»The Orange Strips« zajedno s »Moderat«, »Atari Teenage Riot« i »Sleigh Bells« na Hartera festivalu u Rijeci

»The Orange Strips« zajedno s »Moderat«, »Atari Teenage Riot« i »Sleigh Bells« na Hartera festivalu u Rijeci

17.4.2010. // Novi list // Objavljeno u kategoriji Glazba

RIJEKA – Lista sudionika Hartere kontinuirano se nadopunjava, a sinoć je i službeno objavljeno da će posjetitelje šestog izdanja glazbenog festivala, koji se od 10. do 12. lipnja održava u bivšoj Tvornici papira, zabavljati »Moderat«, »Atari Teenage Riot« i »Sleigh Bells«. Također, nadopunjena su imena domaćih bendova i stižu – T.B.F., »Dubioza kolektiv«, »SymbolOne«, »Father«, »My Buddy Moose« i »Orange Strips«. Time ujedno nije i zaključen Harterin line-up – s glavnim zvijezdama festivala upravo se završavaju pregovori i njihova imena mogla bi biti objavljena već početkom tjedna.

 

Angažiranje grupa, odnosno projekata »Moderat«, »Atari Teenage Riot« i »Sleigh Bells« upravo je ono što moderatse očekivalo od vrlo hrabre festivalske misije koja propitkuje glazbenu budućnost. Nju Moderat«, »Atari Teenage Riot« i »Sleigh Bells« danas već pišu, što će oni zasigurno potvrditi na svom riječkom nastupu u tvorničkom ambijentu koji će se uklopiti u njihovu prljavu, industrijsku i nerafiniranu glazbu.

 

Prije sve se to, dakako, odnosi na »Atari Teenage Riot«, prilično sulud bend koji je početkom 90-ih složio jedinstven i teško ponovljiv ekstreman zvuk sastavljen od techna i punka, dobro začinjen izrazitim lijevo-anarhističkim i anti-fašističkim stavovima. Termin »digitalni hardcore« koji se uz njih vezao, njihov je lider Alec Empire iskoristio kasnije kao naziv svoje diskografske kuće. Definitivno, »Atari teenage riot« je u riječkom duhu.

 

Slučajan susret Dereka Millera i Alexis Krauss u restoranu u Brooklynu, u kojem je Alexis radila kao konobarica, gotovo je romantični filmski početak jednog od najbrže nadolazećih novih američkih bendova – »Leigh Bells«. Bez ijednog službenog izdanja privukli su ogromnu pažnju što im je osiguralo nastupe na velikim festivalima, pa i na Harteri, a trenutno su na američkoj turneji s »Yeasayer«. Njihov prvi album producira M.I.A., a oni će joj uzvratiti gostovanjem na njenom novom albumu.

 

Istoznačnica za takozvanu inteligentnu elektroničku glazbu danas je neosporno njemački »Moderat«, projekt koji sjedinjuje »Modeselektor« i danas već kultni »Apparat«. BPitch Control je etiketa za koju objavljuju, što onima koji prate elektroničku glazbu dovoljno govori, a »Moderat« se u neku ruku može nazvati modernom verzijom velikog »Kraftwerka«. Projekt je pokrenut 2002. godine, a već prvi EP za BPitch Control pokupio je slavu i s »Moderatom« Hartera dobiva na svojoj težini.

 

– Ovogodišnja Hartera po prvi put će imati četiri pozornice, dvostruko veći kamp, bogatu suradnju s klubovima i umjetničkim grupama iz regije. Također, proširujemo i glazbenu sliku festivala zahvaćajući glazbene žanrove koje do sada nismo pokrivali, uz dvostruko veći broj inozemnih izvođača nego što je do sad bio slučaj, smatra organizator Hartere Ivan Šarar. Treći stage Hartere bit će Red Bull Music Academy, a četvrti zajedno rade dva jaka kluba Ambasada Gavioli i Sirup.

 

S glavnim zvijezdama festivala upravo se završavaju pregovori i njihova imena mogla bi biti objavljena već početkom tjedna!

 

 

 

 

 

 

 

 

Hartera6 Rijeka tvornica papira Moderat The Orange Strips Atari Teenage Riot Sleigh Bells