Tijesne predškolske ustanove na Labinštini: Doskora vrtići u Nedešćini i Pićnu

Tijesne predškolske ustanove na Labinštini: Doskora vrtići u Nedešćini i Pićnu

2.8.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Kapacitetima udovoljavamo zahtjevima za upis djece u vrtić jer, gledano generacijski, obuhvaćamo 95 posto potencijalnih polaznika s područja grada. Problem, međutim, leži u činjenici da je u labinskim vrtićima 40 posto mališana iz susjednih općina«, ocijenio je Bruno Hrvatin, pročelnik gradskog odjela za društvene djelatnosti,

 

na posljednjoj gradonačelnikovoj presici. Osvrnuo se, naime, na činjenicu da je prilikom upisa u predstojeću pedagošku sezonu na listi čekanja u vrtićima Pjerina Verbanac na Labinštini ostalo 39 djece - najviše u Potpićnu (16) - a za gradske jaslice njih 26 uz još 24 mališana koji nisu napunili godinu dana, što je uvjet za upis. Dotaknuo se pritom Sv. Nedelje i Pićna, koji nemaju vrtiće te naveo da bi te općine morale uložiti u otvaranje odjeljenja u najbližim vrtićima »budući da će ih pravi problemi snaći za dvije-tri godine «.Prozvani općinski načelnici

Srećko Mohorović i Ivan Franković - pak, najavljuju gradnju vrtića u svojim središtima dogodine.

 

Trvenja lokalnih zajednica na djeci

 

- Iako je Grad u posljednjih šest godina osigurao sredstva za otvaranje četiri skupine, pa ih sada ima šest, jaslice

- koje djeluju još samo u Potpićnu - ostaju problem i tu moramo naći rješenje.Znamo trend nataliteta, situacija

nije dramatična, pogotovo ne u odnosu na neke druge istarske sredine, i nema razloga za zabrinutost.Treba priznati da dosta doprinosi i privatni vrtić Glorija na Streljani, s 38 polaznika u dvije skupine.

Apelirat ćemo na odgajatelje da skupine od 25 djece prime još po jednog polaznika pa bismo tako upisali četvero

aspiranata. Na isti način uzeli bismo četiri s liste čekanja za jaslice. I tijekom godine se popunjava, vjerujem

da će ih minimalno ostati vani. Razumijem roditelje, ali valjalo bi pokušati popuniti i pet mjesta u Rapcu, kaže Hrvatin.

Dodat će da djeca, naravno, ne bi smjela biti predmet trvenja između lokalnih zajednica, no »kolikogod općine

financiraju vrtiće proporcionalno broju djece, morale bi učiniti i dodatni napor«. - U Pićnu ni lani nisu platili za novu skupinu otvorenu u Potpićnu, vjerojatno nisu mogli, dok je Kršan ulagao i potom odlučio da prvenstvo pri upisu u odjeljenje imaju djeca iz njihove općine, pojašnjava pročelnik.

S obzirom na to da je posljednjih godina upravo u Potpićnu najizraženiji problem, bivša kršanska vlast najavljivala

je gradnju novog vrtića - spominjali su se Vozilići kao izgledna lokacija - no s obzirom na to da se novi načelnik

Valdi Runko tek ušaltava i uglavnom bavi krojenjem rebalansa proračuna, priča će vjerojatno pričekati.

U Pićnu, pak, misle čekati do iduće godine, kada bi, po riječima načelnika Frankovića, sigurno gradili, i to bez obzira na situaciju »jer problem je velik«.Ondje je ostalo neupisano 12 djece, uključujući i dvoje jasličkog uzrasta.

Vrtić, i to ne samo u Potpićnu, već i one na potezu Gračišće - Pazin - Žminj, kojem gravitiraju Pićanci, prema podacima načelnika, polazi ukupno 27 djece iz te općine.

- Kasno smo doznali da će ih ove godine toliko ostati neupisano. Morat ćemo ovaj put to nekako izdrŽati. Vjerujem da će stvari dijelom popraviti i aktiviranje igraonice Kristine Đurović (potpredsjednica Općinskog vijeća, op.a.) u Kukurini koja bi uskoro mogla dobiti uporabnu dozvolu budući da je u proceduri izmjena općinskog prostornog plana. Uklanjamo nedostatke koji su priječili gradnju.

SlaŽemo se s odlukom Općine Kršan o prvenstvu prilikom upisa jer su oni uložili u novo odjeljenje vrtića, ali se

ta odredba ne bi smjela ticati starog dijela u koji su davno investirale sve općine s Labinštine.

Nismo to financijski potpomogli zbog nezahvalne situacije u Općini, pritisnutoj dugovanjima. Uostalom, molba

je bila stigla brzo i nismo zapravo ni znali koliko će to odjeljenje moći primiti mališana, kaže Franković.

Poduzetnici grade vrtić

Iz općine Sv.Nedelja, izvijestila je nedavno Irene Smoković, ravnateljica vrtića Pjerina Verbanac, u odjeljenja tog vrtića stiže pedesetak djece, a ovaj ih put 15 nije primljeno. Mohorović, načelnik te lokalne zajednice, znajući za

problem, napominje da tamošnji poduzetnik Pejo Jakovljević nije odustao od još lani najavljivane gradnje vrtića i

jaslica na samom ulazu u Nedešćinu. - Tu privatnu inicijativu potpomažemo u dijelu sređivanja dokumentacije, a redovno ćemo sufinancirati polaznike, kao što činimo i za one u ostalim vrtićima. Tada će i Labin imati manji pritisak, kaže Mohorović.

 

Od Jakovljevića doznajemo da je pred dobivanjem građevinske dozvole te da bi vrtić, ne produbi li se ekonomska

kriza, završio dogodine u rujnu.Usporila ga je izmjena projekta budući da je prvotno planirao stambenoposlovnu

zgradu što se, veli on, kosilo s urbanističkim planom i pedagoškim standardima, pa su stanovi »izbrisani«. Veli da je predviđen kapacitet za 52 djece, odnosno dvije vrtićke i jednu jasličku skupinu. Vrijednost investicije je oko tri milijuna kuna. - U našoj se općini u posljednje vrijeme godišnje u prosjeku rađa 30-ak djece te je očita potreba za odgojnom ustanovom. Vjerujem da će izgradnja vrtića - u kojem će se zaposliti 12 radnika, od kojih šest odgajatelja - oživjeti Nedešćinu, izjavio je Jakovljević.

Raški načelnik Josip Knapić poručuje, pak, da će, prilikom skorog rebalansa proračuna, zbog sedmero pretendenata na tamošnji vrtić koji nisu upisani »pokušati pronaći novac« za otvaranje dodatne skupine.

Igor RADIĆ

dječji vrtić pjerina verbanac bruno hrvatin pićan iban frankovioć jasnile mališani djeca