Talijanski RAI ukida emisije na hrvatskom

Talijanski RAI ukida emisije na hrvatskom

30.9.2007. // Business.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Talijanska državna radio-televizija RAI ukida od 1. listopada emisije na 26 stranih jezika, među kojima i na hrvatskome jeziku, nakon 50 godina emitiranja.

Ukida se emitiranje informativnih emisija na kratkim valovima, ali i onih na internetu i preko satelita, koje su do sada bile emitirane preko tih veza, a ne samo na kratkim valovima.

Premda je vlada lijevog centra Romana Prodija najavila kako su joj prioriteti u vanjskoj politici odnosi na Balkanu i Sredozemlju, ipak je dopustila ukidanje emisija na stranim jezicima. Naime, predsjedništvo vlade je izdvajalo sredstva za te emisije. U lipnju ove godine potpisan je novi ugovor između vlade i RAI-a koji, prema tumačenju vrha talijanske radio-televizije, ne predviđa financiranje emisija na stranom jeziku.

 

Inače, prve emisije na stranim jezicima počele su već 1935. godine, i to za Južnu Ameriku na portugalskom i španjolskom, ali i talijanskom jeziku. Emisije na hrvatskome su počele 1937. zajedno s onima na albanskome. Tijekom rata emisije su ukinute, ali poslije Drugog svjetskog rata ponovno su počele od 3. rujna 1946.

Emisije na hrvatskome su počele 16. travnja 1947. zajedno s onima na slovenskom i srpskom jeziku. Kasnije su spojene emisije na srpsko-hrvatskom jeziku i emitirane su dva puta dnevno, da bi opet devedesetih godina nakon rascjepa bivše Jugoslavije bile ponovno uspostavljene zasebne hrvatska i srpska informativna emisija jednom dnevno svih sedam dana.

O ukidanju emisija na stranim jezicima kritički su pisala talijanska glasila, a postavljeno je i zastupničko pitanje.

 

mediji RAI