Talijanska potpora od 45 tisuća kuna

25.10.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN -Talijanska je država labinskoj Zajednici Talijana odobrila 45 tisuća kuna namijenjenih za kupnju opreme kojom će se omogućiti njena veća društvena aktivnost, izjavila nam je Daniela Mohorović, predsjednica Skupštine ZT-a. Tim se novcem planira kupiti osam kompjutora, televizor te DVD uređaj, što će omogućiti i skori početak besplatnog tečaja korištenja računala koji će moći pohađati i nečlanovi Zajednice. Vodit će ga volonter, povratnik iz Italije, koji je došao živjeti u rodni kraj svojih roditelja.

U sjedištu ZT-a u starom gradu u poslijepodnevnim će se satima moći i besplatno surfati internetom, a predviđa se oživljavanje kulturnih i drugih aktivnosti da bi se privuklo što više mladih, sada prepuštenih uglavnom ulici i kafićima. Udruga labinskih Talijana ima i sadržajnu biblioteku, nedavno obogaćenu s 300 naslova koje im je poklonio talijanski konzul iz Rijeke, a sada traže stručnog bibliotekara koji bi im volonterski sredio knjižni fond.
U Zajednici nisu zadovoljni informativnim turističkim smjerokazima, postavljenim prije dvije godine u starogradskoj jezgri, pa su, kako nam je rekla Mohorović, od Gradskog poglavarstva pisanim putem zatražili da se oni skinu i postave novi. Zatražili su da tekst na njima ne bude samo na hrvatskom, već i na talijanskom i engleskom jeziku, te da izbor informacija bude selektivan da bi se izbjegla zbrka i zbunjenost turista, koji u srednjovjekovnom gradu često traže nepostojeći kaštel! Slične primjedbe, koje uključuju i njihovu nezgrapnost, dolaze i s drugih strana, ali se zasad poglavarstvo nije očitovalo o zahtjevu ZT-a.