Tiskovna konferencija Odbora za referendum (cjelovito izvješće)

Tiskovna konferencija Odbora za referendum (cjelovito izvješće)

21.11.2007. // Grad Pula (nezavisni portal) // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Opće nezadovoljstvo građana Pićanštine i cijele Istre, a posebno istočnog dijela Istre, nekoliko održanih protestnih skupova sa više nego jasnim porukama upućenim vodstvu naše županije, skupljanje tisuća i tisuća potpisa građana Istre i zahtjevi za raspisivanjem referenduma, legitimni zahtjevi za održavanje tematske sjednice županijske skupštine, mnogobrojni napisi na raznim portalima i nebrojeno puta javno izraženo i od struke dokazivo stručno mišljenje o ogromnoj šteti koju sa sobom povlači rad Rockwoola, cijele dvije godine nisu bili dovoljni da smekšaju tvrda srca Istarskih vlastodržaca. 

No ipak se „dogodilo čudo“ i samo pet dana prije izbora aktualna županijska vlast IDS-a i SDP-a smekšava svoje tvrde stavove i odjedanput sve shvaćaju i stavljaju se na stranu naroda, na stranu građana koji im inače daju svoj glas na izborima! Čudno ali istinito. Predobro da bi trajalo duže od same izborne kampanje.

Čelnici tih dviju stranaka već su se i prije znali posipati pepelom po vlastitoj glavi, pa su znali, nakon već izvršenih kriminalnih transakcija, a ne prije ili za vrijeme istih, reći da se slučajevi Arenaturista, Barbarige i Dragonere, Sv. Jurja ili Istarske banke nisu smjeli dogoditi te da se i oni nadaju da će „neki“ krivci odgovarati za to. Moguće da će se jednoga dana na isti način posipati pepelom i za ovakav mutni projekt Brijuni rivijere koji nam također kao i Rockwool žele naturiti. 

Iako sa prethodnim aferama i slučaj „Rockwool“ ima nekoliko izrazitih sličnosti; najprije je milijun m2 (100 ha) kvalitetnog poljoprivredni zemljište prodano u bescijenje, po barem 10 puta nižoj cijeni od tržišne (umjesto po 12-15 EUR za m2 prodano je po 1-1,5 EUR po m2), a za to je „zaslužna“ isključivo lokalna uprava općine Pićan na čelu sa Brankom Ružićem, tadašnjim IDS-ovim načelnikom općine, pa je po hitnom postupku i po narudžbi županija istarska za tada već poznatog kupca, tvrtku Rockwool, promijenila namjenu toga zemljišta iz poljoprivrednog u industrijsko, te da bi na koncu sličnosti sa prethodnim aferama (gdje su u pitanju bila turistička zemljišta, hotelske kuće i privatna sela) završila na način da je Rockwoolu oprošteno, u vidu komunalnih i infrastrukturnih objekata te oslobađanja od nekih poreza, ukupno 126 milijuna kuna! 

No za razliku od prethodnih afera gdje su građani Istre ostali „samo“ osiromašeni i pokradeni za nekoliko milijardi kuna, koje su mogle ući u lokalne proračune, a nisu, već su ušle u džepove poznatih i nepoznatih likova sa međunarodne scene, a vjerojatno i sa domaće političke scene, ovdje u „aferi“ Rockwool pored te očigledne krađe(na koje su građani Istre od naše političke elite IDS-a i SDP-a već navikli!!) imamo i daleko teži slučaj, atak na ljudsko zdravlje. Taj napad na ljdsko zdravlje sa svim onim masama otrova (sumpornih oksida, koncentriranih kiselina, ugljikovog monoksida, dioksina, amonijaka, iznimno otrovnih spojeva teških metala, kancerogenih organskih spojeva poput formaldehida i fenola te druge toksične prašine) koje će kao nusprodukte proizvoditi Rockwool, nepopravljiv je i tu nikako neće biti dovoljno posuti se po glavi i reći da su tamo „neki“pogriješili. Jedina razumna kazna od strane građana Istre političkim elitama IDS-a i SDP-a, za ovaj teški „grijeh“ bila bi izborna kazna otkazivanjem dugogodišnje slijepe poslušnosti i nade da će se oni popraviti u idućem mandatu!


O Rockwoolu iz Pićna je napisano i izrečeno već puno toga. Puno više ružnog i alarmantnog čak, s jedne strane, pa sve do panergičnih pohvala i divljenja toj navodno najvećoj greenfield investiciji u RH i toj tako jako potrebitoj industrijalizaciji Istre (jer mi ne možemo živjeti samo od turizma i poljoprivrede kako to voli reći Damir Kajin), s druge strane. Pa su im čak i platili 126 milijuna kuna, samo da nam dođu baš ovdje, u ovu pitomu zelenu istarsku dolinu! I sve to po tajnom ugovoru i još tajnijem predugovoru između Rockwoola i županijske agencije IDE! 

Od građana istočnog dijela Istre, do stanovnika Pićanštine koji su pored prozora soba svoje djece dobili toga neugodnog susjeda (za nos i oči, za pluća i srce te za zdrav mozak), od uglednih građana cijele Hrvatske ali i iz inozemstva (zabrinutih za budućnost Istre i zgroženih jednim takvim zločinom), do mnogih eko udruga i svih istarskih opozicijskih stranaka, upozoravalo se je odgovorne u Županiji na sve loše strane jednog takvog nedovoljno pripremljenog projekta, koji je na prepad stigao u Istru, bez da su građani Istre pitani, baš kao što nam se sada bez pitanja i bez riječi stručnjaka, nameće i LNG (UPP) terminal ili Plomin 3 na ugljen, naravno u istočnom dijelu Istre, tom poznatom odlagalištu smeća cijele Istre, a sve to samo po vizijama našeg župana Ivana Jakovčića.

Nakon što je taj projekt izašao na svjetlo dana ogorčeni građani Istre su se udružili, te su u hipu skupili više nego dovoljnih 6.500 potpisa svojih sugrađana, potrebitih za održavanje referenduma o Rockwoolu o sudbini jedne takve tvrtke na ovim našim prostorima. Ali uzalud. Naša županijska vlast nije imala razumijevanja za svoje građane, a tada još nisu bili ni izbori kao što su sada.

Skupština IŽ na čelu sa Antonom Peruškom iz SDP-a i poglavarstvo IŽ na čelu sa Ivanom Jakovčićem glatko, čak sa podsmjehom odbacili su zahtjeve svojih 6.500 sugrađana za raspisivanjem referenduma, uz tumačenje da oni na vlasti sasvim dobro misle umjesto nas i brinu za sve, umjesto nas građana, na koncu zato smo ih i izabrali, da se tamo muče vlašću umjesto nas. 

Nakon više zahtjeva građana istočnog dijela Istre te mnogih udruga građana (i ove naše udruge također), županijski vijećnici opozicije (ISDF-a, HSU, HSLS-a, HNS-a i Zelenih) najprije su predložili Skupštini i njenom predsjedniku Antonu Perušku iz SDP-a održavanje tematske sjednice o Rockwoolu bez posebnih pisanih zahtjeva, iz razloga što je ta tema prevažna za Istru i bili su odbijeni, a nakon odbijanja čelništva županije kasnije su joj podnijeli, još tamo u svibnju ove godine, legitimni pismeni zahtjev ( sa potpisima vijećnika istih stranaka, za održavanje tematske sjednice o Rockwoolu, kako bi se na istoj uz prisustvo i mišljenje neovisnih stručnjaka iz cijele Hrvatske te predstavnika eko udruga i građana Pićna s jedne strane, a djelatnike tvrtke Ekonerg, izrađivača, očigledno šuplje i nepotpune Studije utjecaja na okoliš Rockwool, odgovornih predstavnika tvrtke Rockwool te predstavnika naše županije Jakovčića, Demetlike, Lorencina, Brkarića i ostalih (koji su odradili sve potrebite predradnje za dovođenja te tvrtke), s druge strane.

No opet, uz kritike toga vodstva županije, da opozicija, eko udruge i zabrinuti građani samo šire paniku i bezrazložno uznemiruju javnost Istre i taj je prijedlog odbijen, opet uz punu suradnju čelnika županijskog poglavarstava i županijske skupštine!

No o Rockwoolu, bez obzira na mišljenje vodstva naše županije i sve dok još uvijek i u toj tvrtci misle da im je mjesto ovdje u Istri, nikada neće biti dovoljno govoriti. Zato danas ovdje želimo ponovo skrenuti pažnju javnosti na neke manje poznate ali i neke potpuno nove činjenice koje govore u prilog trajnom zatvaranju te i takve tvrtke, ukoliko u ova luda predizborna vremena uopće bude sluha sa strane medija za prenošenje ovih podataka.


Što nisu rekli ili su krili ONI koji su Rockwool DOVUKLI u Istru

1. O otrovnim lebdećim česticama iz tri dimnjaka Rockwoola (sumpornih oksida, koncentriranih kiselina, ugljikovog monoksida, dioksina, amonijaka, iznimno otrovnih spojeva teških metala, kancerogenih organskih spojeva poput formaldehida i fenola te druge toksične prašine) u količinama od nekoliko tona godišnje.

Jučer sam u ruke dobio radni materijal dugogodišnjeg profesora na više fakulteta širom Europe, inače dr. sc. i našeg stručnjaka iz hrvatske, u kojem stoje neke nove činjenice dosad nepoznate našoj javnosti ali isto tako i javnosti naših prvih susjeda Italije i Slovenije, kojih se taj materijal također vrlo tiče. Naime po znanstvenoj dokazivoj matematičkoj formuli naš profesor dokazuje slijedeće; dimnjak Rockwoola, onaj veći od 75 metara visine, u stanju apsolutnog mirovanja vjetra, dakle 0 metara/sec, ispušta svoje otrovne lebdeće čestice na pravilnu površinu (impact zonu) od čak 10 km radijusa zračne linije od samog dimnjaka!! 
Uz blagi povjetarac od 40-tak km/h te lebdeće otrovne čestice stižu do Rijeke ali također i do naših prvih susjeda u Trstu ili Kopru, a uz neveliki vjetar od 60-tak km/h te čestice trebali bi registrirati i mjerni uređaji u Veneciji!!

Matematička formula putovanja otrovnih lebdećih čestica iz dimnjaka Rockwoola prilikom mirovanja vjetra (0m/sec) je slijedeća: 

-(IxI + IyI) tona 
Z=ae ( a= ∏ ) 

Prilikom najmanjeg vjetra, uz upotrebu funkcije tipa Heavisideove, formula je ovakva: 

H F (d- Σ)
d
d (km)

Također je ovdje za dodati i slijedeće; prilikom prevoženja i odlaganja ostatka proizvodnje iz Rockwoola, na pulskom Kaštijunu, duž ceste od Pićna do Pule, cijela ta cestovna ruta kao i sam Kaštijun će postati novo mjesto izvora svih tih već nabrojenih štetnih tvari i prilično će zagaditi sve kulture oko sebe, baš kao što su to u više navrata tvrdili vijećnici opozicije u gradskom vijeću grada Pule, te su tom prilikom bili grubo napadani i vrijeđani od gradonačelnika Borisa Miletića, ili im je oduzimana riječ i isključivan mikrofon od strane predsjednika vijeća Denisa Martinčića. Čak se je i prije neki dan, u ovo predizborno vrijeme, mlađahni gradonačelnik Miletić prisjetio jedne od tih sjednica i ponovo grubo napao vijećnika opozicije koji se je usudio proturiječiti „zadanom mišljenu“ koje je stvorila dugogodišnja vladajuća garnitura u Istri, a to je da je tvornica Rockwool plod uspješnog rada i lobiranja županijskih političara, da je dobrodošla u Istru (naravno istočnu), da im treba omogućiti sve za nesmetan rad i da odmah u startu treba presijeći drugačija mišljenja.

Uvaženi profesor, autor ove matematičke formule, kao i još nekoliko dr.sc.-ija raznih područja, će nam se predstaviti slijedećih dana na znanstvenom okruglom stolu o štetnim utjecajima Rockwoola, koji ćemo ubrzo poslije ovih izbora organizirati u Puli, Zagrebu ili možda i u Trstu zbog mogućeg dirigiranog bojkota teme zvane Rockwool, određenih medija iz Istre. 

2.Tko zna što se danas događa u podzemlju, ispod tvornice Rockwool? 
Dali je javnost Istre, Hrvatske i EU upoznata da su ispod tvornice Rockwool smještene ogromne rezerve pitke vode (cijela jezera) koje u današnjim uvjetima imaju veću financijsku, a pogotovo stratešku vrijednost nego crno zlato – nafta?! U neposrednoj blizini te tvornice nalazi se i izvorište pitke vode Rakonek, poznato svim Istrijanima. Pitamo se javno dali tvornica Rockwool ima sve dozvole i suglasnosti za crpljenje te vode iz podzemlja? Dali je moguće da je tvrtka Rockwool neovlašteno bušila to Istarsko podzemlje kako bi došla do potrebitih količina vode za svoje, kako kažu, protupožarne hidrante (po „Studiji“ koju je izradio Ekonerg, ta voda im treba isključivo za protupožarne hidrante) i to u količini od 11 litara/u sec?! S druge strane zna se da u Rockwoloovim tvornicama poslije određenog višednevnog proizvodnog procesa postoji potreba za pranjem cjelokupnog pogona (vjerojatno i zato što lebdeće čestice koje se u međuvremenu nakupe „nisu otrovne“ za djelatnike te tvrtke?), a jedan ciklus pranja tvornice traje ukupno 48 sati?! 
Ako sada mi, ovako „neobaviješteni“, uzmemo samo podatke iz te Studije dolazimo do slijedećih matematičkih podataka; 
11 lit/sec = 39.600 lit/h = 1.900.800 lit/48 h (koliko treba za samo jedan cjelokupni ciklus pranja i čišćenja pogona). 
Kako se iz priloženih javnih materijala nigdje ne vidi ciklus pročišćivanja tih novostvorenih otpadnih voda u tako ogromnim količinama, postavljamo slijedeće pitanje, gdje te otpadne vode završavaju?! Jer to nije malo vode, to je čitavo JEZERO onečišćene (tko zna s čime sve) vode! 

Za kraj se pitamo, dali je slučajno većina Rockwooloovih tvornica smještena „na ili u blizini napuštenioh rudnika“ ili možda i to ima određene veze sa mogućim nezakonitim zbrinjavanjem dijela proizvedenih otrovnih otpada među koje spada i ovakva voda?3. Rezime 

Ova svojevrsna „Putin-izacija“ Istre predugo traje. Sve je ovdje tako lijepo, umiveno, blistavo, pozitivno, a u Istri su svi ljudi tako sretni, govore nam vladajući, da je od onih koji ne misle tako, veliki grijeh i samo krivo mišljenje, a kamoli nešto drugačiji govor, i ti su isti čas „osuđeni na lomaču i čeka ih spaljivanje“. Čak su i neke teme „ala Rockwool zagađuje okoliš“ za određene medije zabranjene, odozgor, s vrha naše županije (kažu neki malo hrabriji novinari, ali u pola glasa – zato je valjda i izvršena ona velika čistka nepodobnih novinara u našem domaćem dnevniku), a u tim nepoželjnim i često neprenošenim temama govori se o kriminalu u Istri, kako uličnom tako i onome političkih struktura, govori se o trovanju okoliša i ljudi, o lošoj komunalnoj infrastrukturi, o nezaposlenosti, o socijali velikog broja građana Istre i odlasku na „crni rad“ u Italiju, sve samo da bi se preživjelo. Govori se o bogatima elitama našega društva, pogotovo političkim elitama, koje su ovdje u Istri uspjele ostvariti svoj američki san, bez da su Ameriku i vidjeli. Odgovornost za promašene ili štetne političke poteze u Istri ne stanuje zadnjih petnaestak godina, a kad će, ne zna se još. Pravosuđe je država za sebe i postoji samo za neke, slično kao i MUP. Građani sve to vide pa nam se zato i događa da polako, ali sigurno prezimamo primat u Hrvatskoj, ne više samo po upotrebi i trgovini drogama, već i po teškim ubojstvima, po gospodarskom kriminalu, po uništavanju nekada dobrih tvrtki i njihovoj rasprodaji podobnima i moćnima, po uništavanju domaćih banaka i dovođenja podobnijih stranih banaka, koje za kratko vrijeme postaju gospodari naših prostora i ljudi. Građanima ali i čitavim gradovima pokušavaju se oteti njihova bogatstva, zemlja i more, te se za to ne biraju načini (razni upitni projekti zvučnih imena kao Brijuni rivijera), a niti sredstva (dolazak stranih veleposlanika i predsjednika države u točno određeno vrijeme i za točno određene svrhe). Događaju se propadanja cijelih obitelji, jer su roditelji „zabavljeni“ preživaljavanjem, a o djeci se brine ulica. Mladi visokoobrazovani kadrovi iz Istre odlaze u neke druge krajeve „lijepe naše„ ili u inozemstvo, a naši lokalni političari iz IDS-a i SDP-a i dalje grme s tribina i govornica, pred polupraznim dvoranama (na trgove se više i ne usude ići jer im nitko ne dolazi, pa čak niti slušati inače omiljene im pjevače), kako se u Istri živi najbolje. 

Možda su ONI u pravu, samo MI to još uvijek ne znamo. 

Kao što ne znamo s kim nas uspoređuju kad nam kažu da živimo najbolje, možda Damir Kajin, kada nam poručuje da živimo sjajno, misli na Afganistan, Tadžikistan ili Libiju!
Damir Radnić


ADIO ROCKWOOL, pokrećemo ustavnu tužbu

Za sigurno Rockwool neće u toj dolini nikada proraditi. Najveći saveznik toj tvrdnji je priroda. Svi pokušaji da se pokrene proizvodnja bez dima očito nije moguća jer se kod svakog paljenja pojavi gljiva u obliku bombe nad Hirošimom. Svi polutani koji su bili predočeni u sažetoj studiji, koju su mnogi odgovorni zanemarili, sada su stvarno pokazali svoju pravu dimenziju. Sila ohole politike i birokracije poklekla je ovaj put pred najobičnijom prirodnom pojavom gdje se dimovi ne penju do stratosfere, kako su oni birokratsko mislili, nego se razlije po kućama i plućima stanovnika sela i zaseoka ovog djela Istre. Ti građani iz svojih domova ne žele jer nemaju kamo otići, žele da iz te doline ode Rockwool. Žele da žive od svoje male poljoprivredne proizvodnje , agroturizma, turizma, obrta, svojeg jedinstvenog prirodnog krajolika.

Nisu zaradili takvu proviziju, kao neki političari pa da bi si sada tržili neke Kajmanske otoke za iseljenje i prepustili svoj kraj devastaciji. Bahata Jakovčićeva politika i njegovih istomišljenika , koja je inicirala slučaj rockwool, sve one koji su ukazivali na probleme koji će se pojaviti nazvao «politikantima» i ministica Dropulić nakon građanskog traženja obnove postupka ocjene studije utjecaja na okoliš i obnovu postupka izdavanja građevne dozvole nazvala te građane istre «zakašnjelom pameću», a Damir Kain je rekao da je važnije imati radna mjesta, a zdravlje mu je sporedno dok za pravo građana na čist okoliš nije ni čuo. Čak je tvorac studije ismijavao eminentnog nezavisnog stručnjaka da će kisele «kiše u akumulatorima padati sa neba». Državno Odvjetništvo je odbacilo kaznenu prijavu jer da nije skrivljen niti jedan delikt velike društvene opasnosti i nisu utvrđeni osnovni elementi prijavljenog kaznenog djela onečišćenja okoliša, Istarska Županije je odbila pravo na referendum zahtjeva više od 6.500 građana Istre,Zavod za javno zdravstvo sa sjedištem u Puli se nije niti očitovalo na apel građanskih udruga da utječu sprečavanju izbacivanju silnih polutana u prirodni okoliš i utjecaj te prljavštine na zdravlje ljudi u dolini i okolini.Urbanistička inspekcije do danas nije odgovorila na prijavu nepravilnosti donošenja plana bez izrade prethodne izmjene prostornog plana istarske županije. Ministarstvo poljoprivrede koje ima odjel za kontrolu prenamjenu poljoprivrednog u građevinsko zemljišta se potpuno oglušilo na prijavu udruga kao i Ministarstvo Kulture koje štiti svu kulturnu i prirodnu baštinu pod svojom ingerencijom. Dali sva ta državna tijela kontrolira Jakovčić? U velikoj sprezi IDS-HDZ-a Jeli ona toliko moćan? ali u svakom slučaju nije moćniji od priroda jer da je onda bi sigurno dim krenuo putem ozonske rupe koju bi trebalo začepiti.Sva ta silna birokracija i politikanti koji pod kontrolom Jakovčićeve UDBE gazili i omalovažavali građanske inicijative nisu uspjeli u svojim ciljevima da pred izbore svečano otvore najveću grinsvild investiciju od 75 milijuna eura nego su se definitivno pokopali u najvećom ekološkoj bombi. Samo sada je pitanje a što je vidljivo iz «povjerljivog ugovora» gdje su se Danci debelo osigurali tko će platiti štetu za neuspjeh pokretanja pogona.

Stoga tražimo da se sad pokrene Ustavna tužba o procjeni Ustavnosti cijelog slučaja Rockwool i da se predmet obradi u uredima Državnog odvjetništva koje je dužno postupati protiv počinitelja kaznenog djela. A očito je da je počinjeno kazneno djelo onečišćenja okoliša i kazneno djelo ugrožavanja okoliša otpadom. Kazneno djelo je počinjeno, počinitelji su priznali, pa molimo da onaj dio posla za kojeg je ovlašten a nikakva dodatna mjerenja ili usklađenja ne mogu prikriti onečišćeni zrak koji udišu građani i priroda. 

Rockwool mora iseliti, ADIO. 


Bruno Poropat

Rockwool odbor za referendum Poropat Radinić zagađenje istra labin pićan