak medicinskog osoblja pa se u ovom slučaju koji je završio tragično, nije poštovao Pravilnik Ministarstva zdravstva.


Istarska županija proziva Ministarstvo

"Upravo suprotno. Istarska županija zajedno sa JLS godišnje izdvaja više od 5 milijuna kuna odnos konkretno, u IŽ zajedno s JLS dodatno financiramo Zavod za hitnu medicinu iznosom od 4,8 milijuna kuna, te sanitetski prijevoz iznosom od gotovo pola milijuna kuna (490.000 kn). Problem je u sustavu, u ovom slučaju u Pravilniku koji definira uvjete za sanitetski prijevoz (Pravilnik o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja djelatnosti sanitetskog prijevoza) koji navodi da djelatnost sanitetskog prijevoza obavlja tim koji čine 1 medicinska sestra/tehničar, 2 vozača i 2 vozila, jasno govori da 1 medicinska sestra ne može istovremeno biti u 2 sanitetska vozila, što znači da u 50 posto slučajeva se sanitetski prijevoz obavlja u uvjetima bez medicinske sestre/tehničara", navode u Istarskoj županiji.


Cijeli tekst: Ovdje


Foto: LC Labin.com, ilustracija


pacijent kbc rijeka hitna pomoć josip glušić zdravstvo idz sanitetsko vozilo