Terensko istraživanje oxfordskog Sveučilišta u Šušnjevici

Terensko istraživanje oxfordskog Sveučilišta u Šušnjevici

3.11.2020. // Kršan.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ovaj tjedan će se u Šušnjevici i Žejanama odvijati lingvističko istraživanje koje provode istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu u sklopu projekta ISTROX. ISTROX je dvogodišnji interdisciplinarni projekt (2018. - 2020.) koji se provodi pri Fakultetu lingvistike, filologije i fonetike Sveučilišta u Oxfordu. Projekt se temelji na zvučnim snimkama koje su donirane Taylor Institution knjižnici u Oxfordu te spaja lingvističko istraživanje s uključivanjem zajednice kako bi istražio značajan dio povijesti ozbiljno ugroženog vlaškog i žejanskog (tzv. istrorumunjskog) jezika. Pedeset godina nakon što je oksfordski lingvist Tony Hurren prikupio ove snimke, projektni tim kojeg čine profesor Martin Maiden, dr. sc. Oana Uta Barbulescu te dr. sc. Adina Bradeanu, planiraju uključiti govornike ovih jezika da kroz internetsku platformu pomognu u transkripciji i prijevodu te će omogućiti pristup ovim materijalima lingvistima i zajednici govornika vlaškog i žejanskog jezika.

Profesor Martin Maiden te dr. sc. Oana Uta Barbalescu posjetili su u proljeće 2019. Hrvatsku kada su se sreli s Vivianom Brkarić i dr. sc. Robertom Doričićem, s kojima su već ranije uspostavili suradnju, kao i s drugim članovima zajednice govornika žejånskog i vlåškog u Žejanama i Šušnjevici. Tom su prilikom upoznali neke od izvornih sudionika kao i rođake sudionika Hurrenova istraživanja, koji su pokazali zanimanje za njihov projekt.

U suradnji oxfordskog Sveučilišta te Ekomuzeja Vlaški puti iz Šušnjevice, ovog će se tjedna, od 2. do 4. studenog, , u prostoru Interpretacijskog centra Vlaški puti u Šušnjevici provoditi terensko  istraživanje. Lingvističko istraživanje koje će se nastaviti u Žejanama, 5. i 6. studenog provodit će dr. sc. Ana Werkmann Horvat.

Inače, uspostava Interpretacijskog centra Ekomuzej „Vlaški puti“ jedna je od aktivnosti koje se provode u sklopu gotovo 50 milijuna kuna vrijednog projekta „Učka 360°“. Partneri u provedbi Projekta su JU PP Učka, udruga BIOM i Općina Kršan, a sufinanciran je od strane Europske unije s 32.760.684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3.449.711,97 kuna, dok su ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iz državnog proračuna te partneri.

Glavni cilj projekta ISTROX je očuvanje zapisa nestajućeg jezika za zajednicu govornika i njihove potomke, kao i za lingvistička istraživanja. Nakon završetka projekta (kolovoz 2020.), sav izvorni materijal i istraživački podaci bit će postavljeni na internet kako bi koristili istraživačima i zajednici govornika vlaškog i žejanskog jezika.

Pozivaju se svi govornici vlaškog i žejanskog jezika da se uključe u projekt putem internetske platforme: https://istrox.ling-phil.ox.ac.uk/hr

 Kontakt osoba za komunikaciju: Viviana Brkarić, predsjednica Udruge Spod Učke 091/534 19 00

ekomuzej šušnjevica oxford istrox projekt vlaški puti istrorumunji ćiribirci