Tijekom ljetne požarne sezone na području Labina najmanje intervencija u Istri i jedno gašenje kanaderom

Tijekom ljetne požarne sezone na području Labina najmanje intervencija u Istri i jedno gašenje kanaderom

9.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U četiri mjeseca ljetne požarne sezone, od 1. lipnja do 30. rujna, istarski su vatrogasci imali 999 intervencija, što je manje u odnosu na isto razdoblje lani. Od toga je Područna vatrogasna zajednica (PVZ) Pula zabilježila 333 intervencije, Rovinj 143, Poreč 161, Umag 194, Buzet 37, Pazin 78 i Labin 53. Samo se 401 intervencija odnosila na požare, što je manje od 50 posto, a riječ je o europskom trendu da vatrogasci sve manje gase požare, a sve više obavljaju druge zadaće, posebice tehničke u prometu i uslijed vremenskih nepogoda.


Zbog požara na otvorenom prostoru tijekom ljetne sezone istarski su vatrogasci imali 238 intervencija, što je oko 17 posto manje nego lani. Od početka lipnja do kraja rujna ove godine opožareno je 69 hektara u odnosu na lanjskih 258.


- Ako imamo u vidu da je u Istarskoj županiji opožareno samo 69 hektara, znači da je izgorjelo samo 0,28 hektara po jednoj intervenciji, što je znatno bolje od hrvatskog (prosječno tri hektara) i europskog prosjeka (ocjena uspješnosti sustava EU-a i Kanade uzima kriterij do 3,5 hektara). Upravo ovi podaci daju nam pravo na ocjenu da možemo biti zadovoljni ljetnom požarnom sezonom, kao i na tvrdnju da smo bili veoma efikasni i da smo učinkovito organizirani. Praktički, požari su vrlo brzo uočeni i vrlo brzo je došlo do efikasne intervencije, ističe županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.


Prema podacima Vatrogasne zajednice Istarske županije u ovogodišnjoj ljetnoj sezoni bilo je angažirano 238 profesionalnih, oko 840 dobrovoljnih i 60 sezonskih vatrogasaca, koji su ojačali javne vatrogasne postrojbe, te 60-ak djelatnika Hrvatskih šuma koji su također bili uključeni u sustav istarskog vatrogastva. Isto tako, istarski su vatrogasci mogli računati i na eventualno angažiranje dodatnih snaga, a to su u prvom redu zračne snage te pripadnici Hrvatske vojske zaduženi za ovo područje.

Od ukupno 238 intervencija na otvorenom prostoru, samo je jedanput zatražena pomoć zračnih snaga i to na području Labinštine da bi se spriječilo širenje požara. Nije bio u pitanju veliki požar, ali je izbio na zahtjevnom i nepristupačnom terenu.


Učinkovitom djelovanju istarskih vatrogasaca tijekom sezone značajno su pripomogle posebne preventivne mjere, uključujući kvalitetno promatranje i ophodnju terena, a požare je nadziralo 29 kamera.

A. ČABARAVDIĆ

Foto:Kanader je ljetos gasio samo požar na Labinštini

JVP vatrogasci intervencija požar kanader Dino Kozolevac JVP Labin